Dagmartærte med citron
Denne skønne kage med masser af snask og vaniljecreme kaldes også en ”smørkage”.
De fleste tankstationer, bagerier og supermarkeder med respekt for sig selv har en dagmartærte på repertoiret. Desværre er smagen langt fra den hjemmebagte smørkage (som den hed i Jylland, da jeg var barn), jeg kørte ind i rå mængder, da jeg boede hjemme.
Prøv også min opskrift på kanelkrans - TRYK HER
Kagen kan både laves med wienerbrødsdej og gærdej, og da der i forvejen ikke er sparet på smørret, er her en version med den mindre fede gærdej.
Smagen minder om kanelsnegle med vaniljecreme, men for at friske den gamle klassiker op, har jeg tilsat lidt citronskal i dejen og rørt glasuren med citronsaft i stedet for vand.
Da kagen var helt nybagt, tog jeg den med over i min søns børnehave, hvor den forsvandt som dug for solen. Behøver jeg at sige, at jeg var dagens kagekone i smørsovs?
1 kage, ca. 8 personer
Arbejdstid: 55 min.
Bagetid: 40 min.
Dej:
1 dl sødmælk
25 g gær (½ pakke)
2 æg
1 spsk. rørsukker
1 tsk. stødt kardemomme
¼ tsk. salt
2 tsk. citronskal (øko)
125 g smør (blødt)
ca. 350 g mel
Vaniljecreme:
1 stang vanilje
2 spsk. rørsukker
2 æggeblommer
1 spsk. majsstivelse
2½ dl sødmælk
Remonce:
100 g smør (blødt)
100 g mørk muscovadosukker (eller farin)
2 spsk. lys sirup
1 spsk. stødt kanel
1 æg (til pensling)
50 g mandler
Glasur:
3 dl flormelis
2 spsk. citronsaft
1. Lun mælken, og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, kardemomme, salt, fintrevet citronskal og smør, og bland godt. Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt dejen blank og smidig. Lad dejen hævet tildækket i ca. 1 time.
Vaniljecreme:
2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med sukkeret.
3. Pisk æggeblommer sammen med vaniljesukker, majsstivelse og mælk i en gryde. Sæt gryden på komfuret, og varm op til kogepunktet, hvor cremen tykner. Hæld cremen i en skål til afkøling, og drys med lidt sukker, så cremen ikke trækker skind.
Remonce:
4. Bland smør, sukker, sirup og kanel til en jævn masse.
5. Del dejen i 2 stykker – ⅓ og ⅔.
6. Rul den mindste portion ud til en cirkel (ca. 24 cm i diameter), og læg den i bunden af en smurt springform (ca. 24 cm i diameter). Lad evt. dejen gå lidt op ad formens sider. Smør halvdelen af remoncen på bunden, og fordél halvdelen af cremen herpå.
7. Rul resten af dejen ud til en firkant (ca. 20x30 cm). Smør remonce på dejen og derefter creme. Rul dejen sammen til en roulade på den lange led, og skær den i 7-10 lige store stykker.
8. Sæt rouladestykkerne i formen med skærefladen opad. Lad kagen hæve tildækket i ½ times tid.
9. Pensl kagen med sammenpiske æg, og drys med grofthakkede mandler.
10. Bag kagen midt i ovnen ved 200 grader i ca. 40 min. Læg et stykke stanniol over kagen, hvis overfladen bliver for mørk.
11. Afkøl på en bagerist.
12. Lav en glasur af flormelis og citronsaft, og pynt kagen hermed.
Tip: Dagmartærten smager bedst nybagt og lun.