Derfor elsker vi kage

Derfor elsker vi kager

Vi elsker at spise dem, vi elsker at bage dem, og vi elsker at se fremmede mennesker bage dem på tv.

Samtidig med at vi detoxer på livet løs og sætter sukker i kategori med den rene og skære gift. Få en madsociolog og en kagebloggers bud på, hvad det er, kager (også) kan.

Madsociologen

Madsociolog Jon Fuglsang ser vores fascination af kager som et udtryk for en ny balance i forholdet mellem nydelse og sundhed. Kagerne er blevet mere overdådige, til gengæld spiser man kun et lille stykke.


At de fleste kan lide at sætte tænderne i et godt stykke kage, er der ikke noget nyt i. Men i de seneste år har det krævet lidt mere end drømmekagen fra Brovst, hvis man vil imponere sine gæster. For de kager, vi ser til fødselsdage, fester og på de sociale medier, bliver mere og mere overdådige. Og det skyldes, at gastronomibølgen også har ramt kageuniverset, forklarer madsociolog Jon Fuglsang.

– Kager og dessert har traditionelt set været lidt overset, for det har været lidt finere at beskæftige sig med andre dele af madlavningen som for eksempel kød og sauce. Men gastronomibølgen har gjort det mere legitimt at fordybe sig i kagen og dens muligheder, forklarer han.

– Der er derfor også meget fokus på det visuelle og æstetiske i de former for kager, der vinder frem i øjeblikket. De skal på en eller anden måde skille sig ud og udfordre vores traditionelle forestilling om, hvad en kage kan.

En af grundene til, at vi er begyndt at dyrke madlavningen mere, tror han, skal findes i, at vi bruger en stor del af dagen på stillesiddende arbejde foran computeren, og at vi har brug for at kaste os ud i noget, der taler mere til vores sanser, når vi har fri.

– Vi er i det hele taget begyndt at dyrke det at lave maden selv igen. Det er blevet et kreativt felt, hvor det i højere grad bare har været nogle rutiner, man gentog som en del af en daglig husholdning. Nu er det blevet et spillerum, hvor det ligefrem forventes, at man er kreativ og udfordrer sig selv, siger han.

Selvom vi lever i en tid med fokus på slankekure og detox, mener Jon Fuglsang, at den nye kagetendens også er et udtryk for, at der er ved at komme mere balance i vores forhold til sundhed.

– Modsætningen mellem sundhed og nydelse er ved at blive ophævet. Nu handler det om at nyde på en ny måde, hvor man samtidig kan opretholde illusionen om en sund livsstil. Mange af de kager, vi ser i øjeblikket, lægger mere op til less is more end grovspiseri. Det handler om at få et afslappet forhold til det søde i stedet for at sige enten eller, siger han.

– Kage er også et fremragende alternativ til slik, der er kunstigt fremstillet, og som vi spiser alt for meget af. Og så er der også nogle andre ritualer forbundet med det at spise kage, fordi vi mødes om noget, som vi rent faktisk ved, hvad indeholder. Slik er mere noget, vi bare kører ind, mens vi laver noget andet, siger Jon Fuglsang.

Kagebloggeren

Anine Bach Møller har lært nogle få teknikker på et enkelt kagekursus, men ellers er alt det avancerede bagværk, hun flittigt poster på sin kageblog og Instagram-profil, selvlært.


Indtil for et par år siden bevægede Anine Bach Møller sig sjældent uden for sin comfort zone, når hun en gang imellem valgte at bage en kage. Men så gik det på et tidspunkt op for hende, at hun havde brug for en hobby, der kunne udfordre hendes kreativitet ved siden af jobbet i Digitaliseringsstyrelsen i Finansministeriet, hvor hun arbejder med analyser og strategier. Og så begyndte hun at bage. Hun oprettede en kageblog på nettet og har bagt et par gange om ugen lige siden.

– Jeg har lært mig selv at bage ud fra research på nettet og i utallige kagebøger. Normalt sætter jeg mig for at lære at lave noget bestemt, siger Anine Bach Møller, der har store ambitioner, og som derfor også har været på et enkelt kagekursus i Meyers Madhus.

– Jeg nyder virkelig at bage kager, for det er en måde at koble af på, når jeg har fri. Og så er det rigtigt sjovt at følge processen og se det blive til det lille mesterværk, jeg havde forestillet mig. Men en vigtig del af processen er selvfølgelig også at dele det færdige produkt med andre.

– Jeg elsker at forkæle familie og venner med en kage og få feedback på den. Jeg får også respons på bloggen og på Instagram, og det er da sjovt at blive bekræftet i, at det er noget, jeg er god til. Og så er der selvfølgelig også en tilfredsstillelse i selv at spise den og tænke, at den sidder lige i skabet, siger hun.

– Jeg synes, at det er en motivationsfaktor at have bloggen, for det betyder også, at det ikke længere er noget, jeg kun gør for mig selv og de allernærmeste. Jeg lægger heller ikke hvad som helst ud på min blog. Det skal have en vis standard og være noget, jeg har sat mit eget præg på. Det skal ikke bare være noget, jeg har lavet efter en andens opskrift.

Og det virker i hvert fald heller ikke, som om hun bliver træt med at udvikle nye kageopskrifter lige foreløbig.

– Jeg er helt betaget af, at man kan lege med forskellige teksturer og smage på den måde. Før jeg går i gang med at lave kager, sidder jeg og laver små skitser, hvor jeg overvejer, hvordan jeg for eksempel kan sætte noget syrligt over for noget sødt eller en sprød bund sammen med en mousse, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Dessertkokken: Den største brøler, når du bager er...

Fakta

Jon Fuglsang:

Lektor ved Professionshøjskolen Metropol, hvor han blandt andet beskæftiger sig med madkultur og madsociologi.

Anine Bach Møller:

Står bag kagebloggen Anine.dk og Instagram-profilen @aninedk. Til hverdag arbejder hun som fuldmægtig i Digitaliseringsstyrelsen i Finansministeriet.

LÆS OGSÅ: Hvilken te-type er du?

LÆS OGSÅ: Her er de bedste kageopskrifter til teen