plantemælk

Få styr på (plante)mælken

Mælk fra køer på marken eller den slags presset af mandler? Eller måske en alternativ variant lavet på ris, havre eller soja? Uanset hvilken hvid drik, der gemmer sig i dit køleskab, er indholdet forskelligt. Vi har set nærmere på seks slags.

Risdrik

Risdrik er lavet på ris og fremstillet af vand, olie og salt. Indholdet af protein er meget lavt, mens indholdet af kulhydrat modsat er højt. Risdrik har et lavt indhold af calcium, med mindre det er beriget med mineralet. Ligesom med soja og havredrik kan rismælk være en hjælp, hvis du lider af mælkeallergi eller laktoseintolerance, da den ikke indeholder mælkeprotein eller laktose.

dreamrice.jpg

Indhold i risdrik

  • Kalorier: 125 kcal
  • Protein: 0,25 g
  • Kulhydrat: 25 g
  • Fedt: 2,5 g
  • Calcium: 0 mg

Laktosefri minimælk

Laktose – også kaldet mælkesukker – er mælkens kulhydrat og findes naturligt i mælk. Er du intolerant over for laktose, betyder det, at du har for lidt af enzymet laktase i tarmen, som normalt spalter laktosen, så den kan optages. I laktosefri minimælk er laktosen blevet filtreret væk, blandt andet ved hjælp af tilsat laktase, men ellers indeholder mælken de samme næringsstoffer som regulær minimælk.

laktosefri.jpg

Indhold i laktosefri minimælk

  • Kalorier: 75 kcal
  • Protein: 9 g
  • Kulhydrat: 6,75 g
  • Fedt: 1,25 g
  • Calcium: 310 mg

Mandeldrik

Mandeldrik er fremstillet af blandt andet mandler og vand og fås med eller uden indhold af sukker. Drikken har et lavt indhold af calcium, medmindre det er beriget med mineralet. Fedtindholdet i mandeldrik er højt, men ligesom de andre alternative drikke til regulær komælk, indeholder den ikke mælkeprotein eller laktose, så den kan være en hjælp, hvis du lider af mælkeallergi eller laktoseintolerance. 

naturli_mandel.jpg

Indhold i mandeldrik:

  • Kalorier: 125 kcal
  • Protein: 2,75 g
  • Kulhydrat: 12,25 g
  • Fedt: 6,75 g
  • Calcium: 22,5 g

Minimælk

Forskellen på de forskellige typer komælk, der findes, er indholdet af fedt, og dermed har alle mælketyperne forskelligt kalorieindhold. Skummetmælk er den mindst fede, herefter kommer minimælk efterfulgt af letmælk og sødmælk, der har det højeste fedtindhold. Indholdet af øvrige næringsstoffer er det samme i alle mælketyperne. Minimælken blev lanceret af Arla i 2001, hvor det var første gang i 30 år, der kom en ny mælketype på markedet. I 2015 blev minimælkens fedtindhold reduceret fra 0,5 procent til 0,4 procent.

arla_mini.jpg

Indhold i minimælk

  • Kalorier: 90 kcal
  • Protein: 8,75 g
  • Kulhydrat: 11,75 g
  • Fedt: 1 g
  • Calcium: 310 mg

Sojadrik

Sojadrik er en plantebaseret drik fremstillet af vand og sojabønner. Fedtindholdet i sojadrik er relativt højt sammenlignet med andre alternative mælkedrikke, mens calciumindholdet er lavt, medmindre det er beriget med calcium. Sojadrik kan være en hjælp, hvis du lider af mælkeallergi eller laktoseintolerance, da det ikke indeholder mælkeprotein eller laktose.

naturli.jpg

Indhold i sojadrik

  • Kalorier: 87,5 kcal
  • Protein: 9,25 g
  • Kulhydrat: 0,25 g
  • Fedt: 5,25 g
  • Calcium: 32,5 mg

Havredrik (beriget)

Havredrik er lavet på havregryn og har en høj energi fra kulhydrater. Indholdet af protein er relativt lille. Du kan få havredrik, der er beriget med calcium eller uden. Havredrik kan, på linje med soja og risdrik, være en hjælp, hvis du lider af mælkeallergi eller laktoseintolerance, da den ikke indeholder mælkeprotein eller laktose.

oatly.jpg

Indhold i havredrik

  • Kalorier: 115 kcal
  • Protein: 2,5 g
  • Kulhydrat: 16,75 g
  • Fedt: 3,25 g
  • Calcium: 300 g

Alle tal er regnet ud fra 250 ml mælk, der svarer til mængden i et almindeligt drikkeglas.

Kilde: Alpro.com, Arla.dk, Naturli-foods.dk, Oatly.com

Så meget calcium skal du have

Er du over 21 år, skal du gerne have 800 mg calcium per dag. Ud fra vores madvaner anbefales der et dagligt indtag på en kvart til en halv liter magre mælke- og mejeriprodukter og én til to skiver mager ost af cirka 25 gram eller én skive fuldfed ost af cirka 15 gram. Fravælger du mælkeprodukter og ost i din kost, anbefales det, at du sammensætter din kost på en anden måde for at få nok calcium. Andre kilder til calcium er for eksempel grønne grøntsager, nødder, sardiner og fuldkornsprodukter.

Kilde. Altomkost.dk

Her får du din calcium

Ifølge danske kostundersøgelser fordeles indtaget af calcium på denne måde:

41 % fra mælk og mælkeprodukter

19 % fra ost

16 % fra drikkevarer

8 % fra brød og korn

4 % fra grøntsager

4 % fra sukker og slik

3 % fra frugt

5 % fra kartofler, kød, fisk, æg, juice.

Kilde. Altomkost.dk