Fastelavnsboller med sveskemos
Bollerne er bagt af vandbakkelsesdej, og fyldt med sveskemos, vaniljecreme og flødeskum. Prøv også at blande lidt finthakket, syltet ingefær i sveskemosen.
6 stk.
Total:45 minutter
Vandbakkelsesdej:
- 115 g vand
- 60 g smør
- ½ spsk. sukker
- ¼ tsk. salt
- 65 g hvedemel
- 115 g æg (2 stk.)
- 100 g svesker (uden sten)
- 1 tsk. fintrevet appelsin- eller citronskal (øko)
- 1 dl vand
- 2 tsk. sukker
- 2 æggeblommer
- 2 spsk. sukker
- 1 spsk. majsstivelse
- ¼ vaniljestang
- 1½ dl sødmælk
- lidt sukker til drys.
- ¼ liter piskefløde
- 1-2 spsk. flormelis
Vandbakkelser:
- Varm ovnen op til 190 grader almindelig ovnvarme.
- Kom vand, smør, sukker og salt i en gryde, og giv det et stille opkog, så smørret smelter. Tag gryden af varmen.
- Sigt melet i gryden, og rør, til det er helt optaget af væsken. Sæt gryden over varmen, og bag det under omrøring i 4-5 min. – til det samler sig til en fast og glat dej, der slipper gryden.
- Hæld dejen i en skål, pisk den igennem med en håndmikser, og lad den afkøle i mindst 5 min.
- Pisk æggene sammen, og vej dem. Pisk æggene i dejen lidt ad gangen, til den bliver blank og glat. Pisk kun så meget æg i dejen, at den stadig er tyk, og kan holde faconen.
- Læg bagepapir på en bageplade, og sprøjt det med lidt koldt vand fra en forstøver. Sæt dejen som 6 boller med god plads imellem – brug en sprøjtepose med en stor, glat tylle eller 2 skeer.
- Sæt pladen midt i ovnen ved 190 grader alm. ovnvarme i 35-45 min., til kagerne er gyldne, sprøde og gennembagte. Sæt kagerne på en rist, og afkøl.
Sveskemos:
- Skær sveskerne i mindre stykker, og kog dem med citrusskal, vand og sukker under låg i ca. 10 min.
- Blend sveskerne til mos, og afkøl.
Vaniljecreme:
- Pisk æggeblommer, sukker, majsstivelse, vaniljekorn og -stang samt mælk sammen i en gryde, og pisk det over varmen, til det koger.
- Hæld cremen i en skål, drys overfladen med sukker, og lad den afkøle.
- Fisk vaniljestangen op, og pisk den kolde creme igennem.
- Pisk fløden til blødt skum, og vend lidt af den sammen med vaniljecremen.
- Fyld resten af flødeskummet i en sprøjtepose.
Fastelavnsboller:
- Skær bollerne op i siden, eller flæk dem helt. Fyld dem med vaniljecreme, sveskemos og flødeskum.
- Pynt med sigtet flormelis.