Gammeldaws æblekage
(4-5 personer)
Ingredienser
- Arbejdstid: 45 min.
- Koge/bagetid: ca. 20 min.
- Ikke fryse-egnet, men æblemosen kan fryses
- Æblemos:
- 1 kg syrlige æbler (evt. belle de booskoop, skrællede stykker)
- ca. 200 g sukker
- 20 makroner (knuste)
- 2 dl portvin (eller ribssaft)
- Sødt rasp:
- 4 skiver fint hvedebrød (uden skorpe)
- 50 g smør (smeltet)
- 100 g sukker
- Tilbehør:
- ca. 2 dl piskefløde (flødeskum)
- 4 tsk ribsgelé
- Æblemos: Smelt sukkeret til lys karamel i en tykbundet gryde og tilsæt æblestykker under omrøring. Lad æblerne slippe væske og tilsæt evt. 1 dl vand. Kog under låg, til æblerne er møre. Pisk det til mos med et piskeris og smag til med sukker.
- Fordél makronerne i 4-5 portionsglas. Stænk med portvin eller saft. Fordél æblemosen i glassene.
- Rasp: Nuldr brødskiver til krumme og spred det ud i et jævnt lag på bagepapir på en bageplade. Bland med smør og sukker, sæt det i ovnen og tænd på 125 grader. Bag, til raspen er sprød og gylden.
- Drys æblemosen med æblerasp lige før servering og kom flødeskum og gelé på toppen.