Gammeldaws æblekage

Gammeldaws æblekage

(4-5 personer)

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45 min.
  • Koge/bagetid: ca. 20 min.
  • Ikke fryse-egnet, men æblemosen kan fryses
  • Æblemos:
  • 1 kg syrlige æbler (evt. belle de booskoop, skrællede stykker)
  • ca. 200 g sukker
  • 20 makroner (knuste)
  • 2 dl portvin (eller ribssaft)
  • Sødt rasp:
  • 4 skiver fint hvedebrød (uden skorpe)
  • 50 g smør (smeltet)
  • 100 g sukker
  • Tilbehør:
  • ca. 2 dl piskefløde (flødeskum)
  • 4 tsk ribsgelé

  1. Æblemos: Smelt sukkeret til lys karamel i en tykbundet gryde og tilsæt æblestykker under omrøring. Lad æblerne slippe væske og tilsæt evt. 1 dl vand. Kog under låg, til æblerne er møre. Pisk det til mos med et piskeris og smag til med sukker.
  2. Fordél makronerne i 4-5 portionsglas. Stænk med portvin eller saft. Fordél æblemosen i glassene.
  3. Rasp: Nuldr brødskiver til krumme og spred det ud i et jævnt lag på bagepapir på en bageplade. Bland med smør og sukker, sæt det i ovnen og tænd på 125 grader. Bag, til raspen er sprød og gylden.
  4. Drys æblemosen med æblerasp lige før servering og kom flødeskum og gelé på toppen.