Stor guide: Sådan undgår du at blive syg af grillmaden
Sol, sommer og lune aftener er lig med grill og hygge i haven eller på altanen. Men vil du undgå at blive syg af bakterier fra grillmaden eller komme til skade, mens du griller, er det vigtigt at være forsigtig med hygiejnen – og med grillen. Få gode råd og tip til sund grill her.
Kold hvidvin i glasset og duften af stegte pølser og saftige bøffer på grillen. Det lunere vejr og de lange lyse aftener indbyder i den grad til grillehygge med familie og venner.
Men selvom det er hyggeligt og smager fantastisk, er det vigtigt at du griller med måde og husker hygiejnen og fornuften, så du undgår at blive syg af grillmaden.
Risikoen for maveonde stiger nemlig, når du tilbereder maden over grill eller bål, da særligt råt kød og fjerkræ kan indeholde bakterier som fx campylobacter og salmonella, der kan give madforgiftning.
Pas på sundhedsskadelige stoffer
Selvom mad på grillen smager godt, så bør du holde lidt igen og spise det med måde. Ifølge Kræftens Bekæmpelse bør du ikke spise grill- og bålmad mere end 30 gange om året. Det gælder også for mad tilberedt på en gasgrill. For når du griller dannes der nogle kræftfremkaldende stoffer, såkaldte stegemutagener, i kødets overflade, ligesom røgen indeholder en række sundhedsskadelige stoffer, som sætter sig i maden.
For at begrænse de sundhedsskadelige stegemutagener og gøre grillmaden lidt sundere, anbefales det bl.a., at du undgår at stege kødet for hårdt ved at grille ved lav temperatur og vende kødet flere gange undervejs.
Sørg også for at fedt fra kød og olie fra marinade ikke drypper ned på de glødende kul, da det udvikler en tjæreholdig røg, der øger risikoen for at udvikle kræft. Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud, da de også kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.
Både forarbejdede kødprodukter og kød fra firbenede dyr øger risikoen for kræft, så mere kylling, fisk og grønt, kan være med til at gøre grillmaden markant sundere. Varier menuen og tænk i nye baner. Skift fx det fede kød eller pølserne ud med noget mere magert, lav kylling- eller grøntsagsspyd og brug marinader uden olie.
Når du griller fisk, udvikles der ikke på samme måde kræftfremkaldende røg og stegemutagener, som når der er kød på grillen. Da grøntsager indeholder anti-mutagene stoffer, som modarbejder de kræftfremkaldende stoffer i fx grillede pøler og kød, er det en god ide at fråse med grøntsagerne. Pak dem eventuelt ind i folie i stedet for at pensle dem med olie og lægge dem direkte på grillen - det sparer kalorier og bevarer vitaminer.
Sørg derfor for, at der er flest grøntsager på tallerkenen og lidt kartofler eller groft brød som mættende tilbehør.