Gratin med kartofler og sølvbeder
En dejlig gratin, derkan nydes som en selvstændigret eller somtilbehør.
(2-4 personer)
Ingredienser
- Arbejdstid: 25 min.
- Koge/stege/bagetid: 40 min.
- Fryse-egnet
- Ingredienser:
- 1 sølvbede
- 250 g kogte kartofler (gerne en rest)
- 40 g revet ost – gerne parmesan el. lign.
- 40 g smuldret brød eller rasp
- salt og peber
- Sovs:
- 1 lille løg (finthakket)
- 1 fed hvidløg (finthakket)
- 1 spsk olivenolie eller smør
- 1 spsk hvedemel
- ¼ l mælk
- 1 laurbærblad
- 5 stk. hel sort peber
- muskatnød
- Tænd ovnen på 220 graderog smør et ovnfastfad med smør eller olie.
- Start med sovsen: Stegløg og hvidløg bløde ien gryde med olie/smørog rør melet i. Varmigennem et par min. underomrøring og tilsætmælken lidt ad gangen.
- Kog sovsen igennemunder omrøring. Tilsætlaurbærblad og sortpeber, skru ned og ladsovsen simre i mindst10 min.
- Del sølvbeden i stilkeog blade og skyl demi koldt vand. Skærstilkene i mundrettestykker og snit bladenefint. Blancher dem i kogende,letsaltet vand:stilkene 4-5 min. ogbladene med det sidsteminut. Hæld det hele iet dørslag.
- Skær kartoflerne i skivereller tern og blanddem med sølvbederne.Smag sovsen til medrevet muskatnød, saltog peber og si den overgrønsagerne. Vendrundt og fyld det i fadet.Drys med ost blandetmed brød/rasp ogsæt retten i ovnen ca.20 min., til overfladener gylden.