Gyros: Sådan laver du den klassiske græske ret
Gyro eller gyros er en græsk ret lavet af kød tilberedt på en vertikal rotisserie. Traditionelt laves retten af lammekød, men svinekød, kyllingekød eller en blanding af okse- og lammekød kan også bruges. Her tilbereder vi kødet på en brandvarm stegepande, og du får 3 gode opskrifter på lækker gyros med forskelligt lækkert tilbehør. Vi starter med den helt traditionelle gyros med græske, ovnbagte kartofler og tzatziki:
4 personer
Total:1 time 15 minutter
Arbejdstid:30 minutter
Ingredienser
Gyros
- 4 nakkekoteletter
- salt og peber
- 1½ spsk. olivenolie
- 2-3 tsk. garam masala
- 2 fed finthakket hvidløg
- 1 dl vand
Græske ovnbagte kartofler:
- 1 kg skrællede kartofler
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. tørret oregano
Græsk salat
- 1 lille romainesalat eller iceberg
- 2 spsk. citronsaft
- 1 grøn peberfrugt
- 4-5 tomater
- ½ agurk
- ½ hvidt salatløg eller andet mildt løg
- 100 g fetaost
- 1 dl sorte oliven
- 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
- 2 tsk. tørret oregano
- salt og peber
Tilbehør:
- pitabrød
- tzatziki (se box længere nede)
Sådan laver du gyros med græsk salat & kartofler
- SKÆR kødet i små terninger (ca. 1 x 1 cm.). Krydr kødet med salt og peber.
- BRUN kødet på en varm pande med olie. Tilsæt garam masala og hvidløg, og steg det kort med. Hæld 1 dl vand ved kødet, og lad det simre i ca. 30 min. under låg. Kødet skal være meget mørt.
- SKÆR kartoflerne i både. Bland dem med olie, salt og oregano på en bageplade med bagepapir. Sæt kartoflerne på midterste ovnribbe ved 225 grader i ca. 45 min., til de er gyldne og gennembagte.
- SNIT salaten, og dryp med citronsaft. Anret den på et fad eller i en skål. Rens og skær peberfrugten i halve skiver, og fordel dem over salaten. Skær tomaterne i halve både, agurken i kvarte skiver og løget i tynde skiver. Fordel det over peberfrugterne. Drys tern af fetaost over, og pynt med sorte oliven. Dryp med olivenolie, og drys med oregano, salt og peber.
- SERVER det krydrede kød i lune pitabrød sammen med pitabrød, tzatziki, græsk salat og ovnbagte kartoffelbåde.
Server den lækre gyros med en skøn græsk tzatziki til:
Tzatziki er en dip, der bruges i forskellige køkkener omkring det østlige Middelhav bl.a. i Grækenland og Tyrkiet. Den laves af afdryppet yoghurt, rå agurk og hvidløg. Her bruger vi græsk yoghurt, som ikke behøver at dryppe af.
Hvis du vil lave tzatziki og servere til dine gyros, skal du bruge:
½ agurk
2 dl græsk yoghurt 10%
1-2 fed finthakket hvidløg
salt og peber
Pynt:
evt. lidt olivenolie
evt. 1 lille kvist rosmarin
Sådan laver du tzatziki:
- VASK agurken, og riv den på den grove side af råkostjernet. Kom den i en sigte, og drys med salt. Pres saften ud med bagsiden af en ske.
- RØR græsk yoghurt med hvidløg, og tilsæt afdryppet agurk. Smag til med salt og peber.
- ANRET tzatzikien i en skål, og pynt evt. med lidt olivenolie og en lille kvist rosmarin på toppen.
Gyros af lammekød serveret med vandmelonssalat
Opskrift: Sandra Leigh Draznin/Foto: Martin Dyrløv
Du kan også lave gyros med lammekød og servere det med en frisk vandmelonssalat til – det får du en lækker op skrift på her:
4 personer
Arbejdstid: 45 min.
Stegetid: 20 min.
600-700 g lammekød i strimler
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. hel koriander
1 fed hvidløg
1 tsk. chiliflager
½ bundt mynte
1 dl olivenolie
Yoghurtdressing:
2 dl græsk yoghurt
1 tsk. stødt spidskommen
1 lime
2-3 spsk. sesamolie
Vandmelonsalat:
400 g vandmelon uden skræl
200 g tomater
1 agurk
1 rødløg
100 g feta
½ bundt mynte
4 spsk. olivenolie
salt og peber
Desuden: 8 pitabrød
Sådan laver du gyros af lammekød med vandmelonssalat til:
- STØD spidskommen, koriander, hvidløg, chiliflager og mynteblade til en paste i en morter, og rør olivenolie i.
- BLAND kødet med marinaden, og lad det marinere i 30 min., og gerne længere.
- RØR yoghurt, spidskommen, limesaft og sesamolie sammen.
- SKÆR vandmelon i terninger. Skyl tomat og agurk. Fjern kernerne fra både tomater og agurken. Kassér kernerne og skær grøntsagerne i terninger. Bland vandmelon, tomat og agurk sammen i en skål. PIL rødløget, og skær det i tynde både. Skær feta i terninger. Vend rødløg og feta i. Skyl og hak mynte, og bland den i salaten sammen med olivenolie, salt og peber.
- VARM en pande op, til den er glohed. Svits kødet lidt ad gangen, ryst panden, så kødet vender sig. Steg i 5-6 min. Læg det stegte kød til side, og gentag, til alt kødet er stegt.
- LUN pitabrødene. Server lammegyros, dressing og vandmelonsalat, og lad alle selv anrette deres pitabrød, som de vil.
Gyros med tomatsalat og tzatziki
Opskrift: Mira Arkin/Foto: Line Thit Klein
Du kan også bruge skinkekød i strimler til at lave gyros af og servere den lækre gyros i pitabrød med tomatsalat og (selvfølgelig) tzatziki. Her får du en nem opskrift på gyros, som du kan lave på 30 minutter:
Du skal bruge:
- 500 g skinkekød i strimler
- 1 spsk korianderfrø
- 1 spsk fennikelfrø
- 1 tsk stødt kanel
- 1 spsk olivenolie
- 4 fladbrød eller store pitabrød
- 1 agurk
- 4 dl græsk yoghurt
- ½ fed hvidløg
- 500 g tomater
- 1 rødløg
- 1 håndfuld frisk mynte
- salt og sort peber
Sådan laver du gyros med skinkestrimler:
- Skær agurken over på langs og fjern kernerne i midten. Det gøres nemt med en teske. Riv agurken groft og vend med knust hvidløg og yoghurt. Smag til med lidt salt og peber.
- Stød korianderfrø og fennikel groft i en morter. Vend det i svinekødet sammen med kanel, ½ tsk salt og godt med friskkværnet peber.
- Steg kødet i olien i en pande, til det har en god, gylden stegeskorpe. Rør i det jævnligt. Det tager ca. 8 minutter.
- Skær tomater og løg i skiver og vend sammen med mynteblade og lidt salt.
- Lun brødene i ovnen i 5 min. ved 180 grader.
- Læg kød, tomatsalat og tzatziki oven på et brød, rul sammen og spis.