Bowls

4 fine bowls: Sådan laver du selv bowls derhjemme

De flotte og lækre bowls er overalt lige nu, og her får du fire gode opskrifter på hjemmelavede bowls, som du nemt selv kan lave. Du kan både spise bowls til aftensmad eller som en god fyldig frokost. Og så er en bowl også rigtig god som madpakke. Lav evt. en ekstra stor bowl til aftensmad og bruge resterne til madpakken næste dag. Se her, hvordan du laver bowls med f.eks. laks, linser, kylling eller oksekød.

Her får du opskriften på 4 skønne bowls: 

bowl-1.jpg

Varmrøget laks med quinoa, spinat og tomat

4 personer

Ingredienser:

2 dl rød quinoa

2 dl gul quinoa

Fyld:

1 bundt forårsløg

1 glas semitørrede tomater (125 g drænet vægt)

400 g varmrøget laks

4 håndfulde babyspinat

Dressing:

2½ dl cremefraiche 18 %

1 usprøjtet citron

Salt og peber

1 bundt dild

1 bundt purløg

Sådan gør du: 

  1. Bland de to slags quinoa sammen i en si, og skyl quinoa under koldt vand. Kom quinoa i en gryde, og dæk med vand tilsat salt. Kog quinoa, til den er mør i 18-20 min. Hæld vandet fra i en si. Kom quinoa i fire skåle.
  2. Fyld: Skyl og rens forårsløg. Fjern det yderste lag, og skær i skiver på tværs. Fordel forårsløg rundt i skålene sammen med semitørret tomat.
  3. Fjern skindet fra laksen, og pluk den i mindre stykker. Kom laksen i skålene.
  4. Skyl spinat, og fordel en håndfuld i hver skål.
  5. Dressing: Kom cremefraiche i en skål sammen med citronsaft, salt og peber. Hak krydderurter, og rør dem i dressingen. Læg en skefuld dressing i midten af hver skål. Kom resten af dressingen på bordet, til dem der ønsker mere.
bowl-2.jpg

Estragonstegt bøf med sorte ris

4 personer

Ingredienser:

200 g sorte ris

Lynsyltede rødløg:

1 stort rødløg

4 spsk. sukker

2 spsk. salt

2 dl eddike

Fyld:

4 bøffer i stuetemperatur

salt og peber

1 spsk. tørret estragon

1 spidskål

1 blomkålshoved

Dressing:

1 spsk. dijonsennep

1 spsk. sukker

2 spsk. hvidvinseddike

1 bundt estragon

6-8 spsk. olivenolie salt og peber

Sådan gør du: 

  1. Skyl risene under koldt vand. Kom dem i gryde, og dæk med vand, tilsæt salt. Kog risene møre i 40-45 min. ved moderat varme. Rør i dem undervejs, så de ikke klæber fast i bunden af gryden.
  2. Lynsyltede rødløg: Pil rødløg, og skær det i fine ringe. Kom løgringene i en skål. Drys sukker og salt henover. Hæld eddiken på og lad det hele stå og trække i 30 minutter på køkkenbordet.
  3. Fyld: Krydr bøfferne med salt, peber og estragon. Opvarm en grillpande, til den er gloende varm. Steg bøfferne 3 min. på hver side. Lad bøfferne trække, før de skæres i skiver. Steg dem lidt længere, hvis du ikke ønsker, at de er meget røde indeni.
  4. Snit spidskålen groft. Skyl blomkål, og skær den i små buketter.
  5. Fordel de sorte ris i skåle. Arranger kød, rødløg, spidskål og blomkål rundt i skålen.
  6. Dressing: Rør sennep sammen med sukker og hvidvinseddike. Skyl estragon, og hak den fint. Rør hakket estragon i dressingen. Rør olien i lidt efter lidt, så dressingen samler sig. Smag til med salt og peber. Hæld dressingen over anretningerne.

TIP: Tag bøfferne ud af køleskabet 30 min. før de skal steges

bowl-3.jpg

Linser med svampe og bønner

4 personer

Ingredienser:

200 g grønne puy-linser

200 g grønne bønner

1 spsk. salt

4 store portebellosvampe

1 radicchio salathoved

100 g græskarkerner

50 g friskhøvlet parmesan

Dressing:

2 dl fløde

1 spsk. dijonsennep

1 usprøjtet citron

Salt og peber

Sådan gør du: 

  1. Skyl linserne under rindende og koldt vand.
  2. Nip bønnerne, og skyl dem under koldt vand.
  3. Kom linser i en gryde, og dæk med vand tilsat salt. Kog linserne møre i 20-25 min., til de stadig har bid.
  4. I de sidste 5 min. af kogetiden tilsættes bønnerne i gryden. Hæld vandet fra, og hold linser og bønner lune i gryden med låg på.
  5. Børst svampene rene, og skyl dem let, og tør dem i et rent viskestykke. Skær svampene i skiver. Opvarm en grillpande. Steg svampene på en hed, tør grillpande i 2-3 min. på hver side.
  6. Skær bunden fra radicchiosalaten, del den i blade, og snit salaten groft.
  7. Rist græskarkerner på en tør pande, til de begynder at hoppe og tage let farve. Tag panden fra varmen.
  8. Fordel linser i skåle efterfulgt af grønne bønner, stegte svampe og radicchiosalat. Pynt med græskarkerner og høvlet parmesan.
  9. Dressing: Rør fløde sammen med sennep og saften fra en citron. Smag til med salt og peber. Dryp dressingen over de anrettede skåle.
bowl-4.jpg

Kylling, broccoli og goma

4 personer

Ingredienser:

4 dl ris

6 dl vand + salt

4 kyllingebryster

500 g broccoli

4 spsk. sesamfrø

4 tsk. chiliflager

1 spsk. flagesalt

6 spsk. sesamolie

1 bundt forårsløg

300 g optøede edamamebønner uden skal

2 dl gomadressing (fås i velassorterede supermarkeder eller hos asiatiske købmænd)

Sådan gør du: 

  1. Skyl risene under koldt vand i en si. Bring ris, vand og salt i kog. Kog risene ved lav temperatur, til de er møre ca. 12-15 min. Tag gryden fra varmen, og lad risene trække under låg i 10 min.
  2. Tænd ovnen på 200 gr. Læg kyllingebryster på en bageplade beklædt med bagepapir. Skyl broccoli og skær den i mindre buketter. Læg broccolistykkerne på pladen.
  3. Bland sesamfrø sammen med chiliflager og salt.
  4. Dryp sesamolie over kyllingebrysterne og broccolistykkerne. Drys herefter sesamfrøblandingen over det hele.
  5. Sæt pladen på midterste ovnribbe, og steg kylling og broccoli i 30 min.
  6. Skyl og rens forårsløg. Fjern det yderste lag, og skær dem i skiver på tværs.
  7. Hæld kogende vand over edamamebønnerne.
  8. Fordel ris i 4 skåle, så bunden er dækket. Skær kyllingebrysterne i skiver, og læg kødet i skålen efterfulgt at broccoli, forårsløg og edamamebønner. Dryp gomadressing over, og sæt resten på bordet, til dem der ønsker mere dressing.