Sådan bager du sommerens lækreste hybensnitter

Sådan bager du sommerens lækreste hybensnitter

Find buske med vilde roser – Rosa rugosa – langs de danske kyster, og pluk både frugter og roser til disse vidunderlige små kager med sprød linsebund, hybenmarmelade og glasur pyntet med tørrede hybenroser. Se her, hvordan du bager lækre snitter med hyben:

Total:1 time 18 minutter

Arbejdstid:1 time

Ingredienser

Hybenmarmelade:

  • 175 g rensede hyben
  • 1½-2 dl vand
  • ½ citron (øko)
  • ¼ vaniljestang
  • 125 g syltesukker

Linsedej:

  • 200 g hvedemel
  • 100 g mandelmel
  • 75 g flormelis
  • ¼ tsk. salt
  • 150 g smør, koldt

Glasur:

  • ca. 200 g flormelis

Pynt:

  • tørrede hybenroser (se tip) eller krymmel

Sådan bager du hybensnitter

  1. Skyl de rensede hyben, og kom dem i en gryde med vand, fintrevet citronskal, citronsaft og den flækkede vaniljestang. Lad dem simre under låg i 20 min. Tag låget af, tilsæt sukker, og kog i ca. 10 min. mere. Fjern evt. skum, og hæld marmeladen i en skål til afkøling.
  2. Bland mel, mandelmel, flormelis og salt sammen, og hak det kolde smør i med et mørdejsjern eller i en foodprocessor. Saml det hurtigt til en dej med det sammenpiskede æg. Pak dejen ind i plastfilm, og lad den hvile i køleskabet i 1 times tid.
  3. Rul dejen ud til en stor firkant (25 x 35 cm) mellem 2 stykker bagepapir. Ret kanterne til, og del dejen på langs, så du har 2 stykker på 11 x 35 cm. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og prik dem med en gaffel. Sæt dem i køleskabet.
  4. Varm ovnen op til 200 grader, og bag dejstykkerne gyldne i ca. 18 min.
  5. Smør marmeladen jævnt ud på den ene kagebund, og læg den anden ovenpå. Tryk kagen let sammen.
  6. Sigt flormelis over i en skål, og rør kogende vand i til passende konsistens. Bred glasuren over kagen, og drys straks med tørrede hybenroser (se tip) eller krymmel.
  7. Skær kagen i trekantede eller firkantede snitter, og opbevar dem i en kagedåse ved stuetemperatur.

SÅDAN renser du hyben

  • Skyl frugterne i koldt vand, og vrid stilk og blomst af.
  • Skær dem midt over (ækvator), og skrab frøene ud med en teske. Skyl, og dryp af.
  • Brug gerne gummihandsker pga. ’kløpulveret’.
  • Der bliver ca. 375 g rensede hyben af 500 g hele hyben.

SÅDAN laver du tørrede hybenroser:

  • Pluk kronbladene af 3-4 hybenroser, og bred dem ud på en bageplade med bagepapir.
  • Sigt et ganske tyndt lag flormelis over dem (2-3 spsk.), og sæt dem i ovnen ved 50 grader i 1-2 timer, til de er tørre.
  • Eller stil dem blot et lunt, tørt sted i 12-24 timer.
  • Opbevar i en lufttæt beholder.