Supergode som snacks til en drink – f.eks. når nytårsgæsterne banker på sidst på måneden!
Supergode som snacks til en drink – f.eks. når nytårsgæsterne banker på sidst på måneden!
1 plade butterdej (optøet)
½ dl revet parmesanost
2 spsk. olivenolie
2 tsk. presset hvidløg
½ tsk. salt
1 æg
lidt mel
Annonse
__________
1. Opvarm ovnen til 200 grader, og beklæd en bageplade med bagepapir.
2. Bland ost, olivenolie, hvidløg og salt i en lille skål.
3. Pisk ægget med en gaffel i en anden skål.
4. Drys lidt mel på bordet, og rul butterdejen ud til ca. 25 x 35 cm, pensl dejen med æg, og skær den i to dele på langs.
5. Fordel osteblandingen på den ene del af dejen, og læg den anden dej ovenpå – med æggesiden nedad. Brug en kagerulle til at presse de to stykker godt sammen.
6. Skær dejen ud i ca. 1 cm brede strimler (brug en pizzaskærer), og sno dem til spiraler. Læg dem på bagepladen, og bag i ca. 10 min., eller til de er lysebrune. Lad dem afkøle på en bagerist.
__________
Fortsætter på næste side...Pizza med svampe og gedeost
Pizza er bare nem mad (især med færdigkøbte bunde), og der er uendelige variationsmuligheder. Vi dropper tomatsovsen og lader gedeost og svampe få overtaget på smagsfronten.
1 bradepandestørrelse pizza eller to mindre
Annonse
Pizza er bare nem mad (især med færdigkøbte bunde), og der er uendelige variationsmuligheder. Vi dropper tomatsovsen og lader gedeost og svampe få overtaget på smagsfronten.
1 pakke færdig pizzadej – eller en portion hjemmelavet dej, ca. 400 g
2 spsk. olivenolie
1 spsk. finthakket skalotteløg
2 dl blandede svampe – renset og evt. skåret i mindre stykker
salt og peber
100 g revet mozzarella
85 g gedeost
et par kviste frisk oregano
et par kviste frisk timian
Annonse
__________
1. Varm ovnen op til 220 grader. Del evt. dejen i to lige store stykker, og rul dem helt fladt ud. Forbag bundene i ovnen i 5 min., og tag dem ud.
2. Opvarm olien på en pande, og svits skalotteløgene, til de begynder at blive bløde. Tilsæt svampene, og krydr med salt og peber. Steg svampene, til de lige netop er møre.
3. Drys mozzarella over bundene. Fordel svampene og gedeosten ligeligt ovenpå.
Nødder og ost kan peppe enhver salat op, og hvis du så oven i købet tilsætter søde honningristede pærer, så har du en ny familiefavorit.
4. Bag pizzaerne i ca. 10 min. Drys med friske krydderurter og peber, og dryp lidt olivenolie over lige inden servering.Salat med pære, parmesan og pekannødder
8 pers. som tilbehør
Nødder og ost kan peppe enhver salat op, og hvis du så oven i købet tilsætter søde honningristede pærer, så har du en ny familiefavorit.
2 pærer
3 spsk. honning
1½ dl pekannødder
1 spsk. finthakket skalotteløg
6 spsk. rødvinseddike
1¼ dl olivenolie
salt og peber
1 bakke rucolasalat
1½ dl groftrevet parmesan
__________
1. Opvarm ovnen til 190 grader. Skær pærerne i halve, og fjern kernehuset. Læg pærerne på bagepapir på en bageplade, og pensl snitfladen med honning. Bag pærerne i 15-20 min., eller til de er gyldne. Skær hver halvdel i tre skiver på langs.
2. Rist pekannødderne på en pande, til de har fået farve.
3. Pisk eddike og skalotteløg sammen i en skål. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens der piskes, og rør, til dressingen tykner. Smag til med salt og peber.
4. Skyl og tør rucola. Bland dressingen med salaten, og arranger på et fad. Fordel pærer, pekannødder og parmesan over salaten.Rosmarin-oliven-foccacia
1 bradepande
50 g gær
6 dl vand
2 spsk. honning
ca. 1 kg hvedemel
3-4 tsk. salt
6 kviste frisk rosmarin
30 kalamata-oliven uden sten
olivenolie
__________
1. Opløs gæren i vandet sammen med honning.
2. Bland mel og salt i en skål, og lav en lille fordybning i blandingen. Hæld langsomt væsken i, og ælt dejen sammen. Vend dejen ud på et bord, og ælt gerne længe, for at brødet får en god konsistens.
3. Fordel brødet i en bradepande foret med bagepapir, læg et klæde over, og lad brødet hæve min. 1 time. 4. Lav fordybninger i brødet med fingrene, og pensl med olivenolie. Fordel oliven og rosmarin over brødet, og drys gerne med ekstra salt. Lad brødet hæve yderligere 30 min., og bag det i en forvarmet ovn ved 220 grader i 15-20 min.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Kalkun panini med pesto-mayo
8 panini
Vi har brugt kalkun, men andre rester fra julens stege kan sagtens bruges til denne sandwich, og brien kan selvfølgelig erstattes af din favoritost.
Rosmarin-oliven-foccacia (se ovenfor) eller lign. færdigkøbt brød
½ dl pesto
½ dl god mayonnaise
ca. 500 g kalkun i skiver
1 bakke babyspinat
1 brie (eller anden ost, du kan lide i sandwich)
1 glas syltede røde peberfrugter
frisk timian
__________
1. Skær foccacia i passende stykker, og flæk dem.
2. Rør pesto og mayonnaise sammen, og smør det på hver halvdel af brødene.
En sød og krydret chutney, der klæder både ost og resterne af steg fra julebordet.
3. Fordel kalkun, spinat, ost og peberfrugter på den nederste halvdel, og saml paninien.
4. Varm paninien i en sandwichtoaster i 3-4 min.Brie med Abrikostranebær-chutney
4-5 store glas
En sød og krydret chutney, der klæder både ost og resterne af steg fra julebordet.
4 store æbler
4 dl eddike
45 g brun farin
3,5 dl tørrede abrikoser, hakket
3.5 dl tørrede tranebær
2 fed hvidløg, hakket
1 tsk. revet muskatnød
1 tsk. kanel
8 hele nelliker
skal og saft af 2 økologiske appelsiner
Din yndlingsbrie til servering!
__________
Man kan da godt knibe en dessert ned, selvom det er december, og man er omringet af søde sager – kan man ikke?
1. Skræl æblerne, fjern kernehuse, og skær æblerne i tern. Bring æbler og halvdelen af eddiken i kog i en gryde, og lad det simre i 30 min.
2. Tilsæt alle de øvrige ingredienser, og lad chutneyen simre yderligere 30 min., eller indtil den tykner. Fjern de hele nelliker fra gryden.
3. Hæld chutneyen på atamonskyllede glas, og opbevar den mørkt og køligt. Server til brie eller anden ost sammen med godt brød eller knækbrød.Marengslagkager med Daim
8 stk.
Man kan da godt knibe en dessert ned, selvom det er december, og man er omringet af søde sager – kan man ikke?
4 æggehvider
kornene fra 1 vaniljestang
1 tsk. eddike
1 tsk. vand
½ tsk. bagepulver
¼ tsk. salt
3½ dl sukker
5 dl piskefløde
2 Daim barer
__________
1. Tænd ovnen på 120 grader, og beklæd to bageplader med bagepapir. Bland æggehvider, vaniljekorn, eddike, vand, bagepulver og salt i en skål, og pisk, til hviderne former bløde toppe.
2. Tilsæt sukkeret en halv deciliter ad gangen, mens du pisker konstant. Pisk, til al sukkeret er absorberet og massen er stiv.
3. Brug en ske til at lave 32 flade cirkler af marengsmassen på bagepladerne, og bag dem i ca. 15 minutter eller til de begynder at blive let gyldne i kanten. Lad marengsbundene afkøle på en rist.
4. Pisk fløden, og bland med knust Daim. Lav små lagkager med skiftevis marengs og flødeskum, og stil på køl indtil servering.