Isbomben Alaska

Isbomben Alaska

Isbomben Alaska er overdådig, både når den laves i stort format, og når den serveres i portionsstørrelse.

(ca. 6 personer)

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1 time
  • Frysetid: 14 timer
  • Fryse-egnet
  • 1 Browniebund (kan erstattes med 1 lagkagebund):
  • 250 g mørk chokolade
  • 250 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 knsp salt
  • 4 æg
  • 250 g rørsukker eller stødt melis
  • 1 stang vanilje
  • 1 l is og/eller sorbet (2-3 slags)
  • Marengs:
  • 3 æggehvider (1 dl)
  • 160 g sukker
  • 1 spsk majsstivelse
  • 1 tsk citronsaft eller eddike

  1. Bunde: Smelt chokolade og smør i en skål over vandbad. Bland mel med bagepulver og salt.
  2. Pisk æggene luftige med en håndmikser, tilsæt rørsukker og vaniljekorn og pisk endnu et par min. Vend smeltet chokolade/smør og melblandingen i æggene og fordél dejen i to smurte springforme (24 cm) foret med bagepapir.
  3. Sæt formene i ovnen ved 160 grader varmluft i 25-35 min. Tjek med en tandstikker, om dejen er gennembagt og stil formene på en rist 10 min. Løsn kagerne fra formenes kant med en paletkniv og åbn dem
  4. 1. Skær kagebunden til,så den passer som lågtil en bombeform/skål (1liter). Sæt formen i fryse-ren, så den er godt kold.
  5. 2. Fyld skålen med is, dukan gøre det på to måder:Den nemme: Lav kugler af2-3 slags is og fyld demi formen, så der opståret tilfældigt mønster. Slåformen i bordet noglegange undervejs, så duundgår luftlommer. Glatoverfladen, dæk medkagebund og frysefilmog sæt formen i fryserentil næste dag (mindst 8timer).
  6. Den klassiske: Lad énslags is blive lidt blød ogfyld den i formen. Smørden ud, så den dækkerhele formen, men danneret hul i midten. Sætisen i fryseren i 2-3 timer.Gentag med én eller toslags is – frys et par timerefter hver is. Slut afmed at glatte overfladen,lukke af med en kagebundog dække med film. Frysmindst 8 timer.
  7. 3. Dyp isformen i varmtvand og vend isbombenud på et fad. Dæk medfrysefilm og sæt isen ifryseren.
  8. 4. Pisk æggehvidernestive med en håndmikser2-3 min. Pisk sukkereti lidt ad gangen, til detbliver en blank marengs –det tager 4-5 min. Tilsætmajsstivelse og citronsaft.
  9. 5. Dæk isbomben fuldstændigmed marengsmed en palet el.lign. Lavet blødt mønster ellersmå toppe med skaftet afen teske eller lille kniv.
  10. 6. Gratinér bomben gyldenmed en gasbrændereller i ovnen ved 250 graderog servér straks.