Italiensk rosmarin- og rosinbrød
Oprindeligt var brødet (Pane di Ramerino) et påskebrød, som blev bagt i Firenze allerede i middelalderen. Nu bages det dagligt i mange bagerier i Toscana, og det er meget populært.
(1-2 brød eller 12 boller)
Ingredienser
- Arbejdstid: 45 min.
- Trække/hævetid: 2 ¾ time
- Bagetid: 15-30 min.
- Fryse-egnet
- Ingredienser:
- 150 g sultanas (lyse rosiner) eller rosiner
- 2 kviste rosmarin
- 4 spsk olivenolie
- 25 g gær
- 2 ½ dl lunken vand
- 50 g sukker
- 2 tsk salt
- 2 spsk rosmarin (finthakket)
- ca. 500 g italiensk hvedemel
- 1 æg til pensling
- evt. 4 spsk vand og 2 spsk sukker til pensling
- Overhæld rosinerne med kogende vand og lad dem trække, til de er bløde – mindst 30 min.
- Hæld rosinerne i en sigte og lad dem dryppe af.
- Læg rosmarinkviste i en gryde ed olivenolie og varm det stille op. Tag det af varmen og lad det afkøle.
- Rør gæren ud i lunkent vand (37 grader) og tilsæt sukker, salt, rosmarin, olie, rosiner og det meste af melet.
- Ælt dejen godt igennem og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 ½ time.
- Ælt dejen igennem på et meldrysset bord og form den til 1-2 brød eller 12 boller.
- Sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 45 min.
- Varm ovnen op til 225 grader. Pensl brød eller boller med sammenpisket æg. Rids brødet på skrå og bollerne på kryds og sæt dem i ovnen 15 min. for boller og 25-30 min. for brød.
- Stil brød eller boller til afkøling på en rist og pensl dem evt. med en lage kogt af vand og sukker.
- Serveres til morgenmad, eftermiddagste eller som tilbehør til ost.