Italiensk rosmarin- og rosinbrød

Italiensk rosmarin- og rosinbrød

Oprindeligt var brødet (Pane di Ramerino) et påskebrød, som blev bagt i Firenze allerede i middelalderen. Nu bages det dagligt i mange bagerier i Toscana, og det er meget populært.

(1-2 brød eller 12 boller)

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45 min.
  • Trække/hævetid: 2 ¾ time
  • Bagetid: 15-30 min.
  • Fryse-egnet
  • Ingredienser:
  • 150 g sultanas (lyse rosiner) eller rosiner
  • 2 kviste rosmarin
  • 4 spsk olivenolie
  • 25 g gær
  • 2 ½ dl lunken vand
  • 50 g sukker
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk rosmarin (finthakket)
  • ca. 500 g italiensk hvedemel
  • 1 æg til pensling
  • evt. 4 spsk vand og 2 spsk sukker til pensling

  1. Overhæld rosinerne med kogende vand og lad dem trække, til de er bløde – mindst 30 min.
  2. Hæld rosinerne i en sigte og lad dem dryppe af.
  3. Læg rosmarinkviste i en gryde ed olivenolie og varm det stille op. Tag det af varmen og lad det afkøle.
  4. Rør gæren ud i lunkent vand (37 grader) og tilsæt sukker, salt, rosmarin, olie, rosiner og det meste af melet.
  5. Ælt dejen godt igennem og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 ½ time.
  6. Ælt dejen igennem på et meldrysset bord og form den til 1-2 brød eller 12 boller.
  7. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 45 min.
  8. Varm ovnen op til 225 grader. Pensl brød eller boller med sammenpisket æg. Rids brødet på skrå og bollerne på kryds og sæt dem i ovnen 15 min. for boller og 25-30 min. for brød.
  9. Stil brød eller boller til afkøling på en rist og pensl dem evt. med en lage kogt af vand og sukker.
  10. Serveres til morgenmad, eftermiddagste eller som tilbehør til ost.