Kimchi: Sådan laver du den koreanske specialitet selv
Koreansk kimchi er grøntsager, der er saltet og fermenterede. Der findes mange forskellige blandinger, og kimchi er et uundværligt tilbehør til alle måltider i Korea. Du har måske set kimchi i dit supermarked eller i en asiatisk specialkøbmand, men vidste du, at man sagtens kan lave den lækre koreanske ’sauerkraut’ derhjemme? Det kan man – og du får en virkelig god og nem opskrift på kimchi lige her:
SNIT kinakål og gulerødder i tynde strimler. Rens radiserne, og skær dem i skiver.
BLAND kinakål, gulerødder og radiser med groft salt og vand. Læg blandingen under pres i et par timer. Hæld lagen fra, og gem den.
SKYL kålblandingen i vand, og dryp den godt af i en sigte.
BLAND kålblandingen med finthakket chili, fintrevet ingefær, hvidløg og fiskesauce, og tryk blandingen ned i et syltetøjsglas.
HÆLD saltlagen på, så grøntsagerne er helt dækkede, og læg et løst låg på. Lad kimchien stå på køkkenbordet i et par dage. Smag, om grøntsagerne er syrnet nok. Opbevar dem derefter i køleskab – de kan holde sig i ca. 1 måned
5 facts om kimchi
Hvad er kimchi? Kimchi er en blanding af fermenterede grøntsager, hvor hovedingrediensen er kinakål. Kimchi stammer oprindeligt fra Korea.
Hvad gør kimchi ved kroppen? Indholdet af kostfibre fremmer fordøjelsen, og det høje indhold af mælkesyrebakterier balancerer mave-tarmsystemet og forebygger infektioner.
Hvordan bruger jeg kimchi? I traditionelle koreanske retter eller på hotdog’en, i sharwarmaen og som en slags chutney til alt muligt.
Kan jeg selv lave kimchi? Det kan du sagtens – du finder en god og nem opskrift her på siden.
Hvor kan jeg købe kimchi? I asiatiske specialbutikker, men det er tit pasteuriserede varianter uden helt samme sundhedsbonus. Så lav den helst selv!
Koreansk kimchi
Kimchi er koreanske syltede og gærede grønsager. Den mest almindelige er lavet af chili og kinakål og fås på dåse hos asiatiske købmænd. Nyd den til stegt kød, risretter eller lignende i stedet for syltede agurker eller stærkt krydret chilisovs.
Du kan købe kimchi mange steder - fx. i asiatiske supermarkeder (Foto: Line Falck)
Vidste du… at du også kan bruge kimchi i fx supper og gryderetter? De fleste bruger kimchi som tilbehør eller garniture, men du kan faktisk også bruge den i denne lækre suppe med laks:
Annonse
Spicy kimchisuppe med laks
Skøn suppe med kimchi (Foto: Anders Schønnemann)
HOVEDRET TIL 2
25 MINUTTER
Opskrift: Louisa Lorang, foto: Anders Schønnemann
Ingredienser:
1 løg
2 fed hvidløg
2-3 tsk ingefær
Annonse
olie til stegning
1 bundt forårsløg
2 spsk soja
1 tsk honning
100 g tynde risnudler
300 g laks
200 g broccolispirer
1 liter grøntsagsbouillon
2 æg
3-4 spsk kimchi + lidt lage
Sådan laver du spicy kimchisuppe med laks:
Kimchi & kombucha
Sauerkraut, Kimchi (fermenteret kinakål) og Kombucha (fermenteret te) vinder indpas i de danske køkkener, og ifølge diverse sundhedsguruer og tarmeksperter bør disse bakterieboblende fødevarer fylde stadig meget mere i kosten. Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der menes at have en nærmest magisk effekt på tarmfloraen, fordøjelsen – og immunforsvaret.
Skær løget i slanke både, og riv hvidløg og ingefær. Steg først løg i olie. Stille og roligt, til de er brunede.
Tilsæt hvidløg og ingefær, og lad det simre med, men uden at tage farve. Snit forårsløget fint. Gem toppen til servering. Kom forårsløg, soja og honning i gryden. Tilsæt bouillon, og kog i 3-4 minutter.
Kom nudler i, og kog op kort. Del fisken i to. Tilsæt broccolispirer og laks i suppen, og damp i 1-2 minutter under låg.
Fyld: Kog imens æggene smilende, ca. 6½ minut i kogende vand.
Servering: Pil og halver æg. Fisk nudler, laks og broccoli op af suppen, og anret det i to store skåle. Kom kimchi og lidt væde fra kimchien i suppen.
Kog op, og smag til. Hæld suppe på nudlerne, og top med æg og forårsløg.