Bedste klejner: Sådan laver du dem selv
Skønne, bløde klejner af den hjemmelavede slags. Prøv disse friturestegte herligheder, som er julegodter, der smager, så englene synger... TIP: Sidst i opskriften får du gode råd til at stege kager i olie.
(ca. 20 stk.)
Ingredienser
- 10 g gær
- 1 dl fløde
- 1 æg
- 50 g smør
- 250 g hvedemel
- 2 tsk. revet usprøjtet citronskal
- 2 tsk. sukker
- ½ tsk. salt
- 1 pakke Palmin eller ½ l fritureolie til kogning
- Smuld gæren i en skål, og rør den ud i fløden. Kom ægget i. Smuldr smør og hvedemel sammen i en anden skål. Kom citronskal, sukker og salt i, og kom det hele i skålen med gærblandingen. Ælt dejen sammen. Lad dejen hæve tildækket i ca. 2 timer.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord med en kagerulle, den skal være ca. ½ cm tyk. Skær dejen ud i 4 cm brede strimler med en klejnespore, hvorefter du skærer på skrå med klejnesporen, så du får rudeformede kager. Skær et snit i midten af hver klejne.
- Form klejnerne ved at stikke den ene spidse ende af klejnen ind i hullet og trække den forsigtig igennem.
- Varm palminen op i en gryde. Kog klejnerne gyldne. Tag dem op med en hulske, og læg dem til afdrypning på køkkenrulle. Pynt med sigtet flormelis. Klejner smager bedst friskbagte, mens de stadig er lune.
Værd at vide: Når du koger kager i friture
- Varm palminen eller fritureolie op til den er så varm, at den syder, når du kommer et lille stykke franskbrød eller 1 tsk. dej i.
- Kog kagerne til de flyder og er lysebrune. Vend dem flere gange undervejs med en hulske, så de får farve på begge sider.
- Sørg for at olien hele tiden er varm nok, men heller ikke for varm. Det skal hele tiden småsyde omkring kagerne.
- Synes du kagerne for hurtigt tager farve, så skrue straks ned for temperaturen. Det er vigtigt, at de får tid nok i frituren, så de også bliver bagt i midten.