Kransekage med lakrids fra Hjemmet

Kransekage med lakrids

Intet nytår uden kransekage - og at sætte en hjemmelavet version på bordet er rent blær!

Men nu er det jo kun nytår én gang om året, så hvorfor ikke fejre det med manér?

Og det geniale ved netop kransekage er jo, at den kan laves i god tid og fryses ned. Ja, faktisk bliver den blot bedre af en tur i fryseren!

Hvert år forsøger jeg at lave en lidt anderledes kransekage end året før, og i år er det så lakridsen og hindbærrene, der gør forskellen.

 Jeg ville ønske, jeg kunne lave et meterhøjt tårn af kransekage, men de år, jeg har prøvet, ender det med noget i retningen af det skæve tårn i Pisa. At bygge et kransekagetårn kræver akkuratesse, og at man holder tungen lige i munden. Derfor holder jeg mig til otte etager.

Rigtig godt nytår!

1 kransekagetårn, ca. 6 personer

500 g marcipan

175 g flormelis

1 æggehvide

1 spsk. lakridspulver

Drys: frysetørret hindbær

Glasur:

ca. 150 g flormelis

1 æggehvide

1. Ælt marcipanen sammen med flormelis, æggehvide og lakridspulver.

2. Kom lidt flormelis på bordet og tril dejen til tommelfingertykke stænger på henholdsvis 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm, 32 cm og 36 cm (brug en lineal). Det er vigtigt, at stængerne er lige tykke, så de bliver bagt jævnt i ovnen. Rul stangen på 8 cm sammen til en lille, flad bolle. Den skal på toppen af kransekagen.

3. Form stængerne som tagrygge og sæt dem sammen til kranse på en bageplade med bagepapir. Små kranse kan bages inden i større kranse.

4. Bag kransene gyldentbrune  i ovnen ved 250 grader i ca. 7 min.

5. Lad dem afkøle helt på en rist.

6. Rør glasuren sammen (den skal være så tyk, at den ikke løber, når man skriver med den) og kom den i et kræmmerhus eller en frysepose. Klip en lille hul og sprøjt glasuren på kransekagekransene i et fint mønster. Drys med frysetørret hindbær, inden glasuren størkner.

7. Når glasuren er helt tør, samles kransene til et fint tårn. Brug små klatter af glasur til at holde dem sammen.