Lækker lagkage fra Hjemmet

Lækker lagkage

En hjemmelavet lagkage er lidt af en udfordring. Men når den står på bordet, er den alle anstrengelserne værd.

Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker kager! Både at spise dem, se på dem, læse om dem og lave dem selv. Men af én eller anden årsag har jeg aldrig vovet mig ud i at lave en lagkage – altså sådan helt fra bunden med hjemmelavede lagkagebunde og cremer. Måske skyldes det min gode veninde og overbo, som tryller de smukkeste – og hjemmelavede – lagkager frem til enhver festlig anledning, eller også er forklaringen ganske enkelt mangel på mod.

Men da jeg havde fødselsdag forleden, tænkte jeg, at det var på høje tid at springe ud i det. Og jo, det kræver en god portion tid og planlægning. Men for pokker, hvor er det en god fornemmelse at sætte lagkagefadet på bordet, og se venner og familie blive helt salige, når de tager første bid af vidunderet.

Jeg overvejede længe, hvad jeg skulle komme i de to lag, og i stedet for den traditionelle hindbær/chokolade-model, besluttede jeg mig for en lidt voksen udgave med kirsebær og hvid chokolade. Jeg havde nemlig en rest super lækker kirsebærsovs til overs fra julen, og den skulle jo nødigt gå til spilde.

Som du kan se på billedet, bliver jeg desværre aldrig konditor. Men lagkagen smagte vidunderligt, og jeg er stolt af ikke længere at være lagkage-jomfru!

1 lagkage, 10 personer

Arbejdstid: 1½ time

Bagetid: 45 min.

Køletid (chokoladecreme): 3 timer (gerne natten over)

Trækketid: 2 timer (gerne natten over)

Lagkagebunde:

(3 stk. til 1 lagkage)

4 store æg

1 vaniljestang

1 spsk. vaniljesukker

100 g sukker

100 g mel

15 g kartoffelmel

1 tsk. bagepulver

Hvid chokoladecreme:

½ l piskefløde

200 g hvid chokolade

Kirsebærcreme:

200 g kirsebærsovs

100 g mascarpone

1 dl piskefløde

Pynt:

kirsebær

bærstøv (gerne kirsebær eller andet rødt bærstøv, købes i velassorterede supermarkeder)

bladguld

Bunde:

1. Tag æggene ud i god tid, så de har stuetemperatur.

2. Del æggene i blommer og hvider.

3. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bland dem med vaniljesukkeret. Kom det i en skål sammen med æggeblommer og sukker, og pisk godt, til massen er lys og skummende.

4. Pisk æggehviderne stive.

5. Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver i æggeblommemassen, og bland godt. Vend de stiftpiskede æggehvider i massen med en dejskraber til ensartet konsistens.

6. Hæld dejen i en smurt springform (18-20 cm).

7. Sæt formen i ovnen ved 175 grader i ca. 45 min.

8. Afkøl kagen helt i formen på en bagerist. Vend kagen ud af formen, og skær den i 3 lige tykke bunde.

Tip: Bundene kan sagtens fryses. Husk blot at lægge bagepapir imellem dem.

Hvid chokoladecreme:

9. Varm fløden i en gryde til lige under kogepunktet. Hak den hvide chokolade i mindre stykker, og kom den i den varme fløde. Rør rundt, til chokoladen er smeltet. Sæt blandingen på køl i mindst 3 timer, og gerne til næste dag.

Kirsebærcreme:

10. Kom kirsebærsovsen i en blender, og kør til ensartet konsistens.

11. Pisk mascarponen luftig.

12. Pisk fløden til skum.

13. Bland kirsebær med mascarpone og flødeskum.

14. Pisk chokoladefløden til skum.

Saml lagkagen:

15. Fordél kirsebærcremen på den nederste lagkagebund. Læg den næste bund ovenpå, og fordél knap halvdelen af den hvide chokoladecreme herpå. Læg den sidste bund ovenpå. Lad lagkagen trække i et par timer og gerne til næste dag.

16. Drys bærstøv på toppen. Kom resten af den hvide chokoladecreme i en sprøjtepose med stjernetylle, og pynt lagkagen hermed. Pynt til sidst med kirsebær og guldstøv.