Minestronesuppe opskrift

Minestronesuppe: En klassisk italiensk suppe

Her får du en god og nem opskrift på minestronesuppe, der er dejlig fyldig i smagen, og så er den oven i købet sund. Se her, hvordan du laver en lækker minestronesuppe med bacon, suppehorn og hakkede tomater.

Minestronesuppe til 4 personer

Total:20 minutter

Ingredienser

  • 1 løg 
  • 3 fed hvidløg 
  • 2 stængler selleri 
  • 1 gulerod 
  • ½ courgette 
  • 50 g bacon 
  • 1 spsk. olie 
  • 6 dl hønsekødsbouillon 
  • 2 dåser flåede tomater el. cherrytomater 
  • 2 spsk. tomatkoncentrat 
  • 3 laurbærblade 
  • 100 g pastanudler 
  • Tilbehør til minestronesuppe: 
  • Hakket persille og groft brød

Sådan laver du minestronesuppe

  1. Hak løg og hvidløg groft. Skær selleri, gulerod og courgette i små tern. Skær bacon i mindre stykker, og steg dem i olie, til baconen er sprød. Læg baconen på fedtsugende papir, og hæld lidt af fedtstoffet fra.
  2. Kom alle grønsagerne i gryden, og steg det i olie ca. 5 min. under omrøring. Kom baconen tilbage i gryden, og hæld bouillon, de flåede eller hakkede tomater, tomatkoncentrat og laurbærblade i.
  3. Lad suppen koge ca. 7 min. Tilsæt suppehorn, og kog dem møre i suppen. Spis den varme minestronesuppe drysset med persille og groft brød til.

Tip

Når du har stegt bacon, så kasser det meste af fedtet fra panden, og læg baconen til afdrypning på fedtsugende papir, på den måde begrænser du indtaget af fedt.

Minestrone med fisk og rejer

Minestrone laves som udgangspunkt med bacon i tern eller lidt røget skinke, men du kan faktisk også godt lave den klassiske italienske suppe med fisk. Her får den kendte italienske grønsagssuppe lidt ekstra lækkert fyld med torsk og rejer. Få den lækre opskrift på suppe her:

Foto: Thomas Hergaard

Opskrift: Christine Bille Nielsen

minestrone-med-fisk-rejer.jpg

Arbejdstid: 30 min. Ikke fryse-egnet. Opskriften er til 4 personer

  • 2 porrer (i ringe)
  • 2 stilke bladselleri (i små tern)
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 dl hvidvin (kan undlades)
  • 2 dåser hakkede tomater
  • ½ l grønsagsbouillon
  • 100 g suppehorn eller andre små pastaer
  • 250 g torskefilet
  • 2 fed hvidløg (finthakket)
  • 1 bundt persille (finthakket) eller andre friske krydderurter
  • Salt og peber
  • 150 g rejer
  • 150 g ærter
  • Tilbehør: brød eller flutes

Sådan laver du minestrone suppe med fisk og rejer:

  1. Svits porrer og bladselleri i olien i en stor gryde. Tilsæt evt. hvidvin, tomater og bouillon. Lad suppen koge i 15 min.
  2. Kog suppehornene næsten møre i letsaltet vand. Lad dem dryppe af i en sigte.
  3. Skær torsken i tern på 2 x 2 cm. Smag suppen til med hvidløg, persille, salt og peber.
  4. Tilsæt torsk, rejer, suppehorn og ærter, kog op og lad suppen koge i 2 min.
  5. Servér med brød eller flutes.

FATTIGMANDSSUPPE: Her er historien bag klassisk minestronesuppe

Den italienske minestrone suppe stammer fra det italienske køkken, og den er populær i hele verden. På italiensk findes der to ord for suppe; det ene er ’zuppa’, og det andet er ’minestra’, der er en fyldig suppe. Navnet minestrone kommer af sidstnævnte ord og er en tyk suppe med tomat og grøntsager, beriget med en blanding af enten ris, små pasta, tørrede bønner, linser eller ærter.

Suppen er krydret forskelligt fra egn til egn og afhængigt af sæson. En minestrone suppe kan være helt vegetarisk eller kogt med lidt kød eller hønsebouillon. Ofte drysses den med lidt parmesanost, der tilføjer smagen af umami.

Serveret med brød er suppen et måltid i sig selv. Minestrone er en historisk ret, der har udviklet sig, alt efter hvilke råvarer der lige har været tilgængelige. For eksempel kom tomater og kartofler først til Italien fra Amerika i midten af det 16. århundrede og er derfor først basisingredienser i minestronesuppen efter den tid.

Før i tiden kaldte man denne slags supper for husholdningssupper. De laves efter princippet ’man tager, hvad man har’: en rest suppe, grøntsager i sæson og rester af kogte linser m.m. kogt sammen til en mættende suppe. Det betyder, at der egentlig ikke er nogen præcis opskrift på suppen, men der er dog to skoler: én, der anvender rester, og én, der laver suppen fra bunden. Suppen hører til det, man i Italien kalder ’cucina povera’ (det fattige køkken); rustikke retter med lokale rødder og traditioner. En af de bedste lokale varianter er fra Ligurien i Norditalien, hvor man bruger mange krydderurter og serverer suppen med pesto.

Kilde: Katrine Klinken, Hjemmet