Mini-kransekager fra Hjemmet

Mini-kransekager

Lad hver gæst få sin egen lille kransekage nytårsaften.

Efterhånden er det blevet en tradition, at jeg bager kransekage til nytårsaften, når vi springer ind i det nye år med gode venner. I år var – heldigvis – ingen undtagelse, men jeg ville gerne prøve at lave en anden version end det klassiske kransekagetårn.

Nu holder jeg meget af portionskager, da det er lidt hyggeligt at få sin helt egen kage. Så jeg valgte at lave de to øverste etager til et kransekagetårn – altså den mindste ring og kuglen på toppen. For at gøre serveringen ekstra festlig, vendte jeg kuglen i guldstøv, og det så altså rigtig fint ud at sætte et helt fad med små, gyldne kransekager på bordet til midnat.

For at give kransekagerne ekstra bid, har jeg blandet 100 g finthakkede mandler i massen. Ønsker du en helt blød blanding, dropper du blot mandlerne og tilsætter 100 g ekstra marcipan.

14 stk.

Arbejdstid: ca. 1 time

Bagetid: 7 min.

100 g mandler (eller mandelmel)

400 g marcipan

175 g flormelis

1 æggehvide

Glasur:

ca. 150 g flormelis

1 æggehvide (evt. pasteuriseret)

Guldkugler:

40 g smør

2 spsk. guldstøv (købes hos velassorterede supermarkeder og på specialkøbmanden.dk) 

2 spsk. rørsukker

1. Hak mandlerne til fint mel.

2. Ælt marcipanen sammen med mandelmel, flormelis og æggehvide.

3. Kom lidt flormelis på bordet. Tag ca. 150 g fra, og tril dem til 14 lige store kugler. Tril resten af dejen til tommelfingertykke stænger. Det er vigtigt, at stængerne er lige tykke, så de bliver bagt jævnt i ovnen.

4. Form stængerne som tagrygge, og skær dem i 14 stænger á ca. 12 cm’s længde. Form stængerne til små kranse, og giv kuglerne et lille tryk, så de står stabilt.

5. Sæt kranse og kugler på en bageplade med bagepapir.  

6. Bag kranse og kugler gyldentbrune i ovnen ved 250 grader i ca. 7 min. Lad dem afkøle helt på en bagerist.

7. Pisk flormelis og æggehvide godt sammen, til glasuren er kridhvid. Kom den i et kræmmerhus eller en frysepose. Klip et lille hul, og sprøjt glasuren på kransene.

Guldkugler:

8. Stik en tandstikker i bunden på marcipankuglerne, og dyp dem i smeltet smør. Vend dem herefter i en blanding af guldstøv og rørsukker. Tag tandstikkeren ud, og lad kuglerne tørre.

9. ”Lim” en guldkugle på hver krans med lidt glasur

Tip: Bag evt. kransekagerne på 2 bageplader, så du undgår, at de bliver sorte i bunden.

Tip: Du kan fryse de færdigbagte kransekager og kugler, og tage dem op, når du har brug for dem. En tur i fryseren gør faktisk kransekagerne endnu bedre, da de bliver lidt seje i konsistensen.