Norsk juletradition: 7 søde småkager

Norsk juletradition: 7 søde småkager

JUL: En gammel norsk tradition påbyder, at man bager hele 7 forskellige slags småkager til jul. Mindre kan sagtens gøre det i Danmark, men vi synes alligevel, du skal have alle de lækre opskrifter og finde dine egne favoritter. Her får du opskrifterne på norske klejner, smultringer, sandkager, sirupskager, berlinerkranse, krumkager og goro.

Norske klejner

40 stk.

De hedder faktisk ikke klejner på norsk, men ‘fattigmann’. Ingredienserne er dog stort set de samme som i traditionelle danske klejner – bortset fra at der ikke er citronskal, men til gengæld kanel i, hvilket der sjældent er i de danske.

6 æg

6 æggeblommer

1½ dl sukker

1½ dl piskefløde

evt. lidt cognac

ca. 5 dl hvedemel

½ tsk. kanel

½ tsk. stødt kardemomme

50 g smør

1 kg palmin til kogning

__________

1. Rør, æg, æggeblommer og sukker sammen til en æggesnaps. Pisk fløden stiv, og vend den i æggemassen evt. med et skvæt cognac.

2. Sigt hvedemelet i dejen lidt ad gangen. Tilsæt kanel og kardemomme, og smuldr smørret i dejen. Ælt forsigtigt sammen til en jævn dej, og stil den koldt til næste dag.

3. Rul dejen ud i små portioner ad gangen. Skær dejen ud i ruder med en klejnespore. Skær et snit i midten af ruden, og træk den ene spids gennem hullet, så du får den karakteristiske klejneform.

4. Opvarm palminen i en gryde. Fedtstoffet er klar, når det bobler omkring enden af en tændstik. Kog klejnerne nogle stykker ad gangen, til de er lysebrune. Tag dem op med en hulske, og lad dem afkøle på fedtsugende papir. Drys gerne med flormelis inden servering.

► SE OGSÅ: Julens bedste klejner

► SE OGSÅ: Sådan koger du klejner som i gamle dage

Smultringer

Min. 30 stk. – afhængig af hvor store du ønsker dem

Norges svar på mini-donuts og måske børnenes nye julefavorit. Kagerne har navn efter svinefedt, som hedder ‘smult’ på norsk, men de kan sagtens koges i andet fedtstof, f.eks. smagsneutral olie.

3 æg

250 g sukker

5 dl cremefraiche 38 %

1 dl mælk

4 tsk. hjortetakssalt

2 tsk. stødt kardemomme

750 g hvedemel

1 kg svinefedt eller 1 l smagsneutral olie

lidt flormelis til pynt

__________

1. Pisk æg og sukker, til det er hvidt og skummende. Pisk cremefraichen, til den er tyk.

2. Rør cremefraichen i dejen sammen med mælk, kardemomme, hjortetakssalt og mel, og lad dejen stå mindst en time på køl, men gerne til næste dag.

3. Rul dejen ud til ca. 1 cm tykkelse, og stik smultringerne ud til cirkelform med hul i midten. Brug f.eks. et lille snapseglas el.lign. til hullet i midten.

4. Opvarm fedtet eller olien i en gryde. Når fedtstoffet bobler omkring enden af en tændstik, er den klar. Kog kagerne, til de er lysebrune, og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Drys gerne med flormelis inden servering.

Sandkager

16 stk.

Sandkage tænker du? Det er da en skærekage fra mormors tid og ikke en tærtebund i miniudgave? Men det er det altså på norsk. De små tærteskåle kan enten spises, som de er, eller fyldes med flødeskum og bær/syltetøj.

250 g mandler

250 g smør

250 g sukker

250 g hvedemel

__________

1. Smut mandlerne, og blend til fint mandelmel.

2. Rør smør og sukker sammen. Tilsæt mel og mandelmel.

3. Rul dejen ud, og tryk den ud i smurte linseforme eller små smurte tærteforme.

4. Opvarm ovnen til 175 grader. Bag kagerne på nederste rille i 5-10 minutter. Afkøl kagerne på en rist. Server ‘sandkagerne’ med flødeskum og bær eller syltetøj.


Sirupskager

80 stk.

Fløde, sirup, smør og masser af krydderier – drop kalorietællingen, og nyd den fantastiske smag.

1½ dl piskefløde

150 g lys sirup

150 g sukker

100 g smør

ca. 450 g hvedemel

½ tsk. peber

¼ tsk. stødt ingefær

¼ tsk. stødt anis

¼ tsk. kanel

¾ tsk. hjortetakssalt

¾ tsk. natron

smuttede mandler til pynt

__________

1. Hæld fløde, sirup og sukker i en gryde, og kog op. Rør smørret i, og afkøl, til blandingen er lunken.

2. Blandt mel, krydderier, hjortetakssalt og natron i, og ælt dejen sammen. Lad dejen stå køligt til næste dag.

3. Rul dejen tyndt ud, og skær den ud i harlekintern med en klejnespore, eller stik ud med udstiksforme. Læg en halv smuttet mandel på hver kage.

4. Læg kagerne på plade med bagepapir, og bag ved 175 grader i ca. 5 minutter, eller til de er gyldne. Afkøl på en rist, og opbevar i en lufttæt beholder.

Berlinerkranse

30 stk.

Hårdkogt æg i en småkage? Jo, den er god nok. Vi er ikke sikre på, hvor forbindelsen til Berlin kommer ind, men det er også ligegyldigt, for de smager ganske vidunderligt.

2 hårdkogte æggeblommer

2 rå æggeblommer

125 g sukker

250 g smør (stuetemperatur)

300 g hvedemel

1 æggehvide og perlesukker til pynt

___________

1. Mos de kogte æggeblommer let med en gaffel, og rør dem sammen med de rå æggeblommer.

2. Tilsæt sukker, og bland godt. Rør skiftevis smør og mel i, til du har en smidig dej. Stil dejen mindst 30 minutter på køl.

3. Tril dejen til ca 10 cm lange tynde pølser, og form dem til kranse.

4. Læg kransene på en plade med bagepapir. Pensl med æggehvide, drys med perlesukker, og bag kagerne ved 180 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne.

5. Afkøl kagerne på en rist, og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Krumkager

18 stk.

De smukke krumkager er den norske pendant til vores ‘gode råd’ – en mønstret småkage, som især er kendt fra det sønderjyske kaffebord. De danske kager bliver dog ikke rullet sammen. Uanset hvad man gør, smager de dejligt!

2 æg

125 g sukker

90 g hvedemel

100 g kartoffelmel

125 g smeltet smør

7 spsk. vand

½ tsk. mandelessens

__________

1. Pisk æg og sukker sammen, til det er hvidt og skummende.

2. Sigt mel og kartoffelmel sammen, og rør det i æggemassen. Tilsæt smeltet smør, vand og mandelessens.

3. Lad dejen hvile i ca. 30 minutter i køleskabet.

4. Varm kagejernet. Brug en klat smør til den første kage – derefter er fedtindholdet i dejen nok til at ‘smøre’ indersiden.

5. Bag kagerne, til de er gyldne, og rul dem til et kræmmerhus, eller form dem som en skål ved at lægge dem over en lille skål, mens de endu er varme. Eller spis dem, som de er med deres smukke mønster!

Goro

60 stk.

Endnu en kage med et smukt mønster, der kræver en ekstra ‘gadget’ i køkkenskabet. Hvis man har det, kan man så til gengæld eksperimentere med stabelvis af smukke vafler og kiks.

1¾ dl piskefløde

1 æg

125 g sukker

500 g hvedemel

1 tsk. stødt kardemomme

1 tsk. vaniljesukker

325 g smør

__________

1. Pisk fløden til skum. Pisk æg og sukker skummende, og vend det med piskefløden.

2. Smuldr smøret sammen med de tørre ingrediensene (gem lidt mel til udrulning), og bland det i dejen. Ælt dejen, til den er jævn, og stil den køligt i mindst to timer.

3. Rul dejen ud så tyndt som muligt, og skær den i firkanter, der passer til størrelsen på vaffeljernet. Bag kagerne, til de er gyldne og sprøde. Afkøl på en rist, og opbevar i en lufttæt beholder.

__________

► SE OGSÅ: Mormors klassiske småkager

► SE OGSÅ: Julesmåkager med et twist

► SE OGSÅ: Klassiske julesmåkager