Norske lefser

Norske lefser

Lefser er bløde, flade kartoffelbrød, der bages på en stegepande. Til højtiderne spiser nordmændene dem med smør og kanelsukker eller brun farin.

8-10 stykker

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1 time
  • Køletid: mindst 3 timer
  • Koge/bagetid: 1 time
  • Fryseegnede
  • Dej:
  • 500 g kartofler (skrællede)
  • 50 g smør
  • ½ dl piskefløde (eller cremefraiche)
  • 1 tsk. salt
  • 150 g hvedemel (samt 75 g til udrulning)
  • Tilbehør:
  • myseost
  • og solbærsyltetøj
  • (eller kanelsukker)

  1. Kog kartoflerne, og dryp dem godt af. Pres dem gennem en purépresse eller en sigte to gange.
  2. Rør smør, fløde og salt i mosen, og tilsæt melet. Saml dejen til en glat kugle. Hvis den er for klistret, så tilsæt lidt mere mel. Læg dejen i en frysepose i køleskabet i mindst 3 timer, og gerne til næste dag.
  3. Del dejen i 8-10 stykker, og rul dem ud til tynde cirkler (ca. 20 cm) på et meldrysset bord.
  4. Bag dejcirklerne én ad gangen på en varm stegepande, ca. 2 min. på hver side. Vend dem, når de har brune pletter. Smør evt. stegepanden med lidt fedtstof, hvis lefserne hænger fast i panden.
  5. Servér de friskbagte lefser med myseost og solbærsyltetøj eller smør og kanelsukker.