Claus Meyers yndlingsopskrift: Ølandshvedebrød

Claus Meyers yndlingsopskrift: Ølandshvedebrød

Ølandshvedebrød - 2 stk.

Du skal bruge:

4,5 dl koldt vand

25 g surdej

2 g gær, som en

lille ært

400 g sigtet ølandshvedemel

200 g fuldkornsølandshvedemel

15 g havsalt

Sådan gør du:

Denne dej skal snarere piskes end æltes, da den er meget blød, og det er vigtigt at køre dejen meget elastisk, så der må nogle hestekræfter til – ellers vil man få meget flade brød ud af det.

Dag 1:

Rør vand, surdej og gær sammen i en skål, men hold 1 dl vand tilbage. Tilsæt sigtet mel, fuldkornsmel og salt, og pisk dejen på en røremaskine, først 3 minutter ved lav hastighed og derefter

ca. 15 minutter på fuld hastigheh. Tilsæt det sidste vand lidt efter lidt. Hæld den færdigæltede dej i en

plastikskål smurt med koldpresset rapsolie, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 20–22 timer.

Dag 2:

Vend dejen ud på et meldrysset bord, undgå at trykke eller trække i dejen, men del den forsigtigt på midten, og læg forsigtig brødene over på en meldrysset bagespade. Lad brødene efterhæve 1 time på bagespaden.

Fakta

Tip: Du kan evt. vælge at bage brødet på halvt hvedemel og halvt ølandshvedemel, hvis du ønsker lidt mere opbagning i brødet, men du mister så noget af den fantastiske smag fra ølandshveden. Hvis

du ikke kan få fat på ølandshvedemel, kan du prøve at lave dejen med 75% tipo 00 hvedemel og 25% fuldkorns- eller grahamsmel.

Sæt en bagesten i ovnen, og lad ovnen varme op til 250°. Skub forsigtigt brødene ind på den varme bagesten, og bag dem i 20–25 minutter. Køl brødene af på en bagerist.