Claus Meyers yndlingsopskrift: Ølandshvedebrød
Ølandshvedebrød - 2 stk.
Du skal bruge:
4,5 dl koldt vand
25 g surdej
2 g gær, som en
lille ært
400 g sigtet ølandshvedemel
200 g fuldkornsølandshvedemel
15 g havsalt
Sådan gør du:
Denne dej skal snarere piskes end æltes, da den er meget blød, og det er vigtigt at køre dejen meget elastisk, så der må nogle hestekræfter til – ellers vil man få meget flade brød ud af det.
Dag 1:
Rør vand, surdej og gær sammen i en skål, men hold 1 dl vand tilbage. Tilsæt sigtet mel, fuldkornsmel og salt, og pisk dejen på en røremaskine, først 3 minutter ved lav hastighed og derefter
ca. 15 minutter på fuld hastigheh. Tilsæt det sidste vand lidt efter lidt. Hæld den færdigæltede dej i en
plastikskål smurt med koldpresset rapsolie, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 20–22 timer.
Dag 2:
Vend dejen ud på et meldrysset bord, undgå at trykke eller trække i dejen, men del den forsigtigt på midten, og læg forsigtig brødene over på en meldrysset bagespade. Lad brødene efterhæve 1 time på bagespaden.
Sæt en bagesten i ovnen, og lad ovnen varme op til 250°. Skub forsigtigt brødene ind på den varme bagesten, og bag dem i 20–25 minutter. Køl brødene af på en bagerist.