Fastelavnsboller og strutter
Bag dine egne fastelavnsboller med og uden fyld, og pynt dem med glasur, krymmel og fri fantasi.
12 boller
Ingredienser
- Arbejdstid: 1 time
- Hævetid: 1½ time
- Bagetid: 15 min.
- Fryseegnet
- Dej:
- 35 g gær
- 2 dl mælk
- 1 æg
- ca. 350 g hvedemel
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- ½ tsk. stødt
- kardemomme
- 100 g smør
- evt. 75 g rosiner
- 1 æg til pensling
- Fyld:
- remonce, kagecreme eller marmelade
- Pynt:
- flormelis, evt. kakao, chokolade, kagekrymmel
- Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 grader), og tilsæt æg og de tørre ingredienser. Ælt dejen blød og elastisk, og ælt blødt smør i lidt ad gangen. Tilsæt evt. rosiner, og lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 1 time.
- Boller:
- Form dejen til 12 boller, sæt dem på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 20 min.
- Strutter:
- Form dejen som boller, men klip et dybt kryds i hver bolle. Fold snipperne ud til siderne, og læg strutterne med bunden i vejret på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve tildækket i 20 min.
- Boller med fyld:
- Del en portion dej uden rosiner i 2 stykker, og rul dem ud i ca. ½ cm’s tykkelse. Fordél 12 klatter fyld på det ene dejstykke, og læg det andet dejstykke over. Tryk dejen lidt til omkring fyldet, og udstik til boller.
- Læg bollerne på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 30 min.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag boller og strutter i ca. 15 min. ved 220 grader (200 grader varmluft). Afkøl på en rist.
- Pynt bollerne med sigtet flormelis eller glasur rørt af ca. 150 g flormelis, evt. 2 spsk. kakao og 2-3 spsk. kogende vand eller 125 g mørk chokolade smeltet med 1 tsk. smør eller olie. Drys evt. med krymmel.