Klassisk konditorkage: Rubinsteinkage
En Rubinsteinkage er er en fromagelagkage med rom og hård nougat, hindbærmarmelade, makronbund, vandbakkelser med chokoladeovertræk og flødeskum med rød gele.
12-15 personer
Ingredienser
- 12-15 personer
- Arbejdstid: 1 time og 30 min.
- Bage-/kogetid: 45 min.
- Størknetid: et par timer
- Makronbund:
- 75 g hasselnøddekerner
- 75 g flormelis
- 3 æggehvider
- 50 g sukker
- Vandbakkelser:
- 1½ dl vand (150 g)
- 100 g smør
- 100 g hvedemel
- ca. 3 æg (2 dl)
- Pynt:
- 150 g mørk chokolade
- Hård nougat:
- 1 tsk. olie (neutralt smagende)
- 150 g flormelis
- 150 g valnøddekerner
- Romfromage:
- 10 blade husblas
- 125 g mørkt rørsukker (evt. halvdelen hvidt sukker og halvdelen brun farin)
- 1 dl vand
- 1 dl rom (brun)
- 4 æggeblommer
- 4 æg
- ¾ l piskefløde
- Fyld:
- ½ dl rom (brun)
- 250 g hindbærmarmelade
- Pynt:
- 2½ dl piskefløde
- ca. 4 spsk. ribsgelé
Sådan laver du en rubinsteinkage
- Makronbund:
- 1. Blend nødderne til "fint mel i en foodprocessor. Bland flormelis i.
- 2. Pisk æggehviderne stive med sukker. Vend nøddeblandingen i.
- 3. Tegn en cirkel med 24 cm i diameter på bagsiden af bagepapir med en blyant. Fordél dejen på bagepapirets forside i et ca. 1 cm tykt lag inden for cirklen.
- 4. Bag kagebunden i ca. 20 min. ved 150 grader. Afkøl den på en bagerist. Fugt evt. forsigtigt med lidt vand på bagsiden af papiret, så det er lettere at trække af.
- Vandbakkelser:
- 5. Bring vand og smør i kog i en gryde. Drys melet i, og rør kraftigt med en grydeske, til dejen slipper gryden og er glat.
- 6. Tag gryden fra varmen, og lad dejen køle af til stuetemperatur.
- 7. Pisk æggene sammen, og rør dem i dejen lidt ad gangen. Dejen skal være blød, men ikke for flydende.
- 8. Sæt dejen med 2 skeer: Form til små boller på et stykke bagepapir på en bageplade.
- 9. Sæt bagepladen nederst i ovnen ved 200 grader uden varmluft. Bag i ca. 20 min., til vandbakkelserne er gyldne og gennembagte. Ovndøren må ikke åbnes under bagningen, da dejen kan falde sammen. Afkøl på en bagerist.
- Pynt:
- 10. Smelt chokoladestykker i en skål over vandbad. Dyp vandbakkelserne halvt i chokolade, eller pensl chokolade på med en bagepensel. Sæt vandbakkelserne på bagepapir, og lad chokoladen størkne.
- Hård nougat:
- 11. Smør et stykke bagepapir med olie.
- 12. Smelt flormelis på en pande, til det er karamel. Kom valnøddekerner i karamellen, og hæld blandingen ud på bagepapiret.
- 13. Lad blandingen køle af, og hak den groft.
- Romfromage:
- 14. Læg husblasbladene enkeltvist i blød i koldt vand i ca. 5 min.
- 15. Kog sukker og vand til sirup.
- 16. Tryk vandet ud af husblasbladene, og rør dem i sukkerlagen sammen med rom.
- 17. Pisk æg og æggeblommer skummende, og hæld den varme lage i æggeskummet under kraftig piskning.
- 18. Lad massen køle af i køleskabet, og rør af og til, indtil den har samme konsistens som flødeskum. Vend letpisket flødeskum i romfromagen, og bland hakket hård nougat i.
- Fyld og samling:
- 19. Læg makronbunden på et fad, og stænk med rom. Smør bunden med hindbærmarmelade. Kom halvdelen af romfromagen ovenpå, læg 6-7 vandbakkelser ovenpå og derefter resten af fromagen. Fordél den med en palet eller brug evt. en lagkagering.
- 20. Sæt resten af vandbakkelserne i romfromagen, inden den stivner. Sæt kagen på køl, og lad den trække i et par timer.
- 21. Før servering pyntes kagen med flødeskum: kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetylle, tryk små toppe ind imellem vandbakkelserne, og pynt med små klatter ribsgelé.
- Hvorfor hedder det en Rubinsteinkage?
- Rubinsteinkage er opfundet af en ukendt dansk konditor og har formodentlig sit navn eer den berømte pianist Artur Rubinstein (1887-1982), som besøgte København første gang i 1935. Vandbakkelserne er dyppet i chokolade, så det lidt ligner klaverets hvide og sorte tangenter.
12 fantastiske lagkager
-
Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel
-
Sommerlagkage med jordbær, hvid chokolade og mandler
-
Mandellagkage med råsyltet rabarber, spansk kørvel og vaniljecreme
-
Marengslagkage med mokkaskum
-
Tiramisu-pandekagelagkage
-
Hindbærlagkage med hvid chokolade
-
Jordbærlagkage med hyldeblomst
-
Skøn sønderjysk rugbrødslagkage
-
Fragilitélagkage med hindbær
-
Makronlagkage
-
Små fine minilagkager, som ungerne vil elske
-
Marengslagkage med bær og chantillycreme
PRØV OGSÅ:Valnøddelagkage fra Svinkløv