Inviter på lækker forårsmad: Sådan laver du en pragtfuld pinsemiddag
Det er tid til lette retter med masser af grønt. Inviter på en lækker forårsmiddag med kold gulerodssuppe og saftig bornholmerhane med årstidens grønne tilbehør. Den søde afslutning er en flot tærte med fyld af både rabarber og hindbær.
Den lækre pinsemiddag er fyldt med sæsonens bedste råvarer - og her får du opskrifterne:
Pinsemiddag med masser af grønt
- Kold gulerodssuppe med jomfruhummersalat
- Hane stegt med citron og timian
- Aspargessalat med ærter og radiser
- Rabarber-hindbær-tærte
Kold gulerodssuppe med jomfruhummersalat
Arbejdstid: 45 min.
Stege/bagetid: 1 time
Ikke fryse-egnet
(4 personer)
Suppe:
500 g gulerødder (skiver)
2 skalotteløg (fintsnittet)
2 fed hvidløg (pillede)
10 g frisk ingefær (fintsnittet)
1 usprøjtet appelsin
1 usprøjtet citron salt og peber
1 spsk olivenolie
5-6 dl kærnemælk eller tynd yoghurt
evt. koldt vand
Jomfruhummersalat:
200 g rå jomfruhummerhaler
1 spsk jomfruolivenolie
1 fed hvidløg (finthakket)
1 lille bundt bredbladet persille
Sådan gør du:
- Vend gulerødderne sammen med skalotteløg, hvidløg, ingefær, fintrevet appelsin- og citronskal, salt, peber og olivenolie og læg dem i en bradepande med bagepapir.
- Dæk tæt med stanniol og sæt bradepanden i ovnen. Tænd på 200 grader og lad det bage 1 time. Tag stanniolen af de sidste 10 min. Tjek at gulerødderne er helt møre.
- Blend det hele sammen med appelsinsaft og kærnemælk og smag til med citronsaft, salt og peber. Tilsæt evt. koldt vand til passende konsistens. Stil suppen i køleskab min. 3 timer.
- Pil jomfruhummerhalerne og skær dem i 2 cm tykke skiver. Rist dem hurtigt på en pande med oli-venolie.
- Tilsæt hvidløg, salt og peber og hæld det over i en skål til afkøling. Smag til med citronsaft og tilsæt grofthakket persille.
- Anret suppen i portionsskåle eller glas og top op med jomfruhummersalat.
- Tips: Kan du ikke skaffe jomfruhummerhaler, kan du erstatte med krebsehaler eller rejer (store eller alm). Hvis skaldyrene er kogt, så vend dem blot med olivenolie, hvidløg, citronsaft og persille.
Hane stegt med citron og timian
Arbejdstid: 30 min.
Stegetid: 1 time
Ikke fryse-egnet
(4 personer)
1 bornholmerhane eller en stor frisk kylling
1 usprøjtet citron
1 bundt frisk timian
salt og peber
30 g blødt smør eller 2 spsk jomfruolivenolie
Tilbehør:
1 kg nye kartofler
1 spsk jomfruolivenolie
1-2 spsk sesamfrø
Sådan gør du:
- Skær de yderste vingespidser af og skær rygbenet ud af kyllingen. Bræk kyllingen op så den kan ligge nogenlunde fladt.
- Gnid den ind - og udvendigt med citronskal, timian, salt og peber og læg den i en bradepande med bagepapir med skindsiden opad.
- Smør den med smør eller olie og dryp med citronsaft. Sæt den i ovnen ved 200 grader.
- Vask kartoflerne og vend dem sammen med olivenolie og sesamfrø. Bred dem ud på en bageplade med bagepapir og sæt dem i ovnen, når kyllingen har fået 35 min.
- Steg videre 25 min. til kyllingen er gennemvarm og kartoflerne møre.
Aspargessalat med ærter og radiser
Arbejdstid: 20 min.
Kogetid: 3 min.
Ikke fryse-egnet (4 personer)
500 g grønne asparges
250 g grønne ærter eller sukkerærter (fintsnittede)
1 bundt radiser (tynde skiver)
evt. 50 g fetaost
Dressing:
1 skalotteløg (finthakket)
1 tsk dijonsennep
1 spsk citronsaft
3 spsk jomfruolivenolie
¼ tsk sukker salt og peber
Sådan gør du:
- Skær de rensede grønne asparges i grove snitter. Kog dem 2-3 min. i letsaltet vand og læg dem straks i iskoldt vand. Læg dem til afdrypning i en sigte.
- Pisk dressingen sammen og smag til med sukker, salt og peber.
- Vend grønsagerne sammen med dressingen og anret på et fad eller i en skål. Drys evt. med fetaost i små tern eller smuldret.
Rabarber-hindbær-tærte
Arbejdstid: 1 time
Hviletid: 1 time
Koge/bagetid: 50 min.
Ikke fryse-egnet
(1 tærte til 8 personer)
Dej:
225 g hvedemel
100 g durumhvedemel
2 spsk sukker
½ tsk salt
150 g koldt smør
1 æg
2-3 spsk iskoldt vand
Fyld:
500 g rabarber
150 g sukker
250 g friske hindbær
3 spsk majsstivelse
Pensling og drys:
1 æg og lidt perlesukker
Tilbehør:
¼ l piskefløde eller ½ l vaniljeis
Sådan gør du:
- Dej: Bland de 2 slags mel med sukker og salt og hak det kolde smør i – det gøres nemt i en food-processor.
- Saml hurtigt dejen med sammenpisket æg og iskoldt vand.
- Form dejen til 2 plader (den ene lidt større end den anden), pak dem ind og sæt dem i køleskabet min. 1 time.
- Fyld: Vask rabarberne og skær dem i 3 cm lange stykker. Vend dem sammen med sukker i en gryde og lad dem trække 20-30 min. – til saften er trukket ud.
- Sæt gryden over varmen og kog det igennem et par min. Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand og rør det i rabarberne.
- Kog det igennem 1 min. og tilsæt hindbærrene. Giv det et hurtigt opkog og hæld det straks i en skål til afkøling.
- Tænd ovnen på 200 grader. Rul den store dejplade ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform (ca. 24 cm) med dej.
- Pensl den indvendigt med sammenpisket æg og sæt den i køleskabet. Saml dejresterne sammen med den anden dejplade og rul ud. Skær dejen i 1 cm brede strimler.
- Fordel frugten i den rå tærtebund og læg dejstrimlerne over frugten i rude mønster. Tryk dem godt til i kanten. Pensl med æg og drys med sukker.
- Bag tærten midt i ovnen i ca. 45 min. – til dejen er gylden og frugten bobler.
- Stil den til afkøling på en rist. Server tærten lun eller helt afkølet med flødeskum eller vaniljeis.
Tips: Du kan bruge frosne hindbær til fyldet; beregn da 1 spsk majsstivelse ekstra, da frosne hindbær indeholder en del vand.