rabarberkringle

Skøn rabarberkringle med vaniljecreme

Skønne wienerbrødsstænger med friske rabarber og vaniljecreme. Du skal i gang i god tid, men det er det hele værd. Her får du opskriften på den lækre rabarberkringle.

2 stænger/i alt 12-14 stykker

Total:5 timer 15 minutter

Arbejdstid:5 timer

Ingredienser

Wienerbrødsdej:

  • 25 g gær
  • 1½ dl koldt vand
  • 1 æg str. L
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 325 g koldt hvedemel + lidt til bordet
  • 1 æg til pensling

Smørindlæg:

  • 250 g koldt smør

Vaniljecreme:

  • 1 stang vanilje (eller 2 tsk. vaniljepaste)
  • 3 spsk. sukker
  • 4 æggeblommer (eller 2 æg)
  • 3 dl sødmælk
  • 2 spsk. majsstivelse

Fyld:

  • 400 g rabarber
  • 120 g sukker
  • 1 tsk. stødt kanel

Glasur:

  • 100 g flormelis
  • 2-3 spsk. rabarbersaft
  • 30 g ristede mandelflager eller hakkede pistacier

Sådan gør du:

  1. Dej: Rør gæren ud i iskoldt vand, og tilsæt æg, sukker, salt, og hvedemel.  Ælt dejen sammen i 5 min., og rul den ud til en plade (30x30 cm). Sæt den tildækket i køleskab i 30 min.
  2. Smørindlæg: Bank/ rul smørret ud mellem to stykker bagepapir eller plastfilm til et kvadrat på 15x15 cm.
  3. Rulning: Læg dejen på et meldrysset bord, og læg smørfirkanten diagonalt på dejen. Fold dejspidserne ind mod midten, så de overlapper hinanden lidt, og smørret bliver pakket helt ind i dej. Tryk pakken let sammen med hænderne.
  4. Rul dejen ud til et rektangel på ca. 20x50cm. Fold dejen i 3 lag – først den ene side ind over midten, og så den anden. Pak ind i film, og sæt den i køleskabet i 30 min.
  5. Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem med sukkeret. Pisk æggeblommer (eller æg), mælk, vaniljesukker og majsstivelse sammen i en gryde, og pisk det over varmen, til det koger. Kog under omrøring i 1 min, og hæld cremen i en skål. Afkøl, og sæt den i køleskab i mindst 1 time.
  6. Gentag punkt 4 to gange, og lad dejen hvile i køleskabet i mindst 30 min.
  7. Rul dejen ud til en firkant (ca. 30x30 cm), og del den midt over. Fold langsiderne ind, så de mødes i midten, tryk dem til.
  8. Læg de to stænger på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse – i ca. 1½ time.
  9. Rens rabarberne, og skær dem i mindre stykker. Bland dem med sukker og kanel i et ovnfast fad, og dæk med låg eller stanniol. Sæt fadet i ovnen ved 225 grader og bag i 10-15 min. Tag låget af, og afkøl. Dryp rabarberne af – gem saften.
  10. Dyp fingrene i mel, og tryk en fordybning langs midten af de to stænger. Pensl dejen med sammenpisket æg. Fordél cremen i en bred stribe i hver fordybning (brug evt. en sprøjtepose).
  11. Læg de afdryppede rabarberstykker ovenpå cremen, og bag stængerne midt i ovnen ved 225 grader i ca. 15 min. Afkøl på en rist.
  12. Pynt med en glasur rørt af flormelis og rabarbersaft, og drys med ristede mandelflager eller hakkede pistacier.  

Tip:

Husk at vand, æg og mel skal stå på køl i mindst 3 timer, før du går igang.