Opskrift på kransekage til nytårsaften

Sådan laver du den bedste kransekage til nytårsaften

Kransekage er en traditionel dansk kage, der allerede optrådte i danske kogebøger fra 1700-tallet. En gammel historie fortæller, at da vejene endnu var brolagte ogujævne, blev kransekagerne transporteret til fods. Bagerdrengene satte efter sigende et åg over skuldrene og satte kransene på hver side.

Kransekagetårn og -konfekt

8- 10 personer

Arbejdstid: 1 time

Bagetid: ca. 2 x 10 min.

Ingredienser til kransekage:

750 g ren rå marcipan

200 g sukker

½-1 dl æggehvider

ca. 2 spsk.  flormelis

evt. mørk chokolade

Glasur:

125 g  flormelis

½ dl æggehvide

Pynt til kransekagekonfekt:

hele mandler (eller hasselnødder)

røde cocktailbær

flag og nytårspynt

SÅDAN LAVER DU KRANSEKAGE:

  1. Riv marcipanen groft på et rivejern. Ælt sammen med sukker og æggehvide.
  2. Rul dejen i flormelis til fingertykke stænger i forskellige længder:
    8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm, 32 cm og en kugle til toppen.
  3. Form stængerne til kranse på bagepapir på bageplader. Dyp evt. fingrene i en skål med vand, og tryk stængerne let, så de får form som en tagryg. Resten af dejen kan formes til konfektstykker og bages med hele nøddekerner eller cocktailbær.
  4. Bag kagerne i ovnen i 8-10 min. ved 225 grader, til de er lysebrune og stadig bløde i midten.
  5. Rør glasuren sammen til en tyktflydende masse. Hæld den i en lille plasticpose. Lav et lille hul i hjørnet af posen, og sprøjt glasuren op og ned ad kransekagerne i zigzagmønster. Lad glasuren tørre.
  6. Ved anretning lægges den største ring nederst, derefter den næststørste osv., til kransene danner en kegle. Den kan evt. gøres mere stabil ved at pensle ringene med smeltet chokolade i bunden.
  7. Konfekt kan også dyppes i bunden med smeltet chokolade. Pynt kagen med flag og nytårspynt.

----------------------------------------------------------------

Kransekage er en festlig kage

Kransekage er en festkage, og til nytår formes den traditionelt til et tårn eller en spids kegle af kranse af forskellig størrelse. Kransekagen kan til særlige lejligheder også formes til et overflødighedshorn, et slot, en vugge eller andet.

Den smukke kage pyntes til lejligheden med f.eks. flag, nytårspynt, dåbspynt eller til bryllup med figurer af et brudepar.

Man kan også bage kransekage i små fine stykker pyntet på et hav af måder – typisk aflange stykker eller små konfektstykker dekoreret med nøddekerner, syltede frugter og chokolade.

Kransekagedej er enkel og består af marcipan, sukker, æggehvide og evt. finthakkede  mandler. Kvaliteten af marcipan og mandler gør hele forskellen fra et ordinært stykke kransekage til det sublime.

Frys dejen

Kransekagedej er meget velegnet at fryse rå. Form dejen til små toppe eller kranse, og sæt dem på bagepapir på en plade eller bakke. Pak ind i fryseposer, og sæt i fryseren.

Nu er kransekagedejen klar til at blive bagt ved 225 grader i ca. 10 min., til den er gylden. Lad kagerne hvile i 10 min. bagefter, hvor det indre tør op, men stadig er blødt.

Toppen af kransekagen

Udtrykket betyder det bedste eller de dygtigste inden for et bestemt område. Det kan også henvise til det højdepunkt, der markerer afslutningen på en række begivenheder.