citrontærte med marengstop

Skøn citrontærte med marengs

Her får du opskriften på en rigtig lækker citrontærte med marengs. Den dejlige citrontærte, eller tart au citron, som den også hedder på fransk, er både sød og syrlig på samme tid, og så smager den helt vidunderligt. Tærtebunden til denne lækre citrontærte med marengs har smag af hasselnødder, og det giver en lækkert crunchy modspil til den syrlige creme og den søde marengs. Her på siden kan du se, hvordan du selv bager citrontærte med marengs, samt få de bedste tip til at bage tærtebunden til din citrontærte eller andre tærter. Velbekomme og god fornøjelse!

8-10 pers.

Total:3 timer

Arbejdstid:1 time 45 minutter

Ingredienser

Bund til citrontærte:

  • 60 g hasselnødder
  • 60 g flormelis
  • 225 g hvedemel
  • 1 knsp salt
  • 125 g koldt smør
  • 1 æggeblomme
  • 3 spsk koldt vand

Creme til citrontærte:

  • 4 æg str. L
  • 2 1⁄2 dl fløde 9%
  • 150 g rørsukker
  • 3 usprøjtede citroner (1 spsk fintrevet citronskal + 1 1⁄2 dl saft)

Marengs til citrontærte:

  • 3 æggehvider
  • 100 g sukker

Sådan bager du citrontærte med marengs

  1. Hak nødderne fint i en foodprocessor og tilsæt flormelis, mel og salt. Kør, til det er blandet, og tilsæt smør i små stykker. Kør, til det er en grynet masse, og saml hurtigt dejen med æggeblomme og vand. Pak dejen ind og læg den i køleskab 1 time.
  2. Pisk alle creme-ingredienserne let sammen i en skål og stil dem i køleskabet.
  3. Rul dejen ud på et meldrysset bord. Beklæd en tærteform (24 cm) med dejen. Prik bunden med en gaffel og sæt den i køleskabet, mens ovnen varmer op til 200 grader.
  4. Læg et stykke bagepapir på den rå tærtebund og fyld op med tørrede bønner el. lign. Bag tærtebunden 10 min. Løft bagepapir og bønner af og bag 5 min. mere. Tag tærtebunden ud af ovnen og skru ned til 160 grader.
  5. Hæld citroncremen i tærtebunden (evt. gennem en sigte, hvis du vil udelade citronskallerne) og bag tærten 30-45 min. – til cremen lige er stivnet. Tag tærten ud og lad den køle lidt af.
  6. Skru ovnen op til 200 grader.
  7. Pisk æggehviderne stive og tilsæt så sukkeret lidt ad gangen under stadig piskning – til det bliver en tyk og blank marengs.
  8. Bred marengsmassen ud over citroncremen, og sørg for, at den dækker fuldstændig og helt ud på tærtedejen. Form evt. små toppe med skaftet af en teske. Sæt din citrontærte i ovnen 10-15 min., til overfladen er gylden.
  9. Lad den smukke citrontærte køle af i mindst 15 min. før servering. Tærten må gerne serveres kold, men er bedst samme dag.

Tip:

Du kan også bruge en sprøjtepose til at sætte marengslåget i små toppe på citroncremen, husk blot at ”binde” marengsen fast til kanten af din citrontærte, ellers kan den ”skrumpe” og rykke sig ind på midten af den flotte citrontærte, når den brændes.

Tip til tærtedej:

  • En tærtedejen kan altid krydres med revet citronskal, stødt ingefær, kanel eller kardemomme. Der skal ikke meget til, for det er bedre at ane smagen end at genkende den.
  • Og vil du give dejen lidt bid, kan det gøres med nogle få skefulde kokosmel eller hakkede nødder og mandler.
  • Krymper tærtedejen, når du bager den? Så læs med her:
  • Man skal arbejde med let hånd, når man ælter tærtedeje.
  • Rul med lette tag fra midten og udefter og fold dejen sammen to gange, så den er nem at flytte.
  • Læg den i tærteformen og tryk den til langs med kanten uden at mase eller trække.
  • Skær kanten til, og prik bunden tæt med en gaffel, så er den klar til forbagning eller til at fylde og bage alt efter opskriften.
  • Et lille ekstra tip: Bager du ofte tærter, kan det svare sig at have flere forme. Så kan du lave flere bunde ad gangen og fryse dem ned til nem mad.