10 gode råd, hvis du vil spare på madbudgettet
Det er ingen hemmelighed, at det bliver dyrere og dyrere, hver gang vi svinger dankortet i supermarkedet eller handler dagligvarer på nettet. Priserne på mad er steget gevaldigt i den seneste tid, og det lader ikke til, at disse prisstigninger stopper lige med det første. Så det kan være lidt af en udfordring at få madbudgettet til at holde og madpengene til at vare hele måneden.
Derfor har vi samlet 10 gode råd, så du kan spare penge på dit madbudget, undgå impulskøb og ja, kort sagt: få så meget mad som muligt ud af dine penge. Læs med her:
- Læg et madbudget
- Undgå impulskøb - lav en madplan
- Gør det til at leg at handle billigt ind
- Lav en ugentlig restedag
- Drop poserne
- Vælg den mindste kurv i butikken
- Overvej de billigere alternativer
- Brug alle din madvarer op
- Læg låg på dine gryder
- Brug de smarte madspilds apps
LÆG ET MADBUDGET og hold øje med de penge, du bruger på mad. Ofte kan det sagtens lade sig gøre at spare på madbudgettet, hvis du bare er opmærksom på at gå efter de gode tilbud, når du handler. Det kan være en hjælp at regne ud, hvor meget du må handle for om dagen. Er madbudgettet f.eks. 4.000 kr., kan du handle for ca. 130 kr. om dagen. Eller for 520 kr., hvis du handler til fire dage.
UNDGÅ IMPULSKØB – LAV EN MADPLAN Madbudgettet kan holdes nede, hvis du laver en madplan og undgår impulskøb. Der kan hurtigt komme mange ekstra ting i kurven, hvis du småhandler hver dag. Hold øje med tilbud i ugens reklamer og planlæg gerne din madplan ud fra, hvad du kan handle billigt.
GØR DET TIL EN LEG at få så meget mad som muligt ud af pengene. Forestil dig, at du kun har 100 kr., og du skal få dem til at række længst muligt. Flere supermarkeder, f.eks. Rema 1000, sælger billigt ud af de varer, der snart overskrider sidste salgsdato, så her kan du virkelig gøre et kup.
LAV EN RESTEDAG, hvor du laver aftensmad af de rester, der nu måtte være i køleskabet og skufferne. Det kan der ofte blive en lækker pizza ud af, en omelet eller måske bare en omgang biksemad.
DROP POSERNE Det kan virke som småpenge, men køber du en ny pose, hver gang du handler, kan det hurtigt løbe op. Hav altid et indkøbsnet eller en pose liggende i tasken og i bilen, så sparer du de ærgerlige penge samtidig med, at du agerer bæredygtigt.
VÆLG den mindste kurv i butikken og undgå indkøbsvogne, medmindre du skal handle ind til den helt store festmiddag. Undersøgelser viser, at jo større kurven (eller vognen) er, jo mere køber vi. Så hvis du undrer dig over, hvorfor kurvene hele tiden vokser, så har du forklaringen her.
FIND den frugt eller grøntsag, som du ofte køber, selv om den er dyr, og overvej, om der er billigere alternativer. Eller om du måske kan høste den ganske gratis hjemme i din egen have. Bruger du f.eks. over 20 kroner på et bundt asparges, kan du lave et lille bed med dem næste forår. Blommer koster som regel også mange kroner stykket i supermarkedet, og et blommetræ kan derfor være en god investering.
BRUG slatne gulerødder og bløde tomater i madlavningen i stedet for at smide dem ud. Begge dele fungerer f.eks. godt i en kødsovs.
LÆG låg på gryderne, når du laver mad, og brug mindre vand, når du koger kartofler, ris m.m. Hvis du koger kartofler i 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden op, reducerer du elforbruget med hele 30 procent. Bunden på gryden skal desuden være helt plan for at udnytte varmen optimalt.
BRUG DIN TELEFON – eller rettere de mange smarte madspilds-apps, der er kommet, F.eks. YourLocal og TooGoodToGo I disse apps kan du se, hvilke butikker og restauranter i dit nærområde, der har madvarer tilovers, som de sælger til en nedsat pris. Det kan for eksempel være nedsatte bagerkager og poser med blandet bagerbrød fra dit yndlingsbageri eller dagligvarer fra dit lokale supermarked. Du kan indkode dine favoritbutikker og restauranter og få en påmindelse, når de lægger nye tilbud op. TIP! Når du koger kartofler, grøntsager og æg, så nøjes med blot lige at dække det med vand. Du sparer både vand, strøm og tid.
KILDE: Hjemmet