Det kan være svært at spise, hvis kvalmen skvulper rundt i halsen, men når du er gravid, kan lette måltider med korte intervaller hjælpe meget på dit velbefindende.
Pludselig dufter kaffe forfærdeligt, og bare tanken om fed mad som lasagne og flødekartofler kan give dig kvalme. De første 12 uger (og for nogle hele graviditeten) kan du døje med graviditetskvalme. Kaffe og fed mad er ikke sundt for gravide, så på den måde er det fint, at kroppen naturligt regulerer din appetit, men kvalmen forsvinder ikke, hvis du bare lader være med at spise.
Spis lidt hele tiden
Annonse
Gode mellemmåltider
Det er naturligvis oplagt at have masser af frisk frugt, grønt og lidt nødder med i tasken. Men til en lang dag kan det være godt med et par variationer. Her får du fire idéer til mellemmåltider, der nemt kan pakkes i tasken, inden kvalme og halsbrand melder sig. Det er godt med en blanding af frugt og grønt og nogle mættende kulhydrater i form af groft brød eller gryn. Salt kan også virke kvalmestillende, men spis ikke for meget, for det binder vandet i kroppen, og det er det sidste, du har brug for. Husk også at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen.
Grovboller med havregryn og frugtsalat
HJEMMEBAGTE GROVBOLLER MED HAVREGRYN
Ingredienser
20 g gær
1 dl lun mælk
3 spsk. honning
1 spsk. salt
3 æg
1 l kærnemælk
1 kg hvedemel
400 g grovere hvedemel
1 dl havregryn.
Sådan gør du
Opløs honning, salt og gær i den lunede mælk. Pisk æggene. Tilsæt æg og kærnemælk. Tilsæt mel og havregryn, og ælt dejen godt. Lad dejen hæve i køleskabet natten over. Ælt dejen igennem, og form ca. 20 boller. Lad bollerne efterhæve på bagepladen i 1 time et lunt sted. Pensl bollerne med lidt vand. Bag bollerne ved 200 grader i 25 min. Spis dem med ost eller pølse.
FRUGTSALAT
Ingredienser
1 appelsin
1 lille håndfuld rosiner
1 æble
¼ melon
Lidt af et granatæble
Sådan gør du
Skær frugterne ud og bland dem.
gallery4billeder
Pirogger med grønsagsfyld + lidt nødder og frugt
PIROGGER
Ingredienser
4 dl mælk
50 g gær
2 tsk. salt
2 tsk. sukker
2 spsk. olie
200 g grahamsmel
400 g hvedemel
Fyld: 2 kogte kartofler, 1 squash, 2 løg, 2 gulerødder, lidt olie, frisk timian, salt og peber.
Pensling: 1 æg
Sådan gør du
Gulerødderne skrælles og hakkes fint. Løgene pilles og hakkes. Squashen skæres i tern. Grønsagerne svitses i olie. Tilsæt timian, salt og peber. Dejen: – Mælken lunes, og gæren udrøres heri. Salt, sukker og olie tilsættes. Dejen samles med grahamsmel og hvedemel. Ælt dejen godt, og stil den til hævning i 20 min. Slå dejen ned, og del den i 22 stykker. Hvert stykke rulles ud til en lille tyk pandekage. Læg lidt grønsager på hvert stykke, og pensl kanterne med æg. Dejen foldes hen over fyldet. Tryk sammen med en gaffel. Piroggerne efterhæver på en bageplade med bagepapir. Pisk ægget sammen, og pensl piroggerne. Bag dem i ca. 15 min. ved 200 grader.
SALTEDE SNACKS
Små saltede snacks virker dæmpende på kvalme. En lille blanding saltede nødder, mandler og rosiner eller nogle få lakridser er en nem lille snack. Undgå for mange peanuts, da det kan give en øget risiko for jordnøddeallergi hos den lille.
gallery4billeder
Råkost med knækbrød og avokado + lidt citronkage
RÅKOST
Ingredienser
2 gulerødder
1 appelsin
Vindruer
Mandler
Sådan gør du
Skræl og riv gulerødderne. Pres appelsinen, og hæld saften over gulerødderne. Smut og hak mandlerne. Bland dem med vindruerne og gulerødderne.
HJEMMEBAGT KNÆKBRØD MED AVOCADO
Ingredienser
300 g rugmel
250 g hvedemel
2 tsk. salt
1 dl olie
2,5 dl mælk
Hørfrø
Sesamfrø
Sådan gør du
Ælt dejen sammen. Del dejen i mindre stykker, og rul den tyndt ud. Stik brødene ud med et glas. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Bag brødene ved 250 grader i ca. 5 minutter, til de har fået farve. Lad knækbrødene køle af på en rist. Spis knækbrødene med ost eller avokado. Hvis brødet skal holde længe i tasken, kan avokadoen blandes med lidt citronsaft og medbringes i en lille boks ved siden af.
CITRONKAGE
Ingredienser
200 g smør
5,5 dl sukker
1 økologisk citron
1 appelsin
2 æg
3,5 dl mel
2 tsk. bagepulver
Sådan gør du
Riv citronen. Smelt smør og alt sukkeret (undtagen 4 spsk.) sammen i en gryde. Rør citronskallen i blandingen. Pisk æggene i ét af gangen. Bland mel og bagepulver og vend det i dejen. Hæld dejen i en smurt bageform. Bag kagen i 30 minutter ved 200 grader. Pres citrusfrugterne. Varm 4 spsk. sukker og citrussaft op i en gryde. Hæld saften over den nybagte kage.
gallery4billeder
Limonade og gulerodskage med ingefær
LIMONADE
Ingredienser
6 citroner
1,5 dl sukker
Iskoldt vand
Mynte.
Sådan gør du
Pres citronerne. Bland sukker i citronsaften. Rør, til sukkeret er opløst. Tilsæt iskoldt vand og mynte efter ønske. Frys evt. limonaden ned, så den kan komme frossen i tasken. Så er der iskold forfriskning længe.
GULERODSKAGE MED INGEFÆR
Ingredienser
2 gulerødder
2 æg
100 g sukker
100 g smør
150 g hvedemel
0,5 tsk. bagepulver
2 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
Lidt revet ingefær
50 g rosiner
Sådan gør du
Riv gulerødderne fint. Pisk æg og sukker sammen. Bland kanel, kardemomme og bagepulver i melet. Smelt smørret, og bland det i æggene skiftevis med melet. Riv ingefær fint. Tilsæt ingefær, gulerødder og rosiner, og rør dejen sammen. Smør en kageform, og hæld dejen i. Bag kagen i ca. 25 min. ved 200 grader.