Sund og lækker morgenmad til hele familien

Der skal sund mad i maven fra morgenstunden, så dit barn får energi til leg dagen lang. Og de voksne må selvfølgelig spise det samme...

Bakke 1: Æg, æbler og juice!

ÆBLEPÅLÆG

1 kg æbler

11/2 dl vand

1 vaniljestang

50 g sukker

50 g muscovadosukker

Saft og skal af 1 citron

1 tsk. kardemomme

Salt

Sådan gør du

Kog æbler, vand, vanilje og sukker til mos ved svag varme. Rør citron, kardemomme og salt i, og lad det småkoge 1 time. Lad æblepålægget køle af, og opbevar det i glas i køleskabet.

Det kan holde i ca. 2 uger.

OMELET M. PINJEKERNER

(4 pers.)

4 æg

1/2 dl mælk

2 forårsløg

En lille håndfuld basilikum

En håndfuld pinjekerner

Olivenolie

Salt og peber

Sådan gør du

Rør æg og mælk sammen. Skær forårsløgene fint, og hak basilikummen. Tilsæt det hakkede samt salt og peber. Varm en pande op med olivenolie. Steg omeletten på begge sider i olien. Rist pinjekernerne på en tør pande. Servér omeletten med de ristede pinjekerner.

FRISKPRESSET JUICE

(ca. 4 glas)

3 gulerødder

4 appelsiner

1 honningmelon

Sådan gør du

Pres frugt og grønt i en saftpresser.

MORGENBOLLER (ca. 20 stk.)

20 g gær

1 dl lun mælk

4 spsk. sirup

1 spsk. salt

3 æg

1 l kærnemælk

1 kg hvedemel

1/2 kg grahamsmel.

Sådan gør du

Opløs sirup, salt og gær i mælken. Pisk æggene i. Hæld kærnemælken i. Tilsæt melet, og ælt dejen.

Lad den hæve i køleskab natten over. Ælt dejen. Brug evt. lidt mere mel, hvis den klistrer. Form 20 boller, og lad dem efterhæve på en bageplade i ca. 1 time. Pensl bollerne med lidt vand. Bag dem i 25 min. ved 200 grader.

Læs også hos Vores Børn: Sådan gør du, når dit barn har feber

Foto: Iben Kaufmann

Bakke 2 – nødder, korn og frugt!

FRUGTSALAT

1 melon

Æble

Banan

Bær – samt evt. andet frugt, I har liggende.

Sådan gør du:

Udhul melonen. Skær frugt og melon i stykker, og servér frugten i melonskallerne.

PEANUTBUTTER

300 g peanuts

11/2 spsk. sirup

11/2 spsk. jordnøddeolie

Lidt vand

Sådan gør du:

Blend ingredienserne. Tilsæt lidt vand, hvis blandingen er for tør. Opbevar peanutbutteret køligt på glas.

VARM MÆLK

Mælk

kakaopulver

sirup

Sådan gør du:

Varm mælken op i en gryde under omrøring. Servér den, når den er lun. Drys med kakao og lidt sirup.

GROVBRØD

10 g gær

8 dl vand

400 g grahamsmel

600 g fuldkornsmel

5 spsk. tahin

3 spsk. sirup

1 spsk. salt

Sådan gør du:

Opløs gæren i vand. Rør lidt mel, tahin, salt og sirup i. Tilsæt resten af melet. Rør dejen

sammen. Lad den hæve ca. et døgn i køleskab i en smurt form. Bag brødet i 45 min.

ved 200 grader.

RUGBRØDSDRYS

4 skiver rugbrød (gerne tørt)

200 g havregryn

3 spsk. honning.

Sådan gør du:

Smuldr rugbrødet. Varm honningen op på en pande, og rist brød og havregryn i et par minutter ved svag varme.

BLAND SELV-MYSLI

Fx rosiner, solsikkekerner, mandler, nødder, tørrede abrikoser, tranebær, cornflakes og havrefras.

Sådan gør du:

Server alle ingredienserne i forskellige beholdere, så dit barn selv kan blande sin mysli på jogurten. Server myslien sammen med bær og sirup.

Foto: Iben Kaufmann

Læs også hos Vores Børn: 7 trin til det gode farvel

Bakke 3 – deller, grød og smoothie!

SMOOTHIE/BABYMOS

3 bananer

2 spsk. sirup

Saft fra 1/2 citron

1/2 l kærnemælk

Lidt flormelis

Sådan gør du:

Blend bananer, sirup, citronsaft og lidt af kærnemælken. Tag en portion fra som mos til baby. Tilsæt resten af kærnemælken, og blend igen. Smag til med flormelis.

GRØNSAGSDELLER (4 pers.)

1 squash

2 gulerødder

1 dl dild

100 fetaost

3 æg

11/2 dl hvedemel

Salt

Peber

Lidt smør

1 lille rødløg

2 dl cremefraiche

Sådan gør du

Riv squashen fint, og vrid vandet ud af den med hænderne. Skræl og riv gulerødderne.

Rør æggene sammen, og tilsæt grønsager, salt og peber. Smuldr fetaosten i dejen sammen med finthakket dild og mel. Varm en pande op med smør, og sæt dejen på som små frikadeller. Steg dem, og servér med lidt cremefraiche og rødløg.

MORGENGRØD (4 pers.)

21/2 dl havregryn

5 dl vand

Lidt salt

1/2 dl risflager

1 tsk. smør

Tørrede abrikoser

Hindbær

Sådan gør du

Bring havregryn og vand i kog. Tilsæt en knivspids salt. Skær abrikoserne i små stykker. Tilsæt risflager, smør og abrikoser, og kog det et par minutter i havregrøden. Tilsæt hindbærrene, lige inden grøden tages af varmen.

Foto: Iben Kaufmann

LÆS OGSÅ: Guide: Find den bedste barnevogn til din baby