Madlavning i mikrobølgeovn

9 madvarer, du med fordel kan komme i mikroovnen

Du kan spare mange minutter på at bruge din mikrobølgeovn lidt oftere, siger tidligere overlæge og kogebogsforfatter Grete Krag Jacobsen.

Du kan spare dyrebare minutter.

Undgå gryder, der koger over.

Slippe for irriterende mados.

Og så er det bedre for klimaet.

Der kan være mange fordele ved at bruge mikrobølgeovnen frem for din almindelige ovn. Det siger den tidligere patolog og overlæge på Rigshospitalet, Grete Krag Jacobsen, der står bag bogen Mikrobølgeovnen – nemt, sundt og lækkert!” fra 2013.

Vi har bedt hende komme med ni bud på madvarer, som du med fordel kan lave i mikrobølgeovnen.

Generelt anbefaler Grete Krag Jacobsen, at man bruger den højeste effekt på mikroovnen, som typisk ligger på mellem 700-900 watt. Hun understreger dog, at man bør læse brugsanvisningen på sin mikrobølgeovn først. Temperaturerne og funktionerne kan nemlig variere fra mikrobølgeovn til mikrobølgeovn, og derfor kan det sagtens være, at minut-angivelserne i denne artikel ikke passer på den mikroovn, du har i hjemmet, og derfor skal justeres.

Velbekomme!

1. Majskolber

- Det er både simpelt og lækkert at komme dine majskolber i mikroovnen – og så slipper du også for at skulle sætte en stor gryde med kogende vand over gasblusset. Du lægger bare majskolben på en tallerken uden noget vand, men gerne med de øverste blade på, for så undgår du, at vandet fra selve majsen fordamper. Giv den halvandet minut ved højeste effekt eller 2-3 minutter, hvis der er to kolber. Kig efter og giv den evt. et halvt minut mere, hvis den ikke har fået helt nok.

2. Kartofler

- De mindre og middelstore tyndskallede kartofler er særligt gode at bruge i mikroovnen. Vask dem grundigt, inden du kommer dem ind i varmen, men du behøver ikke at fjerne skrællen først. Skær gerne nogle dybe hak i kartoflerne – uden at de falder fra hinanden, lidt i stil med Hasselbackkartofler – så de bliver varmet grundigt op indeni. Hakkene sikrer også, at kartoflerne ikke pludselig ”eksploderer” i mikroovnen. Læg kartoflerne på en tallerken, kom en smule olivenolie på og giv dem 5 minutter i mikrobølgeovnen. Der skal intet vand til, for olien og vandet fra kartoflerne selv er rigeligt i sig selv. Konsistensen bliver en blanding mellem kogt og bagt kartoffel, og det smager dejligt.

3. Æg

- Det kan være lidt vanskeligt med æg i mikroovnen, fordi æggehviden og æggeblommen opfører sig lidt forskelligt, eftersom der er mere vand i æggehviden og mere fedt i æggeblommen. Der er også generelt en risiko for, at æg ”eksploderer” i mikroovnen, hvis ikke man husker at prikke huller i dem først. Generelt vil jeg anbefale spejlæg i mikroovnen, da et blødkogt æg helst kræver en særlig æggebeholder, der er egnet til mikroovnen. En af mine favorit-æggeopskrifter til mikroovnen er følgende: Tag en lille tærteform (cirka 10 cm i diameter), kom en smule bacontern i bunden og giv dem 1-2 minutter i mikroovnen, indtil fedtet er smeltet. Derefter kan du komme lidt hakket løg på og give det yderligere 1 minut i mikroovnen. Til sidst slår du et æg ud ovenpå som et almindeligt spejlæg, tager en spids kniv og prikker nogle små huller i æggeblommen (uden at det løber ud), lægger et stykke køkkenrulle over og kommer det i mikroovnen en sidste gang, hvor du prøver dig lidt frem – først 10 sekunder, 20 sekunder osv. indtil ægget ser færdigt ud – dvs. når æggehviden er stivnet, og blommen stadig er flydende.

4. Blåmuslinger og østers

- Fordel blåmuslingerne jævnt på en tallerken og kom dem i mikroovnen i 3-4 minutter, indtil de har åbnet sig, for så er de færdige. Muslingerne afgiver en dejlig væske i bunden af tallerkenen, som man kan lave suppe på. Når det gælder østers, vil jeg anbefale, at man lægger fire på en tallerken og giver dem 4-5 minutter eller mere, indtil de har åbnet sig. Så behøver man heller ikke stå der med kniv og det hele. Konsistensen bliver ikke så fersk, mere pocheret, men de smager dejligt.

5. Brødcroutoner

- Mange laver brødcroutoner i deres almindelige ovn, men de bliver altså rigtig gode i mikroovnen. Hvis man har to-tre skiver hakket rugbrød, der er blevet lidt tørre, så skær dem ud i nogle små tern, fordel dem på en tallerken og kom dem i mikrobølgeovnen, indtil de er helt knasende. De skal ofte gennem et stadie, hvor de bliver meget bløde, lige inden de bliver hårde. Det tager nogle minutter. Kig til dem et par gange.

6. Ris

- Det tager den samme tid at koge ris i mikroovnen som i en almindelig gryde, men til gengæld behøver du ikke bekymre dig om, at gryden koger over eller brænder på, hvis du skulle blive distraheret af noget andet. Du tager bare den ris, du skal bruge, og kommer det i den mængde vand, der skal til, og så giver du risene 10-12 minutter i mikroovnen i en høj skål beregnet til mikrobølgeovn.

7. Auberginer

- Bagt aubergine skal som regel have tre kvarter i en almindelig ovn, men i mikrobølgeovnen tager det under halvdelen af tiden. Husk dog at prikke en masse huller i den med en kniv eller gaffel, så den ikke ”eksploderer”. Hvis du mangler en god hurtig forret, kan du tage en aubergine, prikke mange huller i den og give den 10-12 minutter i mikroovnen. Derefter, når den er helt blød, kan du skære den op på langs og gøre plads til lidt olie og hakkede løg på overfladerne og give den 2 minutter ekstra. Til allersidst kommer du lidt feta ovenpå, giver den 1 sidste minut, og så har du en fantastisk god og simpel forret.

8. Bacon

- Bacon bliver rigtig godt i mikroovnen. Læg et stykke køkkenrulle på en tallerken og kom 5-6 skiver bacon ovenpå, inden du lægger endnu et stykke køkkenrulle ovenpå, så fedtet bliver samlet op i papiret. Giv det 3-5 minutter i mikroovnen, indtil det bliver sprødt. Kig til det indimellem. I mikrobølgeovnen bliver baconen tør og sprød, forudsat at det ikke får for meget. Øv dig lidt

9. Grød

- Grød til børn er noget af det, der bliver lavet allermest i mikrobølgeovnen. Her tager du bare de havregryn og den mængde mælk eller vand, du skal bruge, kommer det i en dyb tallerken og giver det 1-2 minutter i mikroovnen. Det er super nemt, og den store fordel er jo, at det ikke brænder på.

Generelle ting, du bør være opmærksom på

- Kend din mikrobølgeovn! De er alle forskellige, og derfor er det godt givet ud at læse brugsanvisningen først. Temperaturerne og funktionerne er nemlig ikke altid de samme, og derfor kan det sagtens være, at minut-angivelserne i denne artikel ikke passer på din mikrobølgeovn og derfor skal justeres.

- Kom aldrig metal i mikroovnen og husk, at det plastik, du bruger, skal være særligt egnet til mikroovnen, da det ellers afgiver gift.

- Det er generelt en god idé at skære eller prikke huller i mikroovns-mad, så man undgår, at det pludselig ”eksploderer”. Det gælder særligt æg og kartofler.

Gode råd til emballage i mikrobølgeovn

  • Brug emballage, der er særligt egnet til mikrobølgeovnen for at undgå afgivelse af kemiske stoffer til maden. Det gælder især plastemballage, som du bør være særligt varsom med. Hold for eksempel øje med, om emballagen er markeret med et mikrobølgeovns-ikon – en lille firkant med bølger på – eller om produktets brugsanvisning har tilkendegivet, at materialet er egnet til brug i mikrobølgeovn.
  • Du kan komme det meste glas-emballage i mikrobølgeovnen, for glas er meget stabilt og uden risiko for afgivelse af kemikalier, der for eksempel kan virke kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende.
  • Vær særligt opmærksom påikke at komme Melamin-produkter i mikrobølgeovnen. Melamin er en form for hård plastik, man typisk finder i børnetallerkener og køkkenskåle, der kan krakelere ved høje temperaturer og frigive farlige kemikalier. Du bør heller ikke bruge husholdningsfilm i mikrobølgeovnen medmindre det tydeligt fremgår, at filmen kan anvendes i mikroovn.
  • Kan du lide popcorn? Så er der gode grunde til at poppe dem i en gryde i stedet for mikrobølgeovnen. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har nemlig tidligere påvist kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer i popcorn-poserne.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

  • Ifølge Samvirke skal du undlade at komme følgende emballage i mikrobølgeovnen: Metaldåser, yoghurtbægre, husholdningsfilm, kødbakker, bestik og metal, ler og fajance, fade og skåle af melamin og stanniol: 
  • Du kan desuden orientere dig om vigtig viden om mikrobølgeovnen hos Fødevarestyrelsen her.

Kilde: Alle fotos er fra Getty

LÆS OGSÅ: 15 typer mad, du ved en fejl kommer i køleskabet

LÆS OGSÅ: 3 travle kvinder: Det har vi altid i køleskabet

LÆS OGSÅ: 10 tip til et sundere køleskab