Vildtragout med mos

Vildtragout med mos

Sæt en lækker vildtgryde på middags bordet. Den skal simre længe, men passer sig selv det meste af tiden.

4 personer

Total:3 timer

Arbejdstid:1 time

Ingredienser

  • 1 kg skært dyrekød f.eks. fra bov eller inderlår
  • 50 g mel
  • 25-50 g smør
  • 5 skalotteløg
  • 3 fed hvidløg
  • 250 g gulerødder
  • 250 g pastinak
  • 250 g knoldselleri
  • 3 spsk. rødvinseddike (eller anden vineddike)
  • ½ liter porter (eller mørk øl)
  • ¼ liter piskefløde
  • 2-3 kviste frisk timian (eller rosmarin)
  • 5 hele enebær
  • 2 laurbærblade
  • 1 bundt persille
  • salt og peber

Tilbehør:

  • kartoffelmos
  • tyttebærsyltetøj, ribsgelé eller æblegelé

Sådan gør du:

  1. Skær kødet i store terninger, og ryst dem i mel blandet med salt og peber i en frysepose. Brun kødet i smør i en stegegryde – evt. a 2 omgange. Læg kødet på en tallerken.
  2. Pil og snit skalotteløg og hvidløg fint. Skræl rodfrugterne, og skær dem i små terninger. Steg det
  3. hele i gryden i 5 min.
  4. Tilsæt rødvinseddike, og lad det koge næsten væk. Tilsæt kødet, og dæk med porter og fløde.
  5. Giv det et opkog, og skru ned, så det simrer. Tilsæt timian eller rosmarin, enebær og laurbærblade, og lad ragouten simre under låg i 1½-2 timer. Tag låget af, fisk krydderierne op, og lad retten simre under omrøring, til kødet er helt mørt og sovsen har den rette konsistens.
  6. Smag til med salt og peber, og evt. surt (vindeddike) eller sødt (gelé).
  7. Skyl og hak persillen. Server ragouten med persilledrys og kartoffelmos.
  8. Mos: Skræl 1-1½ kg melede kartofler, skær dem groft ud, og kog dem møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra, og sæt gryden tilbage på komfuret, til kartoflerne er tørre.
  9. Mos dem. Rør ca. 2 dl varm mælk og 50-75 g smør i mosen med en træske, og smag til med salt og peber.

Tip:

Mange store supermarkeder og fiskehandlere har frosset vildtkød og indimellem også ferskt. Se efter i køledisken eller find en forhandler på internettet.