Vildtragout med mos
Sæt en lækker vildtgryde på middags bordet. Den skal simre længe, men passer sig selv det meste af tiden.
4 personer
Total:3 timer
Arbejdstid:1 time
Ingredienser
- 1 kg skært dyrekød f.eks. fra bov eller inderlår
- 50 g mel
- 25-50 g smør
- 5 skalotteløg
- 3 fed hvidløg
- 250 g gulerødder
- 250 g pastinak
- 250 g knoldselleri
- 3 spsk. rødvinseddike (eller anden vineddike)
- ½ liter porter (eller mørk øl)
- ¼ liter piskefløde
- 2-3 kviste frisk timian (eller rosmarin)
- 5 hele enebær
- 2 laurbærblade
- 1 bundt persille
- salt og peber
Tilbehør:
- kartoffelmos
- tyttebærsyltetøj, ribsgelé eller æblegelé
Sådan gør du:
- Skær kødet i store terninger, og ryst dem i mel blandet med salt og peber i en frysepose. Brun kødet i smør i en stegegryde – evt. a 2 omgange. Læg kødet på en tallerken.
- Pil og snit skalotteløg og hvidløg fint. Skræl rodfrugterne, og skær dem i små terninger. Steg det
- hele i gryden i 5 min.
- Tilsæt rødvinseddike, og lad det koge næsten væk. Tilsæt kødet, og dæk med porter og fløde.
- Giv det et opkog, og skru ned, så det simrer. Tilsæt timian eller rosmarin, enebær og laurbærblade, og lad ragouten simre under låg i 1½-2 timer. Tag låget af, fisk krydderierne op, og lad retten simre under omrøring, til kødet er helt mørt og sovsen har den rette konsistens.
- Smag til med salt og peber, og evt. surt (vindeddike) eller sødt (gelé).
- Skyl og hak persillen. Server ragouten med persilledrys og kartoffelmos.
- Mos: Skræl 1-1½ kg melede kartofler, skær dem groft ud, og kog dem møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra, og sæt gryden tilbage på komfuret, til kartoflerne er tørre.
- Mos dem. Rør ca. 2 dl varm mælk og 50-75 g smør i mosen med en træske, og smag til med salt og peber.