Kendte kvinder siger fra overfor aldersdiskrimination omkring at bære bikini

Kendte kvinder siger fra: ”Bikini har intet med alder at gøre”

Må man have bikini på, når man 50+? Det må man uden tvivl, hvis man spørger en lang række danske kvinder, som nu siger fra overfor aldersdiskrimination.

”Du er ved at være lidt for ’slidt’ til de her selvfotos.”

Når fitnessdronning Charlotte Bircow vil reklamere for sine cremer, gør hun det ofte med et telefonbillede af sig selv i bikini. Men det er ikke alle, der er enige i, at en bikini er en god idé, når man har rundet de 60, og hun møder derfor til tider kommentarer som ovenstående.

Kommentarerne handler om hendes krop, hendes lår og hendes mave – og kommer ofte fra andre kvinder.

”Det er rigtig ærgerligt, at der sidder nogen bag krigertasterne derhjemme og kommenterer, i stedet for at sige noget sødt," fortæller Charlotte Bircow i Go’ Aften Live, som dog ikke lader kommentarerne stoppe hende.

”Jeg har tænkt mig at have bikini på til den dag, hvor jeg ikke er her mere, hvis det er dét, jeg har lyst til.” 

#allekroppeerbikinikroppe

Opbakningen til Charlotte Bircow strømmede hurtigt ind på de sociale medier, hvor blandt andet Anna Thygesen og Line Baun Danielsen talte med om problematikken. Med hashtagget #allekroppeerbikinikroppe postede tv-værten fx et ”sympatibillede” af sig selv i bikini fra en dejlig solskinsdag i Spanien.

”Bikini har intet med alder at gøre – men retten til at gå i præcis det man har lyst til,” skriver hun blandt andet, mens Anna Thygesen deler nogle af de kommentarer, som hun gennem tiden har fået i indbakken:

"Er det ikke en fejl med de rynkende ben? Det ligner gammelkone ben."

ALT.dk har været i kontakt med en Anna Thygesen, Line Baun Danielsen samt en række andre kendte, danske kvinder, som alle kalder det "en meget vigtig debat", og derfor ligeledes viser deres støtte. Mange af dem endda med et bikinibillede.

Tv-vært Cecilie Beck

blobid0.png

"Jeg har selv prøvet, at min krop blev seksualiseret, men også at få kommentarer om, at jeg havde for lidt eller for stramt tøj på i forhold til min alder. Den her debat er så vigtig, fordi folk skal forstå, at når man viser sin krop, så er det ikke en invitation til, hverken at man seksualiserer den eller trækker sine egne kropslige idealer ned over den.

Du skal lade folk gå i lige det tøj, som de har lyst til. De tanker, du gør dig, om andre menneskers kroppe, det er noget, der foregår inde i dit hoved, og har intet som helst at gøre med den krop, som de beskuer.

Hvis ikke, du synes, at Charlotte Bircow kan gå i en bikini, så tror jeg inderst inde, at du selv har en angst for at blive gammel, som du skal deale med. Men det skal da ikke gå ud over hende.

Langt størstedelen ved heldigvis godt, at man ikke kommenterer på, hvordan andre mennesker ser ud, men for dem, der endnu ikke har forstået det, håber jeg, at den her debat bliver en øjenåbner. At de kommer til at forstå, at de her tanker, det er nogen, man selv må gå og rode med."

Skuespiller Anne Louise Hassing

IMG_2262.jpg

"Det er helt langt ude, at nogen skal dømme kvinder for, hvad de har på uanset alder. Alle kvinder skal være frie til at hoppe i hvad som helst, også bikini – om de så er rundet 100 år. Det er en vigtig debat, da det handler om frihed, uanset køn og alder.

Jeg gør mig absolut ingen tanker, når jeg hopper i bikini, selvom man da godt kan se, at jeg har født min søn, men det, synes jeg, er smukt."

Parterapeut Katrine Axholm

katrine axholm bikini.jpg

"I fredags lå jeg i min solseng og havde netop sendt et billede af mig selv i min flotte, nye bikini til min datter, da jeg så Charlotte Bircows opslag. Ærligt talt så blev jeg rystet. Jeg blev overrasket og ked af det over, at vi som kvinder kan finde på at disse hinanden på den måde.

Jeg bestemte mig derfor hurtigt for at deltage i debatten med mit bikini-billede, for det vigtige budskab skal hun ikke stå alene med! Jeg ville ligeledes vise, at det er ikke kun det redigerede Insta-liv, der kommer ud, der er godt nok, men også kroppe, som de i virkeligheden ser ud.

Vi kvinder er på så mange måder i gang med at løfte hinanden op i forhold til fx. Me Too og ligestilling, og derfor er det virkelig ærgerligt, at der er nogle kvinder, som stadigvæk synes, at det er okay at svine andre til.

Jeg håber, at vi fremover ser mindre fordømmelse og færre forventninger til, hvordan vi kvinder skal se ud. Det er jo ikke skamfuldt at have appelsinhud på lårene, og det er helt okay at have bikini på, hvad end du er 50 eller 80. Vi skal selv vælge, hvad vi vil have på. Ingen andre."

Erhvervskvinde Anna Thygesen

Design uden navn.png

"Jeg har modtaget mange forskellige negative kommentarer gennem tiden. Men hvor jeg fra mændene ofte hører, at jeg "er en gammel sæk", går kommentarerne fra kvinderne langt oftere på mit udseende og er generelt ekstremt dømmende.

Efter Charlotte Bircow satte gang i debatten, gik jeg også ret hurtigt ind på min facebookside og gav et eksempel på nogle af de kommentarer, jeg også har modtaget. For det er helt basic for mig at være en del af den debat, fordi der skal fokus på dét her.

Jeg får alt for tit at vide af kvinder, at jeg er modig. Ikke fordi jeg har reddet nogle liv for nyligt, men fordi jeg tør at gå i lårkort. Men når jeg lægger et bikinibillede op, hvor min alder står i teksten, kommer der meget hurtigt fokus på min selvtillid, og "hvad med alle os, der ikke har dén?". Det bliver en kamp mellem kvinder, der er svær at vinde. For det er ikke til at tilfredsstille nogen ... Enten er du for tyk, for tynd eller for gammel.

Til folkemødet kom der en kvinde fra Ukraine op til mig og ville have et billede med mig, fordi jeg var 'elderly and stylish', som hun sagde. Dernede bliver de ældre åbenbart gemt helt væk. Så jeg trøster mig da lidt med, at ældre herhjemme ikke blot er reduceret til at være som børnepassere, men det virker alligevel til, at der er et godt stykke vej enndu. Jeg håber, at flere danskere snart indser, at det er helt okay at blive ældre – og stadigvæk gå i det, vi selv har lyst til. Livet slutter jo ikke, bare fordi vi fylder 50."

Blogger Line Baun Danielsen

"Det er fuldstændig åndsvagt, at man kan begynde at kritisere en kvinde, der ovenikøbet ser så smuk ud, som Charlotte, for at gå i en bikini ... For mig handler det om frihed til at være den, man er, og at vi skal lade være med at have så travlt med at kritisere hinanden. 

Vi skal stoppe med den her find fem fejl-kultur hjemme. Hvis man har lyst til at gå i bikini, så skal man have lov til at gå i bikini. Hvis man har lyst til at gå i shorts, så skal man gå i shorts. Der er aldrig nogen, der kritiserer en mand, der gå i speedos på stranden, eller som har en vom, der hænger ud over. Men vi er derimod hurtige til at kritisere en kvinde, hvis hun ikke har de perfekte ben eller den perfekte mave. Det, synes jeg, er forkert. 

Jeg har gået i bikinier hele mit liv, og det kommer jeg til at fortsætte med. Der er ikke nogen udløbsdato på en bikini, og jeg har det på, fordi det er det, jeg synes, der er mest behageligt. Nu har jeg endda skiftet fra bikinier med bøjler til bikinier uden bøjler, fordi jeg synes, det er endnu mere rart. Så kan det godt være, at brysterne hænger lidt mere, men det er der ikke noget at gøre ved."

Forfatter Camilla Lindemann

Camilla Lindemann og makker Jette.jpg

Camilla Lindemann (t.h.) og hendes podcastmakker Jette Meier Hammerich.

"Jeg stiller mig ikke selv op i bikini, fordi jeg aldrig rigtigt har gået i bikini i offentligheden. Det er bare ikke lige så meget mig, som en badedragt er. Men det betyder ikke, at jeg ikke synes, at det er forargeligt, alt det her. 

For selvom jeg ikke selv har lysten til at gå i bikini, så skal andre da have lov til det, og jeg ved da, at min makker Jette gør det meget. Vores Instagramprofil @rynkermedrusk er netop lavet, fordi vi gerne vil gøre op med alt det her aldershaming, fordi vi hver især skal gøre dét, som vi føler os godt tilpas med, uanset hvilken alder vi har. De, der har lyst til at gå i bikini, skal gøre det, ligesom at jeg gerne vil hævde retten til gøre noget andet – alt sammen uden at blive skældt ud og lagt for had.

Der er en gængs idé om, hvad man kan, og hvad man ikke kan, når man fyldt 60 eller 70. Vi vil gerne vise, at man godt kan blive gammel på en anden måde end den "gængse" måde at tænke "gammel" på. Mange synes, at man skal optræde på en bestemt måde, hvis man er over 60, men man kan jo leve sit liv på så mange forskellige måder, og det, synes vi, er vigtigt, at vi bakker hinanden op i. 

Jeg håber virkelig, at tendensen med at skrive til folk, at "de er for gamle til at gå i bikini" stopper her. Hvad bilder folk sig ind? Vi skal i stedet være et godt forbillede for de kommende generationer, så de lærer, at det er helt okay at blive ældre, og man kan godt være smart, glad og frisk, selvom man er fyldt 60."

Journalist Jette Meier Hammerich

Jette Hammerich bikini.jpg

"Jeg lagde selv en video op på min og Camilla Lindemanns Instagram @rynkermedrusk, hvor jeg hopper i vandet iført bikini, som mit lille bidrag til debatten. Når jeg bidrog på den måde, fordi jeg ikke vil stille mig op og så 'kom og se, hvordan jeg ser ud', for det er ikke det, som det hele handler om. Jeg vil gerne bare gerne give dem, der mener, man kan blive for gammel til at gå i bikini, en stor finger. 

Egentlig er det måske en af de debatter, hvor man sagtens kunne nøjes med at trække lidt på skuldrene og bare sige "Nå, ved i hvad... Det siger mere om jer end om mig.", for det gør det. Men hvis vi virkelig skal gøre noget ved det her, så skal vi alle være lidt modigere og råbe op. Det gælder både virksomheder, medier og enkeltpersoner. Vi skal vise, at normalitet kommer i mange farver, faconer og figurer, og at diversitet ikke ”bare” handler om køn, etnicitet og social baggrund, men også alder, størrelse og facon. 

Vi skal desuden ændre i den måde, som vi taler om alder og udseende på. Vi bør stoppe med at sige 'Ah, du holder dig godt', som om man var en leverpostej, eller 'ej, du ser slet ikke ud til at være så gammel', for måske er det egentlig fint nok, at man er gammel. Lad os i stedet fokusere på, hvad man gør, og hvad man siger, i stedet for hvordan man ser ud. 

Vi skal bruge debatten her til at sige, at vi ikke vil acceptere, at der bliver lagt sådan et skønhedsideal ned over os ældre. Det skal vi bekæmpe, og vi skal gå imod det – også for at vise de unge, at der er mange måder at være på. 

For det bliver en virkelig trist og kedelig verden, hvis vi allesammen ligner hinanden og presses ned i en kasse i forhold til udseende, alder, køn og etnicitet. Jeg synes, at det er meget sjovere at være til, hvis der er plads til forskellighed.”

Stylist Christina Wedel

citat insta (1).jpg

"Når jeg tager bikini på, gør jeg mig ikke tanker om omverdenen, kun om hvordan jeg vil se ud på stranden den dag – for det er det eneste vigtige. Andre mennesker skal bare passe sig selv. 

Jeg har – heldigvis – aldrig selv oplevet at få kommentarer på de sociale medier, men det gør mig ikke mindre rystet over at høre, at kvinder får de her oplevelser. Hvornår er vi blevet sådan nogle, der kan tillade os at pege fingre ad hinanden? Jeg synes, det er forfærdeligt, at kvinder kan tillade sig at skrive noget grimt til hinanden. Det er simpelthen uforskammet.

Jeg har én grundregel i mit community, og det er, ’Hvis du ikke har noget dejligt at sige, så lad være.’ Hvis ikke du bliver spurgt, om du synes, jeg ser flot ud i den her bikini - eller synes du, at jeg er for gammel, så don't answer. Og de tre år, jeg har haft gruppen, har vi kun haft ét tilfælde, hvor en er gået over stregen.

Den indstilling håber jeg breder sig. For det får vi alle sammen kun bedre af. Vi skal begynde at kigge på hinanden og tænke, ’der er et andet menneske’, i stedet for ’det kan hun da ikke tillade sig'. For hvem har sat de regler op? Lad være med at pege fingre og lad være med at udtale dig grimt om andre mennesker. Man skal kun henvende sig til et andet menneske – særligt hvis man ikke kender vedkommende personligt, hvis man gør det positivt og konstruktivt.

Vi er lige præcis så rynkede, som biologi siger. Kroppen følger alderen, og sådan er dét bare. En bikini skal føles som et kæmpe kærligt kram – og har man fundet en, man er helt vild med, så skal man da også vise den frem, rynker, deller eller ej…"

Forfatter Pernille Aalund

aalund bikini (nyt billede).png

”Jeg har selv valgt at lægge et bikinibillede op, flere gange faktisk. Jeg har ikke noget i mod at vise min krop frem, som den er. For den passer til der, hvor jeg er i livet lige nu. Med rynker, bløde hjørner, og hvad der ellers følger med.

Det er rigtig vigtigt, at vi ser kroppen i alle aldre og i alle afskygninger, fordi vi er jo, som vi skal være, der hvor vi er i livet. Når vi ser de forskellige kroppe, vænner vi os til det, og at det faktisk er helt okay at være os, i stedet for at vi alle føler, at vi skal ligne et glansbillede. 

Det har altid været et budskab, der har interesseret mig, og hvad end jeg har lavet, har det været et gennemgående tema: Retten til at være den, man er. På tværs af alder, køn, etnicitet og størrelse. 

Lige nu lever vi heldigvis på mange måde i en brydningstid, hvor retten til at være sig selv skinner igen i alt i en højere grad en før. Retten til at være kvinde, retten til at være mand, retten til egen seksualitet og til ikke at have noget køn. Nu er vi parate til også at tage vores kroppe og alder med ind i den debat, og det, synes jeg, er både vigtigt og fedt.

Førhen var man fyrre og færdig, så blev det 50'erne, der blev set sort på - og nu er det åbenbart 60'erne. Jeg er selv fyldt 60, men er langt fra færdig. Jeg er i gang med at bygge en ny virksomhed og har fundet en fantastisk kærlighed til mig selv. For mig er at blive ældre bare en ny epoke, man går ind i. Man bliver ikke ”bare gammel."

Charlotte Bircow ser jo helt outstanding ud, men det er også helt okay ikke at se skarp ud og stadigvæk have lyst til at hoppe i en bikini, hvis det er dét, du har lyst til. Jeg bliver ikke andet end glad, når jeg ligger på stranden og ser et stort sortiment af mennesker. Vi skal omfavne, at vi alle kommer, som dem, vi er, fordi alt andet er da kedeligt.”

Træningsekspert Charlotte Bircow

charlotte bircow billede.png

”Hvis jeg var 41 og ikke 61 og havde lagt det her op, så tror jeg ikke, jeg havde fået de her kommentarer. Fordi det handler om alder. Når du er ung, må du gerne lægge lækre billeder op af dig selv, men når du bliver ældre, så må du ikke, fortæller hun.

I min generation er vi opvokset med, at når du bliver 60, så skal du være korthåret, og du kan ikke gå i shorts mere. Og selvom vi bliver ældre og ældre, er det som om, at mange holder fast i dén tankegang om, at når man fylder 60, så er livet slut, og man skal helst ikke vise sig for meget frem. Men det er jo noget pjat.

Om vi er 20 eller 100, så skal vi allesammen gå klædt, som vi gerne vil. Vi kvinder i 50- og 60’erne er i vores Golden Age – og vi ser skidegodt ud. Du behøver klippe dit hår kort eller kun gå i langbukser, bare fordi du er fyld 60. Hvis du har lyst til at i bikini, til du dør, så skal du bare gøre det. Det har jeg i hvert fald tænkt mig at gøre – og det skal jeg have lov til og mulighed for, uden at få dumme tarvelige kommentarer med på vejen. 

Lad os nu tale pænt til hinanden. Vi skal blive bedre til at glæde os over andre menneskers succes, i stedet for bare at sidde og skrive dårlige ting til hinanden på internettet. Jo mere positivt du skriver, jo bedre får du det højest sandsynligt også selv. Man bliver ikke et lykkeligere menneske af at shame andre.”