Arizona Muse: "Det er ikke bare bæredygtigt, men også den bedste shampoo, jeg har prøvet"
Sidste uge var ikke bare solrig, men også ugen, hvor modeentusiaster fra hele verden samledes i DR Koncerthuset og Copenhagen Fashion Summit løb af stablen.
At bæredygtighed og ansvarlighed er buzzwords i modebranchen i dag, er der ingen tvivl om. Men at få tøjets købere til at interessere sig for klode-rigtig mode kommer til at kræve en særlig indsats. Det italesatte Vanessa Friedman, moderedaktør på New York Times, allerede i 2016, da hun gæstede København som taler på Copenhagen Fashion Summit – verdens største event for bæredygtighed i modeindustrien.
Og i sidste uge var det igen tid til, at den danske – såvel som den internationale modebranche – stimlede sammen i DR Koncerthuset i København og lyttede til de mange interessante oplægsholdere, der gæstede scenen.
Vi var på pinden og gik på jagt efter gode råd til, hvordan vi alle kan leve et mere bæredygtigt liv på modefronten. For når det kommer til stykket, er det de små ting i hverdagen, der sammen med de store modeprofiler og -virksomheder skal gøre en forskel. Derfor spurgte vi både designerduoen, topmodellen, medstifter af og jurymedlem og dommer i Magasin du Nord Fashion Prize og Vogue-moderedaktøren, hvad de hver især gør i hverdagen for en mere bæredygtig fremtid:
Helle Hestehave, den ene halvdel af Baum und Pferdgarten: ”Vi affaldssorterer ekstremt meget hjemme hos os hver eneste dag (…) Vi har små depoter liggende i hjemmet og sorterer alt, hvad der sorteres kan. Hele familien sorterer plastik for sig, madaffald og produkter for sig, og når hunden så skal luftes, tager man det lige med ned. Der er eddermame meget – især når man køber så meget take-away som os. (…) Faktisk er sortering det nemmeste – det kræver lidt plads, men det er et godt familieprojekt og giver børnene lidt med på vejen.”
Rikke Baumgarten, den anden halvdel af designerduoen: ”Det er skidesjovt, og jeg er faktisk lidt imponeret over, hvor sjov en ting det er blevet for os (…) Først og fremmest fordi man bliver mere opmærksom på, hvor meget affald man som menneske producerer. Derudover køber vi stort set udelukkende økologisk, og det er nok, det synligste, vi gør, som husstand.”
Arizona Muse, amerikansk topmodel: ”Det med at undersøge, om der er et mere bæredygtigt alternativ til alt det, vi køber, lyder måske omstændigt, men det er det bedste, jeg har gjort for mig selv. Når du først har fundet de alternativer, du bruger i hverdagen, er det nemt at købe dem igen og igen (…) Min shampoo køber jeg fx ikke i plastikbeholdere længere – det er erstattet af små kuber af puddershampoo, så jeg slipper for al den plastikindpakning. Det er ikke bare bæredygtigt, men også den bedste shampoo jeg har prøvet.”
Det er ikke bare det britiske mærke Beauty Kubes, som har mindsket den 30-årige kvindes plastikforbrug. Også hendes opvaskebørster og toiletbørster er blevet udskiftet med træ, fortæller hun: ”Når jeg tænker på, hvor mange toiletbørster jeg ville bruge på et helt liv, er det en kæmpe forskel for miljøet, når de ikke er plastik.”
Nina Wedell-Wedellsborg, direktør for den danske afdeling i et af verdens ældste auktionshuse, Sotheby’s: ”Jeg spiser på en helt anderledes måde, end jeg har gjort før – jeg spiser ikke kød, efter at jeg er begyndt på Simple Feast. Det fungerer rigtig godt for mig, men jeg er ikke fanatisk omkring det. Det samme gælder mit tøj (…) Selvom jeg ikke synes, at ansvaret ligger hos forbrugeren, og at vi skal kigge på produktionen af hvert eneste stykke tøj, er jeg alligevel begyndt at tænke mere på det. Her har jeg erfaret, hvor meget vi bruger polyester, som tager 200 år at nedbryde. Jeg er helt i chok over det og har aldrig før skænket det en tanke. Før nu,” siger Nina Wedell-Wedellsborg, som også indrømmer, at hun rejser meget – det prøver hun dog at opveje for med frivilligt at betale yderligere CO2-afgifter.
Hun har mere end 20 års erfaring som moderedaktør for den amerikanske udgave af modemagasinet Vogue, og bor på midten af Manhattan. Så hvordan opvejer man for den miljøbelastning? Tonne Goodman gør sit: ”Jeg bor i New York tæt på Union Square Farmers Market, og her kan jeg aflevere alle mine madrester og tøj, der har brug for en reparation, for så efter at blive genbrugt” siger Tonne Goodman.
Og hvad gør du så med madresterne, spørger vi? ”Jeg har nogle bokse, jeg deler det op i, og gemmer det i køleskabet, indtil jeg kan aflevere det,” siger Tonne Goodman, som lægger vægt på, at bæredygtighed skal blive en vane: ”Om det er din affaldssortering, at slukke for vandet og lyset eller altid at have et net med til dine indkøb, så handler det om at gøre det til en vane for dig. Ellers lykkes det aldrig. Hverken for dig eller din børn – og især dine børns vaner kan du gøre meget ved igennem dine egne vaner,” afslutter Tonne Goodman, hvis hverdag hos Condé Nast er blevet mere bæredygtig efter de blandt andet har fjernet plastiksugerør. Et tiltag, moderedaktør og nu forfatter, applauderer.