Emma Lundhede

"En dag satte jeg pris på en vest, og så blev den solgt!"

Det begyndte med et vattæppe, syet om til en vest. Emma Lundhede lagde vesten på Instagram – og den blev set af Sofie Linde, som bestilte to. Så eksploderede det, og i dag har Emma syet flere kviltede veste, end hun nogensinde havde forestillet sig.

Tulipaner, jordbær, ænder og citroner. Der er knald på farver og form, når 23-årige Emma Lundhede pynter de veste og jakker, som hun syer og sælger. Fælles for dem er, at de er genbrug – syet af stof og kviltede vattæpper, som Emma sætter applikationer på.

"Jeg havde et vattæppe derhjemme, som jeg ingen planer havde med, og en aften klippede jeg det op og syede en vest, som jeg lagde ud på Instagram", fortæller hun.

"Jeg fik så god respons, at jeg tænkte, at det skulle jeg måske prøve igen."

Sådan begyndte det eventyr, som er endt med, at Emma i dag har sit eget firma, hvor hun designer, syer og sælger kviltede sager. Især veste og jakker, som hun siden den aften for snart to år siden har syet over 200 af. I begyndelsen var der ikke applikationer på, men de kom hurtigt til, og i dag er de farverige påsyninger hendes varemærke.

"Jeg ved ikke helt hvorfor; de første var tulipanerne, og så fandt jeg på at sætte store jordbær på, og nu er det min ”ting”", som Emma siger.

Vekslende held

"Jeg har syet mit eget tøj og sat blomster, sikkerhedsnåle – ja, alt muligt på. Jeg har faktisk altid upcyclet meget uden at vide, at det var det, jeg gjorde", smiler hun og tilføjer:

"Jeg havde heller ikke altid super meget held med det. Vi kan vist godt sige, at det er gået op og ned, men jeg er altid vendt tilbage til det med at sy."

Alle vil have Emmas veste.
EmmaLundhede_01.jpg
Alle vil have Emmas veste.

Inden længe kan Emma kalde sig beklædningshåndværker – eller skrædder, hvilket hun foretrækker. Interessen for håndarbejdet fik hende nemlig på produktionsskole, hvor hun fik frie hænder til at sy, hvad hun ville, og det vakte lysten til mere.

"Jeg kan huske, at jeg tænkte: ”Det kunne være meget fedt at lave det her hver dag!”"

Og sådan gik det til, at Emma kom i gang med uddannelsen og i dag er i praktik på Aalborg Teater. Her syr hun det, hun kalder ”vilde ting”, til teaterets forestillinger, og når hun kommer hjem til kæresten, kaster hun sig over vattæpperne. Og der er gang i forretningen.

Ros fra kendis

"Det begyndte med, at jeg bare lagde de ting, jeg syede, på Instagram. Men en dag satte jeg pris på en vest, og så blev den solgt!"

Emma smiler og ser næsten lidt overrasket ud.

"Jeg havde overhovedet ikke en plan!" erkender hun. Alligevel investerede hun efter nogen tid i en industrisymaskine, og det viste sig at være god timing. Der var nemlig en vis tv-vært, som fik øje på Emmas veste.

"Jeg solgte en vest til én, som viste sig at være journalist på Alt for Damerne, og som lagde et billede af den ud på bladets instagramprofil", fortæller Emma.

EmmaLundhede_02.jpg

"Jeg vidste det ikke, men opdagede, at Sofie Linde skrev i kommentarfeltet: "Så flot!" Det var ret vildt, for hun er så sej!"

Kort efter fik Emma en besked fra tvværten, der ville bestille to veste. Emma syede vestene og sendte dem til Sofie Linde – som blev så begejstret, at hun lagde et billede af sig selv iført vesten ud på sin egen instagramprofil. Det satte for alvor skred i sagerne.

"Jeg fik megatravlt!" fortæller Emma.

"Jeg fik beskeder fra 200 mennesker og så mange bestillinger, at jeg syede fra morgen til aften. Det var heldigt, at jeg lige havde købt en hurtigere symaskine", fortsætter hun og smiler:

"Jeg anede ikke, at Sofie Linde ville lægge det op på Instagram. Det var megasødt af hende."

Oldgamle tæpper

Foråret 2021 var med Emmas ord ret crazy. Når hun ikke var på teateret, syede hun veste og jakker af brugte vattæpper, og sådan er det fortsat. Nogle kunder vil gerne have syet tøj af noget særligt stof; blandt andet har Emma syet en vest med Mumitroldene. Andre lader hende bestemme, og andre igen får tilsendt billeder af det stof, Emma har på lager, og vælger så.

Tæpperne finder Emma på internetsider som Marketplace og DBA samt i genbrugsbutikker. Nogle tæpper er næsten hundrede år gamle og kan være temmelig dyre, for eksempel tæpper fra 1930’erne, som Emma køber af private samlere.

"Jeg går meget efter pasteller, men er for nylig begyndt at gå med rødt og kan også godt lide mørklilla og blå. Sort kommer jeg ikke til at sy tøj i. Det ville komme meget bag på mig i hvert fald", smiler hun.

Emma har en industrisymaskine, som syer 5.000 sting i minuttet.
EmmaLundhede_03.jpg
Emma har en industrisymaskine, som syer 5.000 sting i minuttet.

Indimellem kvilter hun også selv, hvis et stykke stof er lige i øjet til en vest, men ellers holder hun sig til de brugte vattæpper. Det meste af tøjet ryger af sted til København, men det betyder ikke så meget, for Emma drømmer ikke om en fysisk butik, men er blot er lykkelig over det, hun indtil videre har skabt.

"Det er fedt, at jeg har min egen virksomhed. Jeg får det hele med, for jeg er også bogholder, SoMe-ansvarlig, designer og direktør", griner hun.

"Og det er megafedt, når jeg finder et godt stykke stof, og det er også fedt at sy, og … ja; det hele er faktisk fedt!"

Emma Lundhede, 23 år

I gang med uddannelsen som beklædningshåndværker med praktik på Aalborg Teater. Indehaver af firmaet @genbrugs_vaerkstedet på Instagram. Syr af genbrugsmaterialer og oftest jakker og veste.