Hermes Kelly Taske

Her er historien om tasken, du skal skrive dig på venteliste for at få fingrene i

Den stjal opmærksomheden fra prinsesse Grace af Monacos gravide mave i 1956, og du skal skrive dig på venteliste, hvis du vil have fingrene i den. Vi tegner et portræt af det franske modehus Hermès’ navnkundige Kelly-taske.

Fra seler og sadler til tasker

Siden Hermès blev grundlagt i Paris i 1837, har husets ekspertise været læderproduktion fra seler og sadler til luksustasker. I 1935 designede Robert Dumas, svigersøn til den daværende direktør Émile Hermès, Sac à dépêches-tasken i en geometrisk form bestående af to trekantede kiler, et afrundet håndtag, en klap lukket med to sidestropper og en drejelås, der siden har sat sit aftryk på mange af husets produkter. Tasken, som oprindeligt var en større saddeltaske, blev arketype for husets lædervarer og sidenhen forfinet og tilpasset husets kvindelige kunder.

To sider af samme sag – Kelly Sellier og Kelly Retourne. Sidstnævnte er blevet vendt på vrangen og har en blødere form
Hermes Kelly Bag
To sider af samme sag – Kelly Sellier og Kelly Retourne. Sidstnævnte er blevet vendt på vrangen og har en blødere form

Claim to fame

Kelly-taskens claim to fame var, da prinsesse Grace af Monaco i 1956 blev fotograferet med tasken foran sin gravide mave, som hun prøvede at skjule. Hun havde efter sigende fået tasken i forbindelse med indspilningen af Alfred Hitchcocks 'Fang tyven', hvor den var en del af filmgarderoben. Billederne af prinsessen blev skelsættende for Hermès, for Sac à dépêches-tasken fik øjeblikkelig kultstatus og blev verdenskendt som 'The Kelly', som den dog først officielt skiftede navn til i 1977, efter kunder i to årtier havde efterspurgt den.

Kelly II en désordre er et bud på en ny klassiker, hvor husets legesyge tydeligt er at finde i taskens asymmetri
Hermes Kelly Bag
Kelly II en désordre er et bud på en ny klassiker, hvor husets legesyge tydeligt er at finde i taskens asymmetri

Håndværket i detaljen

Hermès arbejder ud fra credoet ’én håndværker, én taske’. Hver taske laves i hånden af én og samme lædersmed – eller 'artisan' som Hermès kalder sine håndværkere – der følger tilblivelsen fra start til slut. En tidskrævende og omstændelig proces, der kan tage op til 25 timer og indebærer 36 stykker læder og 2.600 stikninger. Det er den personlige håndtering af tasken, det udsøgte læder og håndværksdetaljerne, der giver tasken karakter, lang levetid og værdi.

En eviggyldig klassiker i tidløst design
Hermes Kelly Bag
En eviggyldig klassiker i tidløst design

Material girl

Læder af den høje kvalitet, som Hermès bruger, er efterhånden blevet en mangelvare, så huset må tænke innovativt og udvikle nye bæredygtige materialer. Lige nu bliver der fx kigget på tørret svampeskind som alternativ til dyreskind, og i 1973 fandt man helt intakte ruller af russisk Volynka-læder i skibsvraget Metta Catharina, der havde tilbragt to århundreder under havet. Hermès erhvervede en del af lasten og genskabte samme type læder ved hjælp af egetræsbark, der tørres i tre år, formales og destilleres til en opløsning, hvor skindene ligger i blød i otte måneder.

Den genkendelige trapez-form leder tankerne hen på arkitekturens geometriske linjer
Hermes Kelly Bag
Den genkendelige trapez-form leder tankerne hen på arkitekturens geometriske linjer

Kun til låns

Kelly-tasken er kun blevet mere eftertragtet med tiden og for at imødekomme den høje efterspørgsel, uden at gå på kompromis af kvaliteten, oplærer Hermès løbende nye håndværkere og har de seneste 10 år åbnet et nyt værksted årligt. Prisen for en Kelly-taske, der er blevet et investeringsobjekt som ure, kunst og vine, afhænger af materiale og størrelse og starter ved 64.100 kr. Men tanken er, at tasken pga. det gode håndværk skal leve et langt liv og gå i arv fra generation til generation. For “en Kelly er kun til låns,” som de siger.

Husk håndbagage under sædet. Prinsesse Grace af Monaco rejser let med sin Kelly i 1961
Hermes Kelly Bag
Husk håndbagage under sædet. Prinsesse Grace af Monaco rejser let med sin Kelly i 1961

Mere om Kelly

  • Hermès blev stiftet i 1837 af Thierry Hermès og producerede oprindeligt sadler og seletøj til heste.
  • Sac à dépêches-tasken blev designet af Robert Dumas i 1935.
  • Tasken blev kendt som The Kelly, efter prinsesse Grace af Monaco blev fotograferet med den i 1956, men skiftede først officielt navn i 1977.
  • Der findes to typer klassiske Kelly-tasker: Retourne og Sellier.
  • Retourne er vendt på vrangen og er mere blød i udtrykket, hvorimod Sellier er mere kantet og fast.
  • Kelly-tasken fås fra størrelse 15 til 50, der betegner taskens bredde i centimeter.
  • Alle Kelly-tasker bliver produceret i Frankrig.
  • Hver taske bliver produceret af hver sin håndværker.
  • Det tager omkring 25 timer at producere en taske.
  • Der går 36 stykker læder og 2.600 stikninger til en Kelly-taske.
  • Rygtet siger, at den hidtil dyreste Kelly-taske, en diamantbesat Himalayan Kelly, blev solgt på auktionshuset Christie’s for 500.000 dollar svarende til 3,64 mio. danske kroner.
  • Der findes uendeligt mange typer Kelly-tasker, da huset løbende designer nye og tager imod bespoke-bestillinger fra kunder.