“Hvis vi som forbrugere føler et ansvar tror jeg, vi kan komme langt”

“Hvis vi som forbrugere føler et ansvar tror jeg, vi kan komme langt”

I Røde Kors’ magasin, Stil, er Birgitte Hjort Sørensen, Mathilde Gøhler og mange flere iklædt genbrugstøj. Her er genbrugstøj gjort nutidigt

– Bæredygtighed skal være cool. Det bliver nødt til at være sexet, interessant og spiseligt, sådan siger 44-årige Eva Kruse, som til daglig er administrerende direktør for Danish Fashion Institute og pionér inden for bæredygtig mode til Eurowoman.

LÆS OGSÅ: Eva Kruse: Bæredygtig mode skal være cool

Men hvordan bliver det lige det? Røde Kors gør deres med det årlige magasin, som for tredje år i træk viser kendte danskere i genbrugstøj fra de 240 Røde Kors genbrugsbutikker, som landet over giver brugt tøj nyt liv.

Og det er et godt skridt i den rigtige retning. For genbrug er god stil, skåner miljøet, og overskuddet derfra går direkte til Røde Kors’ hjælpearbejde verden over. For mange er alle former for genbrug en passion, en jagt efter noget, der fortæller den helt rigtige historie. Men det er ikke kun det, som det handler om for Røde Kors. Her handler det også om at sætte vores tøjforbrug på dagsordenen.

– Jo mere det kan være i forbrugernes bevidsthed, at man sagtens kan have god stil og samtidigt have omtanke for miljøet, jo lettere er det for både virksomheder og politikere at gennemføre genbrugstiltag. I sidste ende vil det altid handle om, hvad der sælger, og hvis vi som forbrugere også føler et ansvar, tror jeg, vi kan komme langt, siger Birgitte Hjort Sørensen til Røde Kors.

LÆS OGSÅ: 10 ting, som du kan shoppe med god samvittighed

De mange kendte personligheder, stylister og fotografer har doneret dem selv og deres tid, så magasinet kunne blive til virkelighed.

Hvad gør tre af de kendte personligheder i magasinet med deres brugte tøj? Det har Røde Kors spurgt dem om.

Foto: Sean McMenomy

Mathilde Gøhler svarer:

– Heldigvis har jeg en søster og en mor, samt en bunke veninder der elsker at overtage mit tøj. Jeg kunne ikke drømme om at smide tøj eller sko ud. Jeg giver det enten væk til nogen jeg kender, eller smider det i en af de mange tøjcontainere der står rundt omkring. Det er så nemt at give sit tøj væk på den måde - det kræver en minimal indsats og giver bare så god mening.

Foto: Sune Czajkowski

Birgitte Hjort Sørensen svarer:

– Jeg giver som regel mit brugte tøj til fashionresales.dk, hvor pengene fra ambassadørernes tøj går til Ungdommens Røde Kors. De laver blandt andet ferielejrer for børn, som ellers ikke ville have haft muligheden for at komme på ferie. Det synes jeg er en rigtig fin og vigtig ting - og hvis mit aflagte tøj samtidig kan få nyt liv, og vi dermed kan være med til at spare på ressourcerne, så er det jo en såkaldt win-win-situation.

Foto: Rene Dupont

Natalie Madueño svarer:

– Enten giver jeg det til venner eller bekendte eller også afleverer jeg det til genbrug. Jeg har læst, hvor meget tekstilindustrien og herved også modeindustrien påvirker miljøet, så jeg synes det er vigtigt som forbruger at påtage sig et ansvar og give tingene videre, i stedet for at smide ud. Og jeg synes heldigvis også det virker som om flere og flere modehuse begynder at tage deres del af ansvaret.

Læs mere i det gratis magasin, som kan hentes i alle Røde Kors-butikker landet over. Afsted til din lokale – det kan jo være, at du finder netop det, du har ledt efter og samtidig støtter en god sag.

LÆS OGSÅ: Josephine Skriver: "Ingen børn skal leve med AIDS i disse tider"

LÆS OGSÅ: Hvad kan din taske sælges for?

LÆS OGSÅ: Pernille Teisbæk har skabt vinterens blødeste overtøj i samarbejde med Kopenhagen Fur