Merete Benedikte Johansen tøj med tyngde

Merete syr tøj, der gør dig tungere – og det gør hun med et helt specielt formål

Merete Benedikte Johansen skaber smukt tøj – der gør dig tungere. Der er nemlig indbygget tyngde i hendes jakker og veste, for det kan hjælpe dig til at finde ro i kroppen.

Den korte jakke af smukt vævet uld med trekvartlange ærmer ser ved første øjekast ikke det mindste tung ud. Men når den lander om skuldrene, mærker man vægten med det samme.

Det føles hverken ubehageligt eller klaustrofobisk. Tværtimod virker oplevelsen af en let tyngde mod bryst og ryg beroligende.

Selv om man er blevet tungere – lige præcis 1,6 kilo – føler man sig på forunderlig vis lettere.

Det er Merete Benedikte Johansen, der står bag den korte jakke. Den er del af den kollektion, hun kalder Tungt Tøj. Jakker, skjorter, kjoler, kimonoer og veste med indsyede tyngdefelter, der giver tøjet en vægt, som kan afhjælpe stress, angst – eller bare helt almindelig rastløshed.

Princippet er velkendt og afprøvet i psykiatrien. Og det var også her, Merete Benedikte først stødte på det. Hun er uddannet præst, men har i mange år arbejdet som konsulent i psykiatrien.

"Og her så jeg, hvad hjælpemidler med tyngde kan gøre," fortæller hun.

"Kugledyner, tyngdeveste og sækkepuder, der kan foldes ind over kroppen, har ofte en øjeblikkelig effekt på selv svære angstanfald, stress, panik og uro. I psykiatrien, hvor medicin ellers fylder mest, var det en øjenåbner, hvordan noget så lidt indgribende og helt uden bivirkninger kunne have så stor effekt."

Kærlighed til syning

Da Merete Benedikte i 2022 uddannede sig til beklædningsdesigner, havde hun derfor tyngdehjælpemidlerne i baghovedet.

Efter i årevis at have arbejdet med menneskers åndsliv og sind skimtede hun muligheden for at gøre en forskel for deres kroppe – ved ganske enkelt at klæde dem anderledes på.

1.jpg

"Jeg har syet, siden jeg var en lille pige. Jeg har elsket at nørkle med det og fordybe mig gennem hele mit liv," siger hun.

"Under corona fik jeg tid til at dygtiggøre mig og arbejde professionelt med syning, og jeg elskede alt ved den kreative proces – idéfase, mood boards, mønsterkonstruktion. Det var vidunderligt at dyrke det kreative og æstetiske, som i virkeligheden har optaget mig altid."

"Men jeg begyndte også at interessere mig for, hvordan jeg kunne bruge det nye, jeg kunne, i forbindelse med det felt, jeg tidligere har beskæftiget mig med," fortsætter hun.

Når du klikker ind på Hjælpemiddelbasen – en hjemmeside under Social- og Boligstyrelsen, der præsenterer hjælpemidler til personer med særlige behov – kan du nemt finde tunge tæpper, dyner og sorte nylonveste med velcro og spænder. De er gode til at afhjælpe angst og uro, men de er ofte meget lidt mobile – og ikke særligt smukke.

Tunge gardinbånd

"Jeg ville gerne skabe tungt tøj, der var smukt, behageligt og bevægeligt, og som du kan tage på, når du går ud i verden. Uden at føle dig set skævt til," siger Merete Benedikte.

Hun syede først en kjole af let bomuldsvoile med et håndmalet skørt, men tilføjede baner af tyngdebånd til kjolens kviltede bryst og ryg. Resultatet var en let og bevægelig sommerkjole, der samtidig kunne give den, der bar den, en betryggende tyngde.

Snart fulgte jakker, kimonoer, skjorter og veste. Konstrueret i smukke snit og klædelige silhuetter. Syet af smukt vævede tekstiler af uld og af denim, boucle og bomuld.

Vægten i tøjet er tilføjet med tyngdebånd, som man ofte bruger i gardiner. Båndene består af små led af zink, der er trukket gennem et smalt bånd af polyester. Det er derfor blødt og fleksibelt, og når det er syet ind i tøjet, bevæger det sig med kroppen.

2.jpg

"Tøjet skal ikke forhindre den, der bærer det, i at bevæge sig frit ud i verden, men give ro og selvtillid til netop at mærke overskud og mod til at findes på en god og tryg måde i livet og blandt andre," siger Merete Benedikte.

"Så man føler sig bedre i stand til at komme igennem en arbejdsdag, for eksempel. Eller deltage i en middag eller fest, som man måske ellers ville have set frem til med nervøsitet og uro."

Hættetrøje med ro

"Når du har tøjet på, må det gerne føles som en usynlig, men kærlig hånd mod din ryg og dit hjerte," tilføjer hun.

Og det lader til, at hun er lykkedes med sin mission.

Forrige år deltog Merete Benedikte nemlig i DR-programmet Danmarks næste tøjdesigner. Og det tunge tøj fik ros af dommerne. For sit design og udtryk alene. Men også for at kombinere og indtænke mental sundhed i mode.

Vigtigst af alt får Merete Benedikte positive tilbagemeldinger fra de mennesker, der er begyndt at bære hendes tøj.

Sådan virker tungt tøj

Tungt tøj har samme effekt som de tyngdehjælpemidler, vi kender i dag. Når man lægger et mindre tryk på kroppen, påvirkes nervesystemet på en måde, der virker afstressende og beroligende.

En anden og vigtig effekt er, at man ved hjælp af tyngden får en øget kropsfornemmelse. Du mærker med andre ord din egen fysiske grænse, og det giver ro.

Tungt tøj kan blandt andet hjælpe mennesker med angst, stress og uro og børn og voksne med koncentrationsbesvær.

"En kvinde har fortalt mig, at selv om den jakke, hun tager på, reelt gør hende halvandet kilo tungere, så får den hende til at føle sig ti kilo lettere. Og en skolelærer, der havde en af mine veste på, mens hun underviste, sagde, at det var umuligt at komme til at skælde ud, når hun bar den," siger Merete Benedikte.

"Det bliver jeg simpelthen så glad for. Det var lige præcis det, jeg ville med tøjet."

Lige nu er er Merete Benedikte i fuld gang med at konstruere en hættetrøje. Perfekt til en teenager, der længes efter betryggende tyngde i sin hoodie. Og så har hun ved lidt af et tilfælde netop lagt sidste hånd på en vest, der fungerer rigtigt godt til mænd.

"Jeg havde tænkt, at jeg udelukkende skulle lave en kollektion til kvinder. Men alle mennesker – uanset køn og alder – kan jo have brug for tøj, der lader dem stå stærkere og gå roligere gennem livet," siger Merete Benedikte.

Så nu syer hun til alle.

Merete Benedikte Johansen

46 år.

Uddannet præst og beklædningsdesigner.

Bor og arbejder på Nørrebro i København.

Tøj fra Tungt Tøj-kollektion kan bestilles på mål på meretebenedikte.dk.

Tøjet koster fra 1.200 til 2.400 kr. og vejer typisk mellem 1,4 og 1,9 kilo.

Se mere på @meretebenedikte