7 favoritter du altid skal have i dit skab - på to budgetter
Den klassiske trenchcoat, de gode jeans og skjorten, der pifter ethvert outfit op. Her er de garderobe musthaves, der altid virker.
Nogle stykker tøj bør i al deres enkelhed altid være i garderoben uanset tidens tendenser. For de gør dig ikke blot velklædt, men også veloplagt og klæder dig på til enhver lejlighed. Mød modens 7 små vidundere, der gør den store forskel.
LÆS OGSÅ: Stella McCartney: Sådan får du dit tøj til at holde længere
H&M, 350 kr. Saint Laurent, 4.100 kr.
1. En hvid skjorte
Står du der og stirrer tomt ind i klædeskabet? Det er nu, du rækker ud efter den hvide skjorte. Og strygebræt og -jern. For der findes ikke noget sprødere end en hvid skjorte, der står knivskarpt. Tænk bare på Diane Keaton som Annie Hall i filmen af samme navn med slips og vest, Uma Thurman som Mia Wallace i Pulp Fiction med sorte cropped og flare jeans og Patti Smith med sorte seler. Og på Audrey Hepburn med skjorten bundet om livet og Marlene Dietrich og 90'ernes Cindy Crawford, Naomi Campbell og... Den hvide skjorte er som et holdkæftbolsje, der lukker munden på alt andet tøj. Ingen over, ingen under, og slet ikke når du denne sæson vælger den i en løs udgave, som er god under veste eller store strik og bukser med vidde. Bliver det hele lidt for uformeligt, kan du give ærmerne et opsmøg og knappe den lidt ned, så man får kig til hud, og smække nogle guldsmykker på.
Ganni, 2.500 kr. Gucci, pris på forespørgsel.
2. Den seje leopardpels
Spørger du dig selv i spejlet, om dit outfit er for meget, er det det nok. Medmindre du er iført en leopardpels. Den vil og skal altid være for meget af det gode. Leopardpelsen er den slags item, som du godt kan blive småsur af misundelse over, hvis din veninde har den på i byen. Det hele kan koges ned til dyrisk opmærksomhed og den kæmpestore mængde, man får, når man har en leopardpels på. Som Sophia Loren har båret mere sexet end nogen anden med højt hår og sovekammerøjne og Kate Moss mere nonchalant end alle andre med skinny jeans og solbriller. Tacky er der ingen, der ønsker at blive, så giv den så tækkeligt modspil som muligt med en strik og smokingbukser og et par grove støvler eller loafers. Og bær så din leopardpels skuldertrækkende og ignorant, som om du har glemt, at du har den på. Mandag morgen bliver aldrig grå igen.
Jakke, Topshop, 650 kr. Bukser, Topshop, 350 kr.
Jakke, Boss, 3.300 kr. Bukser, Boss, 1.700 kr.
3. Det feminine jakkesæt
Tyvstjålet fra herregarderoben signalerer jakkesættet klasse, intellekt og autoritet. Yves Saint Laurent vidste allerede i 1966, at det var en god idé at klæde kvinden i et suit, og skabte Le Smoking, som blev sendt ned ad catwalken og senere foreviget af masterfotografen Helmut Newton. Smokingens minimalistiske og androgyne linjer fremhævede kvindens styrke dengang og i 80'erne, hvor powerkvinder sagde: "Dress for succes" til hinanden, når de gik på shopping efter jakkesæt med skulderpuder, der kunne matche Hulks skulderparti. Skift 80'ernes business ud med pleasure, og giv det pæne suit stille og rolig modstand med en hvid T-shirt eller sæsonens turtleneck, stik fødderne i et par sneakers, og bind jakken om livet, som var det en sweatshirt. Kan du ikke få det blødt nok, kan du bytte det skarpe suit ud med et sæt i silke. Den er god nok: Nu kan du gå til møde i pyjamas.
Part Two, 1.500 kr. Burberry, 13.500 kr.
4. En trenchcoat
En trenchcoat på overkroppen og en omgang fish'n'chips under amen. Så bliver det ikke meget mere britisk og stilfuldt. I hvert fald frakken, der er blevet fortolket af stort set alle designere denne sæson. Ofte i en mere skarp og militaristisk retning end den klassiske camelfarvede, som der i øvrigt absolut intet er galt med. På den betingelse, at den ikke bliver stylet med ternede ankellange bukser eller en nederdel under knæet, så der går guvernante i den, eller du binder den i livet, så du kan forveksles med Inspector Gadget. Kør i stedet ærmerne op, og lad den hænge løst om kroppen. Men hvem var det nu lige, der kom på trenchcoaten? Aquascutum påstår, at de i 1914 opfandt frakken, som blev brugt af det britiske militær under første og anden verdenskrig. Men det var Thomas Burberry, der allerede i 1879 udviklede det særlige vandafvisende gabardinemateriale, som den er lavet af. Françoise Hardy og Charlotte Gainsbourg er ligeglade med ophavsmanden og bærer begge den ikoniske frakke stolt.
Her kan du se tilblivelsen af den klassiske Burberry-trenchcoat:
Inwear, 800 kr. Max Mara, 3.400 kr.
5. Den lille sorte
Den lille sorte kjole er som garderobens hvide lærred. Den kan bygges op i det uendelige. Isabel Marant styler den med perlesmykker og snøresandaler, Phoebe Philo for Céline understreger enkelheden med tilbageskrabet hår og loafers, mens Hedi Slimane hos Saint Laurent punker den op med bikerjakke og spidse ankelstøvler. Coco Chanel, som startede sagaen om den lille sorte, viste den første gang i 1926 i amerikansk Vogue, som kaldte kjolen for Chanels Ford. Hvis man ikke allerede var sikker på den lille sorte dengang, blev man det i 1961, da Audrey Hepburn bar Hubert de Givenchys udgave i filmen Breakfast at Tiffany's. Den lille sorte er som en pålidelig veninde, du aldrig kunne finde på at bagtale. For hun kan ikke gøre noget galt.
Samsøe Samsøe, 800 kr. Balenciaga, 3.700 kr.
6. De blå jeans
De vil altid være der, på tværs af tendenser og epoker, jeansene. Heldigvis, for de er ikke bare cykelvenlige, de er også god stil. På den der underspillede 'jeg tager ikke mig selv og min påklædning alt for seriøst'-måde, som Marlon Brando og Marilyn Monroe viste allerede i 50'erne. Jo flere tæsk du giver dine jeans, jo mere liv får de, og jo mere uprætentiøse bliver de. Dermed ikke sagt, at de rå bukser, der er blevet afprøvet i kulminerne og på prærien, kun bliver brugt på job. Selv adelige numser smutter i jeans, og på dansegulvet bouncer de også. Der er ingen dresscode for jeans længere. Eneste regel er, at de skal sidde godt på popoen, og desværre er det ikke alle, der med succes kan trække i Levi's-klassikeren 501, som har fået en kæmpe revival.
Uniqlo, 150 kr. Amor Lux, 550 kr.
7. Sømandsblusen
Coco Chanel besøgte Frankrigs vestkyst og nød synet af havet og sømændene. Og deres blå- og hvidstribede bluser. Et voilà. Breton-striberne indtog kvindegarderoben i 1917, da Coco Chanel præsenterede sin nautiske linje og stylede dem med et par brede bukser som oprør mod tidens korsetkjoler. Siden da er mangen en Breton-stribet T-shirt, bomulds- og uldbluse langet over disken i hele verden. I den evindelige jagt på et chikt look er der ikke mange items, der skriger mere a la française end den stribede bluse, der på en og samme tid er barnlig, arty, humoristisk og god til både et par små shorts og den pæne nederdel. Selv den mest mønsterforskrækkede har med stor sandsynlighed en blå- og hvidstribet bluse liggende i skabet. Nej? Så gå til Armor- Lux eller Saint James, hvis altså du vil have et stykke med originale sømandsstriber i din garderobe.
LÆS OGSÅ: “Dette produkt føles silkeblød på huden, fjerner snavs og makeup og efterlader ansigtet helt rent”
LÆS OGSÅ: 13 frisurer, der giver os lyst til at få pandehår
LÆS OGSÅ: Emma Leth: "Jeg har overhovedet ikke fundet ud af, hvad jeg vil"