Ny lov forbyder modemagasiner at snyde med billederne
Det er meget muligt, at du snart vil se mange flere strækmærker, smilerynker og naturligt skæve barme i internationale modemagasiner. Billedmanipulerede kroppe skal nemlig varedeklareres fremover. I hvert fald i Frankrig.
Franskmændene gennemfører en lov, der gør det ulovligt at retouchere billeder, uden at gøre opmærksom på det.
Loven blev egentlig vedtaget i 2015, men sidste del af implementeringen træder først i kraft til oktober. Til den tid skal alle franske medier angive, hvis et billeder er blevet retoucheret.
Det sker som anden del af en lov, der skal gøre det nemmere at skelne mellem uopnåelige kropsstandarder og virkelighed. Første skridt var at lovgive i forhold til modellernes sundhed. I Frankrig skal alle modeller fremvise en lægeattest, der dokumenterer, at de er sunde.
Vogue Paris, December 2016.
Implementeringen er endnu et tiltag på verdensplan, der skal komme usunde idealer til livs. Tidligere har man i Israel også indført lignende lovgivning, og her til lands er modebranchens etiske charter blevet opdateret med et obligatorisk sundhedstjek for unge modeller.
- Det handler om, at vi indenfor den nærmeste fremtid skal kunne raskmelde de mange sunde modeller i branchen, men samtidigt tage hånd om dem, der er ramt og kan have brug for støtte til ikke at blive syge, siger Camilla Frank, CEO for Copenhagen Fashion Week.
At det sker lige præcis nu, at Frankrig gennemfører loven, er oplagt, mener hun.
– Tiden er til det. Frankrig er modens hjemland, og det er for dem som land et område, de prioriterer meget højt. Det er for mig naturligt, at det kommer fra Frankrig, siger hun.
Man kan spørge sig selv, om en lignende lovgivning ville give mening at indføre i Danmark.
Det mener chefredaktør for Eurowoman, Anne Lose, ikke:
– Vi bruger markant mindre photoshop, end vi tidligere har gjort. Tiden er, at vi skal vise et så retvisende billede som muligt, så vi ændrer ikke på folks udseende, siger hun og uddyber:
- Det eneste vi gør, er, at lægge filtre på og gøre himlen mere blå og give lyset en 70'er-stemning. Men hele den klassiske billedbehandling er blevet markant mindre, og vi går aldrig ind og redigerer en model tyndere. På en måde er det sindssygt gammeldags, at photoshoppe. At fjerne en urenhed eller hår, der ikke sidder som det skal, er ikke aktuelt længere, siger hun.
Eurowoman, Maj 2017.
Samme tendens spotter Camilla Frank:
– Vi er i en tid, hvor alt skal være ægte, synligt og ærligt. Det ser vi både på TV, hvor reality vinder mere og mere frem, i de mange interviews, som hidtil tilbageholdende skuespillere og andre personligheder står frem med, og på sociale medier, som Instagram og YouTube, hvor de personlige fortællinger vinder frem. Det kræver forbrugerne nu – også af magasinerne. Alt skal være, som det er i virkeligheden. Derfor vil vi gerne vide, hvornår vi ser et manipuleret billede, og hvornår det er ægte.