Sådan får du dit tøj til at holde i længere tid
Hvis du passer på det tøj, der i forvejen hænger i dit klædeskab i stedet for at købe nyt, ærer du tekstilerne og dem, der har fremstillet tøjet – og ikke mindst Jorden, der er så rar at have dig boende. Her er et par gode råd til, hvordan du kan stramme op på dit tøjforbrug.
Er det muligt at vaske mindre?
Maskinvask slider på tøjet og bruger en masse vand. I stedet for hovedløst at smide kludene i maskinen, er der alternativer. Luft tøjet. Særligt hvis det drejer sig om naturlige materialer som uld og bomuld, kan dårlig lugt fordufte med vindens kraft. Er der kommet en sjat kaffe på skjorten, så forsøg at pletrense den med farveløst opvaskemiddel. En steamer er et fremragende alternativ til strygejernet, da det, ud over at glatte, frisker tøjet op, fjerner lugt og bakterier og er mere skånsomt over for tekstilerne.
Er det muligt at reparere sit tøj?
Knappen er røget, og hvor er den lille plastikpose med den ekstra knap? Væk. Har du mere end to tommelfingre, kan du tage tøjet med til skrædderen, der ikke bare kan fikse en ny knap, men som også kan sy nyt fór i din yndlingsblazer, lappe dine bukser med en ’det er jo næsten ikke til at se’-løsning og i øvrigt lægge tøjet både ind og ud, alt efter hvad dit BMI-tal på nuværende tidspunkt kræver. Det er højst sandsynligt billigere, end du lige går og regner med.
Hvad kan man ellers gøre?
Stil nye krav og mærk efter i dig selv, hvad din primære grund til at købe nyt tøj er. Overvej om der er specielle tidspunkter, du køber tøj på, og tænk over hvor meget tøj, du egentlig køber om året. Tag i det hele taget stilling til din egen rolle i det store modeindkøbssystem. Vil du fortsætte, som du plejer? Eller er der købsvaner, du med fordel kan ændre og optimere? Og husk så på, at 70 procent af det tøj, der i gennemsnit hænger i vores garderober, bare hænger der uden at blive brugt.
Kilde: ’Klæd dig bedre - En guide til mindre tøjspild og mere garderobeglæde’ af Else Skjold og Johanne Stenstrup udgivet på Gyldendal.