Manicure tip

Negleekspertens bedste tip: Sådan lægger du en neglelak, der holder

Flotte, farvestrålende negle, der holder længe. Det lyder dyrt, men det behøver det slet ikke at være. Vi har talt med negleekspert Marina Paneva, som fortæller dig, hvordan du selv laver en flot manicure.

Pæne negle er lidt af en bedrift. Det kan alle vi, der selv har forsøgt os med pensel, fil og diverse obskure trends skrive under på. Enten skaller lakken efter et øjeblik, ellers er farven ujævn og halvgennemsigtig.

Omvendt er det også de færreste af os, som har råd til at slentre forbi en professionel manicurist hver tredje uge. Og hvad gør du så, hvis du drømmer om fine, langtidsholdbare negle på budget?

Med lidt snilde, det rette værktøj og god baggrundsviden i lommen, kan du komme langt. Supernemt og superbilligt.

Vi har talt med manicurist Marina Paneva, som giver dig sine bedste råd til, hvordan du fikser dine negle – helt selv.

Hvad er den mest almindelige fejl, folk begår, når de ordner deres negle selv?

"Den mest almindelige fejl er, at mange køber materialer og neglelakker, som er lavet til professionelt brug, og som er fremstillet af mistænkelige ting og sager. Som resultat kan du ende med ødelagte negle eller allergi.

En meget krads manicure, der ødelægger neglen, kan udvikle sig til et permanent problem, og det kan øge risikoen for en bakteriel infektion. Så det handler om at vide, hvad du laver, når du går i gang."

Hvordan får du stærkere negle?

"Neglen har fra 70 til 150 lag, og det er dem, der afgør, om du har tynde eller tykke negle. Vores negle lider også under skiftende vejr, stress og hormonelle ændringer, så det er ikke så underligt, hvis du oplever at have tynde negle.

Hvis dine negle er tynde af natur, er det bedste, du kan gøre, at spise sund og nærende mad, tage kosttilskuddet biotin og at booste neglene med en blid massage med vitamin E.

Det er også en god idé at få en konsultation af en professionel negletekniker. De kan nemlig se, hvad lige præcis dine negle behøver."

Her er værktøjet, du bør investere i

Grundlæggende behøver du ikke ret meget for at komme i gang. Marina Paneva anbefaler, at du som minimum har følgende:

  • En neglefil med en grovhed på 240/180
  • En buffer-fil med en grovhed på 240/180
  • En rosenpind til at skubbe neglebånd ned med.

Resten afhænger af, om du vil bruge almindelig neglelak eller gellak. Alle producenter har en forklaring til deres produkter, som fortæller dig, hvad du behøver af værktøj. Følg den.

Hvilken form skal du gå efter?

"Den mest optimale form er dén, som matcher formen nederst på neglen – dér, hvor huden starter. Forestil dig, at du vender neglen om og genskab så formen på den frie kant.

Længden på dine fingre er en anden god guideline i forhold til, hvilken form og længde der klæder dig bedst. Lange fingre behøver ikke meget længde, og jeg anbefaler derfor korte negle til dig, der har lange fingre. Omvendt klæder det korte fingre med lange negle.

Men det er selvfølgelig et individuelt spørgsmål, og du skal gå med det, der gør dig glad."

Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger farve?

"En god huskeregel er, at mørke farver er gode til korte negle, mens lyse farver klæder lange negle. Modsat den naturlige forståelse af farver – hvor mørkt strammer op, og lyst gør bredere, sætter de mørke farver fokus på neglene, og det balancerer hele looket.

Hver nation har sin egen pallette – det handler alt sammen om hudtypen, øjenfarven og farven på dit hår. Kølige, lyse og bløde farver er typisk gode til den lyse, skandinaviske hudtype. Jeg er fra Bulgarien, og mit farvebillede er blødt efterår – altså varme pastelfarver.

Har du svært ved at finde en god nuance, så spørg dig selv: ”Gør denne farve mig glad?”. Hvis svaret er ja, så gå med den!"

Hvad giver det bedste resultat: Gellak eller almindelig neglelak?

"Det handler alt sammen om din personlige præference. Hvis du drømmer om negle, der holder længe, skal du gå efter gel-varianter – enten en gel, der er lyshærdende, eller varianten, som er en mere slidstærk udgave af almindelig lak.

Hvis du foretrækker at ordne dine negle selv, vil jeg helt klart anbefale, at du holder dig til almindelig neglelak. Den lyshærdende gellak kan være temmelig aggressiv i hænderne på én, der ikke ved, hvad hun laver."

Er der skadelig kemi i dine neglelakker?

Mange neglelakker indeholder en masse skadelige kemikalier, som kan være allergifremkalende, hormonforstyrrende eller dålige for miljøet. Hold derfor især øje med disse 10 ingredienser:

  • Acetone
  • Formaldehyde
  • Phthalater (inklusiv dibutyl phthalate, DEHP og DEP
  • Toluene
  • Formaldehyde resin
  • Camphor
  • Triphenyl phosphate (TPHP
  • Xylene
  • Ethyl tosylamide
  • Parabener

Neglelakker, der ikke indeholder disse kemikalier, markedsføres ofte som “10-free,” forklarer Marina Paneva. Men du kan også finde lakker, der markedsføres som alt fra ”3-free” til ”16-free”.  

Ligegyldigt hvad dine neglelakker indeholder, så anbefaler Forbrugerrådet TÆNK, at du undgår at få lakken på huden og lufter ud, mens du lakerer dine negle.

Kilde: Marina Paneva, Forbrugerrådet TÆNK

Hvordan får du din neglelak til at tørre hurtigere?

"Du kan finde alverdens produkter på markedet – lige fra tørremaskiner til dråber, der gør, at din lak tørrer hurtigere. Du kan endda købe sprays.

Men der findes faktisk også et andet godt – og budgetvenligt – produkt, som de fleste af os har hjemme i køkkenet: Olivenolie. Det er mit lille, hemmelige tip, og det virker! Smør det på, når lakken er hærdet en anelse, dog uden at være tør. Udover en hurtig tørretid får du også et mere skinnende resultat og sundere negle. Det kan også bruges som negleolie i hverdagen."

Hvordan får du din neglelak til at holde længere?

"Sørg for at forberede neglen godt, inden du kommer lak på. De skal være helt tørre og rene, og alt det fine neglestøv fra filingen skal tørres af. Det er hele hemmeligheden bag smukke, langtidsholdbare negle. Fugt og neglestøv er lakkens værste fjender."

Hvordan fjerner du gellak?

"Jeg vil ikke anbefale, at du fjerner din gellak selv. Alt for ofte giver det skader på neglene, når folk selv prøver. Hvis du ikke har andre valg, kan du fjerne det med en gellak-fjerner, som er lavet specifikt til formålet. 

Du skal også bruge:

  • Fnugfri wipes
  • Sølvpapir
  • Neglefil
  • Neglebåndsskubber eller en rosenpind.

Fil top-coaten ned, så du når ind til farven. Påfør gellak-fjerneren og dæk den til med folien. Den matte side skal vende mod neglen. Hold øje med, at du ikke lader dine negle trække i acetonen for længe – og maksimalt i 15 minutter. Mindre vil ikke opløse lakken nok, og mere vil udtørre dine negle. Bagefter skal du skrubbe lakken af neglen med rosenpinden. Sørg for, at du først tager sølvpapiret af, lige før du begynder at skubbe lakken af neglen. Gentag så negl for negl."

7 trin: Sådan laver du selv en god manicure

  1. Vask dine hænder med en antibakteriel sæbe. Det er vigtigt for at undgå en bakterieinfektion.
  2. Begynd med formen på dine negle. Trim og fil dine negle i den form, du ønsker. Det er vigtigt at starte her, så du undgår at få neglestøv under huden, når du om lidt skal ordne dine neglebånd.
  3. Skub neglebåndene ned med et særligt neglebånds-værktøj. Marina anbefaler en neglebåndsskubber i træ – også kaldet en rosenpind – da den er nemmere at have med at gøre for nybegyndere. Sørg for at holde den parallelt med neglen og maximalt i en 5-graders, nedadgående vinkel. Trim ikke dine egne neglebånd derhjemme. Det er en meget specifik del af manicuren, som kræver, at du ved, hvad du laver. Skub i stedet neglebåndet ned så mange gange, det kræver. Brug eventuelt en scrub til neglen, så du fjerner døde celler og gør neglen klar til lak.
  4. Puds neglene, vask dem og rengør dem med en antibakteriel vådserviet. Dehydrerede negle giver det bedste, langtidsholdbare resultat.
  5. Læg et tyndt lag med en base coat-lak. Mange springer dette trin over, men faktisk er det et af de vigtigste trin for at få pæne negle. Din manicure vil ikke bare holde længere – den vil også afholde neglen fra at tage pigment fra lakken og modarbejde, at neglen begynder at flække.
  6. Vælg den farve, du vil bruge, og læg et meget tyndt lag neglelak over din tørre base coat. Det vil få lakken til at holde længere. Du skal ikke bekymre dig, hvis farven er gennemsigtig – det næste lag vil dække.
  7. Når neglen er tør, lægger du det sidste lag neglelak, og det endelige resultat vil være en jævn og langtidsholdbar manicure.

Om eksperten

Marina Paneva er indehaver af neglesalonen Rinna Studio i København. Hun har over 20 års erfaring og har taget mere end 26 master classes og kurser i forskellige teknikker.  

Hun er født og opvokset i Bulgarien, men bor i Danmark med sin søn.

Marina_Paneva.jpg
Privatfoto