Læber

Dette skal du stoppe med, hvis du vil undgå tørre læber

De er ømme, tørre og flosser. Kæmper du også med dine læber, så snart temperaturen skifter? Vi har allieret os med læge og forsker i dermatologi, Cæcilie Johansen, der deler ud af sine bedste tips, så vi kan sige farvel til tørre læber.

Vi kender det alle alt for godt. Det bliver koldere eller varmere udenfor, og vores læber reagerer prompte med at tørre ud, flosse og i værste fald revne. Det er både irriterende og smertefuldt.

Men hvorfor oplever vi, at huden på læberne er et større problembarn end andre steder?  

Det skyldes det faktum, at huden på vores læber er anderledes end på resten af kroppen.

Den er fx meget tyndere, og den tynde hud er årsag til læbernes røde farve, da den lader blodkarrene skinne igennem. Men den tynde hud betyder desværre også, at vores læber er mindre beskyttede mod udtørring, samt at vores læber er ekstra udsatte over for vind og vejr som sol, temperaturændringer – både inde og ude – samt høj eller lav luftfugtighed.

Huden på læberne har heller ikke svedkirtler som resten af vores hud , og derfor kan fugttabet på læberne være tre til 10 gange højere end på resten af vores krop. Læberne mangler også den pigmentering, der er med til at beskytte mod sol.

Mangler hudens sidekick

Vores læber har heldigvis heller ingen hår, men det betyder til gengæld desværre heller ingen talgkirtler. Talgkirtlerne er dem, som bl.a. producerer hudens naturlige fedtstoffer. Disse fedtstoffer lægger sig som et beskyttende lag på huden og er med til at forhindre væsketab fra huden. Og derfor skal der mindre til før, at vores læber føles tørre og udtørrer.

”Vi har jo i vores allerøverste hudlag – som også gælder læberne – naturlige fedtstoffer, der fungerer som mørtel mellem hudcellerne, og det findes på al hud, uanset hvor du er på kroppen. Men vi har ikke talgkirtler på læberne, som ellers er med til at skabe ekstra smørelse. Talgkirtlen er vores huds sidekick – det er den, som smører hårstrået og huden, og da den ikke findes på læberne, har vi en ekstra udfordring,” siger Cæcilie Johansen, der er læge og forsker i dermatologi, samt står bag Instagram-profilen, Makeupandmedicine.dk

Vores læber skulle ellers som udgangspunkt kunne holde sig selv tilstrækkeligt fugtede til, at de ikke bliver udtørrede og får sår og sprækker, men det er desværre en virkelighed som de fleste af os oplever, når årstiderne skifter.

Når vi går fra forår til sommer, sker der nemlig bl.a. en ændring i luftfugtigheden, i hvor meget UV, vi bliver udsat for, og hvor meget vi sveder generelt. Om efteråret bliver det koldere udenfor, og vi skruer op for radiatoren derhjemme, hvilket betyder, at temperaturen stiger indenfor, og luftfugtigheden falder.

”Det er en rigtig dårlig kombination og er hård kost for vores hud og læber, fordi det virker udtørrende. Og når vores læber føles udtørrede eller stramme og tørre, er den første refleks at slikke på dem. Men vand på huden, som vores spyt primært består af, fremmer udtørringen. Det er lidt paradoksalt, men i virkeligheden er det faktisk rigtigt skidt at slikke sig på læberne,” forklarer Cæcilie Johansen.

Det virker helt mærkeligt, at vand har en udtørrende effekt, men Cæcilie Johansen forklarer, at det er ligesom, når du går i bad, og du lader vandet fordampe fra huden, så udtørrer det den også en lille smule, og det er bl.a. derfor, at man anbefaler, at du smører dig ind med creme, mens huden er fugtig for at holde på den fugt, der ligger ovenpå huden.

”For hvert slik på de bare læber, øger man risikoen for udtørring.”

På med pomaden

Derfor er det ultimative tip at sørge for at smøre masser af læbepomade på, og hvis du vil give dine læber de bedste vilkår, er Cæcilie Johansens bedste råd at være proaktiv.

”Det vil sige, at du skal begynde at smøre dine læber ind allerede før, der sker et skifte i årstiden, og hvor du ved, at du plejer at få tørre læber. På den måde kan man forebygge at læberne udtørrer og sprækker.”

Du skal altså introducere en læbepomade til dine læber allerede inden, kulden kommer, og du tænder for radiatoren, fordi læbepomaden er med til at forebygge og holde på fugten, så man ikke får de skallende og tørre læber, der sprækker og revner.

Og når du skal vælge læbepomade, skal du gå efter så højt et fedtindhold som muligt – og vælg meget gerne svanemærkede produkter uden parfumestoffer og mineralske olier.  

”Du skal undgå læbepomader, som indeholder mineralske olier. Det vil bl.a. sige alt, hvad der hedder vaseline, paraffin og petrolatum, som er de mineralske olier, der typisk bruges i læbepomader,” fortæller Cæcilie Johansen.

Mineralske olier er en gruppe af stoffer, MOSH og MOAH. De mineralske olier MOSH kan ophobe sig i kroppens organer, bl.a. i lever og milt, viser dyrestudier. Stofgruppen MOAH kan være kræftfremkaldende.

De mineralske olier i læbepomader er problematiske, fordi vi kommer til at ’spise’ cirka fire læbepomader om året ved dagligt brug. Det vurderer EU’s videnskabelige komité.

Kur om natten

De læbepomader, som Cæcilie Johansen anbefaler, er fx den svanemærkede fra Coop eller læbepomader, der indeholder lanolin.

”Lanolin er supergodt, fordi det er fuld af de fedtstoffer, som allerede findes i huden, som fx ceramider. Den fås bl.a. hos Sephora i mærket, Lanolips 101, og i en allergicertificeret version fra MDerma, nemlig MD51 Repair Cream, som ikke er en traditionel læbepomade, men en fed creme.”

Fedtcremen gør, at huden holder på sin egen fugt og dermed reparerer sig selv hurtigere. Cæcilie Johansen anbefaler, at du smører et tykt lag på læberne om aftenen og supplerer med en fed læbepomade ovenpå.

”Det er nærmest en sandwich-funktion, og gør du det, inden du går i seng, er du sikker på, at du ikke taler eller spiser den af i løbet af natten, for der ligger du bare stille. Natten er, hvad både læberne og generel ansigtspleje angår, et rigtigt godt tidspunkt at påføre de fede produkter, så du kan indhente alle de trængsler, som dine læber har været udsat for i løbet af dagen.”

Nallerne væk

Pomaden er altså det ultimative redskab, når det gælder læberne, både forebyggende, men også hvis skaden er sket.

Er skaden sket, og dine læber revner eller flosser, må du endelig ikke pille i det.

”Huden på læberne er ultratynd, og det øger risikoen for, at der går hul i huden, og at der kommer infektioner,” forklarer Cæcilie Johansen, som anbefaler, at vi piller så lidt som muligt, og i stedet sørger for at smøre jævnligt med masser af pomade, og supplerer op med en kur om natten.

Har du tendens til tørre mundvige og rifter eller sår i mundvigen, som ikke vil gå væk, skal du kontakte din læge, da det bl.a. kan være tegn på B-vitamin-mangel. Du skal dog aldrig bare supplere med vitaminer, det skal kun ske efter aftale med egen lægen, understreger Cæcilie Johansen.

Kan man skrubbe læberne pæne?

Vi tørbørster og skrubber huden for at fjerne døde hudceller og øge blodcirkulationen, men en læbescrub er ikke noget, som Cæcilie Johansen vil anbefale.

”Det er en fin gimmick, men jeg vil aldrig bruge den på tørre og sprukne læber, fordi den skrubber og ridser din hud. Den kan man bruge på læber, der har det godt med intakt hud.

Det, der typisk gælder scrubs, er sukker i noget fedtstof, som bliver masseret, så alt blodet løber ud i læberne, og de derefter føles store og bløde. Men det er ikke noget, du skal bruge, hvis dine læber er tørre og har det skidt. I sådanne situationer skal du helst ikke røre for meget ved dem, men i stedet sørge for at smøre masser af pomade på.”

Et andet hack er at komme fugtserum på under sin pomade. Du skal dog være sikker på, at der ikke er mineralske olier eller andet i, der kan irritere.

”Det er svært med sådanne hacks, fordi de sjældent fits all, men du kan prøve at stryge et tyndt lag på under pomaden, forudsat at det ikke svier nogen steder, og så på med den fede creme og pomaden til sidst, så er du ekstra klar til natten.”

Forfatteren til denne artikel har altid fået besked på af sin mor, at man ikke må slikke sine læber, når man er ude i kulden – og det er faktisk ikke en skrøne.

”Kulde og vind øger i sig selv fugttab fra huden, og det gør spyt også. Det vil derfor gå endnu hurtigere med, at huden mister sin fugt, og at slikke sig på læberne ude i en kold og blæsende dag vil blot fremskynde udtørring," siger Cæcilie Johansen.

Så på med pomaden og luk munden, når vi cykler, bliver vores mantra denne vinter.

Kemiluppen

Du kan tjekke din læbepomade for uønsket kemi på Kemiluppen, som er en app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

5 læbepomader uden kemi

ecooking.jpg

Lip Balm Neutral fra Ecooking, 79 kr.

beaute-pacifique.jpg

Lip Balm fra Beauté Pacifique, 149 kr. 

apoteksts-læbepomade.jpg

Læbepomade fra Apoteket, 20 kr.

rudolph-care.jpg

S.O.S Balm for lips fra Rudolph Care, 165 kr.

matas-natur.jpg

Læbebalsam fra Matas Natur, 40 kr.