Sådan undgår du pigmentpletter – og fjerner dem du har
Nogle forandringer er kommet for at blive, og andre kan vi gøre noget ved. Få ekspertens forklaring og bliv klogere på, hvad du kan gøre for at forebygge og mindske de uønskede pigmentforandringer.
I Danmark dyrker vi solen, når den er der. Nogle gange så meget at vores hud tager skade og danner mørke plamager eller pletter. Pigmentforandringer er et skønhedsonde, som flere desværre oplever tidligere og tidligere. Det er nemlig slet ikke unormalt at få pigmentforandringer midt i tyverne – mange år før rynker bliver et egentligt problem, og ligesom rynker er pigmentforandringer svære at skille sig af med, når de først er der. Men det kan faktisk godt lade sig gøre – med de rette remedier og en fornuftig omgang med solen.
Pigmentforandringer opstår som følge af en overproduktion af hudens beskyttende farvestof, melanin. Huden udvikler melanin, når den udsættes for sollys, men overdreven solbadning, hormonelle ændringer og visse former for medicin kan forkludre processen, så du får en ujævn farvefordeling, kaldet hyperpigmentering.
Tilstanden er ikke i sig selv farlig, men de brune plamager kan psykisk være meget belastende – især hvis farven er koncentreret på et meget synligt sted. Desværre er pigmentpletter yderst genstridige og genaktiveres hurtigt ved ny solpåvirkning, så fremtidig brug af solcreme med høj faktor er alfa omega.
Kampen mod pigmentpletter behøver ikke være tabt på forhånd for med den rette viden, behandling og effektiv hjemmepleje kan du komme tættere på den hud, du drømmer om. Vi har allieret os med hudlæge Søren Frankild, som er speciallæge i dermatologi. Derudover er han ejer og hudlæge i Hudklinikken Esbjerg, og han giver os svar på de spørgsmål, vi alle går med:
- Hvad er pigmentpletter?
- Hvad skyldes pigmentforandringer?
- Hvor får jeg pigmentpletterne fra?
- Er der perioder, hvor jeg er særligt udsat for pigmentpletter?
- Hvordan undgår jeg pigmentpletter allerbedst?
- Hvordan slipper jeg af med pigmentpletterne, hvis jeg har fået nogen?
- Hvad kan jeg selv gøre, eller skal der professionel hjælp til?
Hvad er pigmentpletter?
”Pigmentpletter kan du definere på flere forskellige måder – lige fra fregner – altså efelider – over i solbetingede pigmentpletter, der er mere stationære i huden. Du kan også have større og mere sammenflydende pigmentpletter, som vi kalder melasma. Det er i alle tilfælde en aktivering af pigmentceller i huden, som danner pigmentkorn, der kommer til at ligge i hobe i huden, og derfor giver pletterne i huden,” siger Søren Frankild til ALT.dk.
Hvad skyldes pigmentforandringer?
”Pigmentpletter skyldes, at du får en overdreven sol- eller lyspåvirkning. Det gælder både påvirkning med ultraviolette stråler, UVA og UVB, og de mere længere bølgelængder som synligt lys. Men hovedsaligt er det de ultraviolette stråler, som aktiverer pigmentcellerne til at danne mere pigment i huden. Vi har også på det seneste fundet ud af, at synligt lys kan aktivere pigmentering hos specielt mere mørkfarvet hud ved at ramme specielle lysfølsomme molekyler, der sidder i de øverste cellelag i huden, og på den måde indirekte, skaber pigmentpletter,” siger Søren Frankild.
Hvor får jeg pigmentpletterne fra?
”Der skal soludsættelse til, for at pigmentceller begynder at lave en overproduktion af pigment i huden. Vi ved også, at der er en genetisk ting i udvikling af pigmentpletter, specielt hvis du er mere mørk i huden, får du lettere pigmentpletter. Derfor er det helt afgørende, hvis du skal undgå at få pigmentpletterne, at du beskytter dig tilstrækkeligt mod solen specielt UV-udsættelse men også synligt lys,” siger Søren Frankild.
Er der perioder, hvor jeg er særligt udsat for pigmentpletter?
”Der er perioder i ens liv, hvor du er mere udsat for at få pigmentpletter. Og det er fx under graviditet, hvor vi ved, at der er en hormonel påvirkning af huden – specielt pigmentcellerne, således de danner mere pigment. Det kan også være, hvis du tager p-piller. Før i tiden, hvor der var et meget højt niveau af østrogen i pillerne, var det et større problem, og det er blevet mindre med tiden, fordi der er kommet mindre østrogen i p-pillerne,” siger Søren Frankild.
Hvordan undgår jeg pigmentpletter allerbedst?
”Hvis du gerne vil undgå at få pigmenteringer og pigmentpletter i huden, er solbeskyttelse det absolut vigtigste. Det er helt essentielt, at du beskytter dig tilstrækkeligt mod UVB men især også UVA soludsættelse. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at du bruger tilstrækkeligt med solcreme, at du bruger fotostabile solcremer, og at du har en høj beskyttelse mod UVB og UVA.”
Hvordan slipper jeg af med pigmentpletterne, hvis jeg har fået nogen?
”Hvis du har fået pigmentpletter i huden, ved man, at hvis du bruger tilstrækkeligt med solcreme, kan du faktisk reducere dine pigmentpletter over tid,” siger Søren Frankild, som også lægger vægt på, at du kan bruge cremer, som har en pigmentreducerende effekt på huden.
”Det kan være hydrogenol-holdige cremer, og det kan være mere avancerede kosmetiske cremer, der har en god effekt med at reducere pigmentpletter på huden.”
Hvis du har større plamager med pigmentering, deles det typisk op i de dybe melasma-typer og de overfladiske melasma-typer.
”Du kan ofte bruge depigmenterende cremer til at fjerne de overfladiske typer med. De dybere fænomener skal man typisk bruge tabletbehandling til, og det kan fx være anti-østrogen behandling, som vil reducere det. Laserbehandling frarådes typisk ved behandling af pigmentpletter, fordi det ofte forværrer pigmentpletterne over tid,” siger Søren Frankild.
Hvad kan jeg selv gøre, eller skal der professionel hjælp til?
”Hvad kan man gøre for at fjerne pigmentpletterne? Det vigtigste er, at man bruger en tilstrækkelig god solcreme, som beskytter både mod UVB og UVA, og også gerne mod synligt lys. Overfladiske pigmentpletter kan man typisk reducere selv. Hvis man har større plamager med pigmentforandringer, kan man udover at anvende solcreme, få professionel hjælp, hvor man går ind og får forskellige blegende midler til huden på recept. Man kan også få anti-østrogen tabletter, som kan reducere pigmentpletterne, hvis de er melasma-typen, som er større områder med pigmentforandringer,” siger Søren Frankild.