Carrie Bradshaw Sarah Jessica Parker

Dette produkt skal du undgå at bruge, hvis du døjer med skæl

Ingen gider at gå rundt og drysse. Hårspecialist Anneliese Brander guider til den sunde hovedbund, og hvad man kan gøre, hvis skæl får det til at krible og krable på toppen.

Min far har, alle de år jeg kan huske, brugt den semi-selvlysende skælshampoo, Head & Shoulders. Om det er en vanesag, eller om den rent faktisk virker – ja, her kan svaret gå begge veje.

Hvis man er i den kedelige situation, at man er plaget af skæl og gerne vil styre udenom den blå 90’er-klassiker, så er der heldigvis masser af andre gode muligheder, tips og tricks, does and don’t at hente fra Hårklinikkens hårspecialist, Anneliese Brander.

”De fleste af os kender Head & Shoulders. Den virker sikkert på nogle i forhold til skæl, men er meget krads og fyldt med parfume, så det er bestemt ikke en shampoo, jeg vil anbefale i det lange løb,” siger hun, og jeg tænker, at det muligvis er et mirakel, at min far stadig har sit hår.

Skæl i alle afskygninger

Skæl er eksem eller svamp i hovedbunden, og der er rigtig mange årsager til, hvorfor man får det – nogle kender vi, andre ikke.

Nogle har skæl i kortere eller længere perioder, eksempelvis i forbindelse med hormonelle skift i kroppen, vejr og sæsonskift samt på grund af visse former for hårprodukter, sygdom, stress, dårlig, ensidig og meget kulhydratrig kost, bare for at nævne nogle få af Anneliese Branders eksempler.

Faktisk er der nærmest lige så mange årsager, som der er typer af skæl.

”Visse former for skæl kan fremprovokeres af et presset immunforsvar. Nogle kan få skæl, fordi de går i seng med halvvådt hår, andre fordi de vasker håret for sjældent, og måske i den forkerte shampoo. På Hårklinikken opererer vi med nogle hovedkategorier såsom fedtet skæl, tørre skæl, faste skæl, løse skæl, svampe-skæl og skæleksem, som psoriasis,” siger Anneliese.

Opdager man, at ens hår drysser små, hvide snefnug ned på skuldrene eller at ens hovedbund klør ud over det sædvanlige, så handler det først og fremmest om at få undersøgt, hvad det er for en slags skæl, der er flyttet ind på øverste etage.

”Man skal få tjekket, hvad det er for en type skæl, man har, og hvad der muligvis forårsager den. Og dermed få den rette behandling, herunder shampoo. Ellers kan man godt gå og behandle uden effekt. Skæl-shampoo som Head & Shoulders eller Sanex virker langt fra på alle typer skæl. Ofte er skæl forårsaget af flere forskellige faktorer, så hvis man ikke får styr på dem, så bliver skællene ved med at dukke op, uanset brugen af skæl-shampoo,” understreger Anneliese Brander.

Et fjendtligt miljø på toppen

De mest gængse former for skæl er faktisk svamp, der trives i det let fedtet miljø på vores hovedbund. Foruden at lyde topklamt – sagt helt uden judgement – så kan det også klø som bare pokker.

”Den slags skæl kan være svært helt at få bugt med, men kan som regel holdes nede med hyppig hårvask med en til to forskellige shampooer, herunder Kelual DS fra Apoteket. Eller hvis det er særlig slemt; Nizoral shampoo,” rådgiver Anneliese.

I det hele taget forebygger eller behandler man bedst skæl ved at skabe det, Anneliese Brander, kalder et ’gunstigt miljø for hovedbunden’.

Der er does and don’t som kan holde skællen i skak:

  • Alle former for kure og cremer direkte ned i hovedbunden, hvis man døjer med skæl, er som regel ikke smart at gøre.
  • Undgå at gå i seng med vådt eller sågar bare fugtig hår.
  • Undgå huer og kasketter når man er indendørs.
  • Undgå stylingprodukter tæt på hovedbunden, da de kan sive ned og sætte sig som en tætsluttende hinde på hovedbunden.
  • Ikke brug hårbørster, der skraber og kradser hovedbunden for meget. Det kan skabe ubalancer.

Det sunde hovedbundsmiljø kommer primært af at vaske hyppigt med en god nærende shampoo. Og så skal man huske, at tør hovedbund ikke nødvendigvis er lig med skæl. Mistænker man, at der er skæl på spil, er det bedste man kan gøre at finde ud af præcis, hvad problemet er, inden man kaster sig over alle mulige og umulige symptombehandlinger.

Ud med tørshampooen

Og så er der et afgørende punkt, hvor hårspecialisten er uenig med det råd, som alle frisører synes at give: vask dit hår så lidt som muligt, og brug tørshampoo imellem hver hårvask. Det bliver et stort nej tak fra Anneliese Brander. Og døjer man med skæl, er det godt at spidse ører nu.

”Tørshampoo er meget dårlig i det hele taget, men i særdeleshed, hvis man døjer med skæl. Det vil indkapsle den skæl, der dannes, og gøre hovedbundens miljø endnu mere forvirret, og dermed bidrage til øget skælproblemer. Tørshampoo er efter min mening opfundet på det tidspunkt, hvor ”nogen” får den idé, at det er dårligt at vaske håret hver dag. Men hvis man har brug for tørshampoo, hvorfor så ikke bare vaske håret? Det er da meget bedre for både hår og hovedbund,” påpeger Anneliese og fortsætter:

”Det er som udgangspunkt ikke dårligt at vaske håret hver dag. Det handler selvfølgelig om at vaske i shampooer, der skaber de bedste betingelser for en sund og modstandsdygtig hovedbund. Der er stor forskel på shampooer, men som udgangspunkt er det ikke hårvasken i sig selv, der er ”farlig”. Det er snarere alt det, du propper i hovedbunden bagefter af diverse stylingprodukter, brug af føntørrer, glatte- og krøllejern. På Hårklinikken ser vi mange klienter, der vasker for sjældent. Og de døjer meget ofte med forskellige typer skæl og ikke mindst kløe,” lyder konklusionen.

Hvad er skæl?

Skæl er døde hudceller, der afstødes fra hovedbunden, forårsaget af eksem eller svamp i hovedbunden.