ganni cphfw aw23

Brede skuldre, denim og lir: Her er ni tendenser fra modeugen i København

Den københavnske modeuge AW23 er netop overstået. Vi har set de forskellige brands efter i sømmene og samlet de ni tendenser, vi tror mest på til efteråret.

Copenhagen Fashion Week AW23 har pakket catwalken ned for denne gang. I løbet af ugen er der blevet fremvist et hav af smukke kollektioner, og som altid blev der tegnet et mønster af, hvilke tendenser vi kommer til at se særligt meget til, når vi rammer efteråret.

Der var gengangere fra sidste år, som limegrøn, sexede slidser og gennemsigtige materialer, og de hitter altså stadig.

cphfw ss23.jpg
Tv. Gestz og th. Saks Potts. Fotos: James Cochrane.

Fælles for mange af de kollektioner, som er blevet vist den seneste uge, er, at de giver nyt liv til gamle klassikere. Og selvom Y2K-tendenserne, som var overalt sidste år, stadig var til stede på catwalken, tyder meget på, at vi trods alt er på vej i en lidt anden og mere moden retning.

Både Mark Domino Tan og Lovechild viste mere nedtonede, men stadig smukke og elegante kollektioner, mens Gestuz var et tydeligt bevis på et brand, som havde sagt farvel til 00’er-referencerne og erstattet dem med en mere sexet og voksen version.

Vi har udvalgt ni tendenser her.

Ni tendenser fra CPHFW AW23

Tone i tone.

Selvom farver som limegrøn, rød og lilla gik igen hos mange, var det særligt mere klassiske farver som grå, sort, beige og brun, der dominerede. Fælles for farverne var, at de ikke nødvendigvis var sat sammen på kryds og tværs, men tone-i-tone. Nemt.

Tv. Saks Potts og th. Gestz. Fotos: James Cochrane.

Brede skuldre.

”Jo bredere skuldre, desto bedre,” må være mottoet for efteråret. I hvert fald var både blazerjakker og kjoler udstyret med 80’er-klassikeren, og de kunne nærmest ikke blive brede nok. Godt tip: Genbrugsbutikkerne har et hav af herreblazere med netop dét: brede skuldre. Sæt i gang …

brede skuldre.jpg
Øverst fra venstre Selam Fessahaye og Mark Kenly Domino Tan. Nederst fra venstre Remain Birger Christensen og Stine Goya. Fotos: James Cochrane.

Lir.

Nok er majoriteten af farverne, vi kommer til at se mest af, til efteråret holdt i mere afdæmpede og klassiske nuancer, men derfor behøver det jo ikke blive kedeligt at klæde sig på. Det skal en blanding af perler, skinnende sten, pailletter og brocher sørge for.

lir.jpg
Rotate. Foto: James Cochrane.

Denim på denim.

Hvis vi siger Britney Spears, Justin Timberlake og denim, så genkalder de fleste sig nok billedet af de to fra 2001. Her var de netop iført denim fra top til tå. En tendens, som aldrig rigtig forsvinder ud ad modebilledet, men som dog topper fra tid til anden – og nu er det altså blevet tid igen.

denim på denim.jpg
Øverst fra venstre Holzweiler og Skall Studio. Nederst fra venstre Stine Goya og Rabens Saloner. Fotos: James Cochrane.

Højhalset.

Den højhalsede krave – strikket på en bluse eller ej – er en rigtig vinterklassiker. Og den kommer vi kun til at se endnu mere til, når vi nærmer os næste efterår. Det er sofistikeret og lunt. Intet skidt at sige om dén tendens.

hoejhalset.jpg
Fra venstre Gestuz, Mark Kenly Domino Tan og Iso.Poetism By Tobias Birk Nielsen. Fotos: James Cochrane.

Material girl.

Kraftige materialer som grov strik og bouclé – som det franske luksusmodehus Chanel har gjort til ét af deres varemærker – men også rulamsjakker og læder i alle afskygninger var et gennemgående tema på catwalken. Særligt læder var OVERALT. Det er et materiale, vi har set meget til på det seneste, og det fortsætter.

materialer.jpg
Øverst fra venstre Aeron og Baum und Pferdgarten. Nederst fra venstre Lovechild 1979 og Munthe. Fotos: James Cochrane.

Lag på lag.

En anden ting, der gik igen på catwalken var lag på lag-tendensen. Det betyder med andre ord, at de strømpebukser, du ellers ville bære under dine kjoler og nederdele, skal skiftes ud med et par helt almindelige bukser – gerne matchende til kjolen. Og jakken, ja, den må også gerne matche.

lag på lag kopier.jpg

Tre mindre tendenser.

De var ikke nær så fremtrædende på catwalken som ovenstående ni, men alligevel tror vi på, at det brede elastikpandebånd, som senest havde sin storhedstid sidst i 00’erne, benvarmere og slangeprint vinder frem i løbet af året.

tre smaa tendenser.jpg
Fra venstre Stine Goya, Ganni og OpéraSPORT. Fotos: James Cochrane.