Hvilke trends dominerer efterår- og vinterkollektionerne i 2018?

Vi har rejst fra New York til London, videre til Milano og endelig til Paris for at blive inspireret - og giver dig her de vigtigste trends.

Visningerne af efterårskollektionerne i New York, London, Milano og Paris var en velkurateret samling af smukke kreationer i storslåede rammer og indimellem selv med tankevækkende budskaber. Der var gisp-fremkaldende øjeblikke, som at træde ind i Chanels skov af egetræer på løvbund i Grand Palais, der med titlen Leave Me Alone blev tolket som en modreaktion til vores ekstremt digitaliserede hverdag og værdien ved at undslippe den.

Guccis kreative chef Alessandro Micheles teatralske præsentation af androgyne modeller, nogle med egne uhyggeligt vellignende vokshoveder under armen, i en kollektion sammensat af mønstre og materialer fra verdensomspændende kulturer, havde bl.a. til formål at fremme en større forståelse og tolerance for udligningen af kønnene eller i det mindste retten til uanfægtet at vælge sit køn.

Stilmæssigt fik vi både stillet vores sult gennem Jonathan Andersons velafbalancerede Loewe-univers af feminint understøttede elementer, der bar tydeligt præg af britisk landadel, som af Simone Rochas mavesugende smukke couture-lignende kreationer, der hver synes som et historisk kunstværk i sig selv.

I den modsatte grøft placerede Miuccia Prada sig overlegent og ikke overraskende med sin evigt futuristiske og næsten arkitektoniske tilgang til design. Hun er jo altid foran alle os andre.

Velkommen til en omhyggeligt udvalgt inspirationspotpourri fra de internationale catwalks.

Rust og ruskind. 70'erne har ikke levet forgæves. Coach 1941. Foto: James Cochrane.

Rulam i en af sæsonens mest brændte farver. Hermés. Foto: James Cochrane.

Chloé. Foto: James Cochrane.

Rust and bone

Trend: Rustfarvet

Set hos: Chloé, Louis Vuitton, Coach 1941, Chanel, Hermès.

Gammel kærlighed ruster aldrig, og modehusene har atter forelsket sig i 70’er-farven par excellence. Hos Chloé, Coach 1941 og Hermès var rustfarven repræsenteret på florlette kjoler med påsætninger, farvet pels og ruskind.

Maryam Nassir Zadeh. Foto: Getty Images.

Show it, don’t tell it. Neon er hot. Prada. Foto: James Cochrane.

The Neon Demon

Trend: Neon

Set hos: Prada, Maryam Nassir Zadeh, Maison Martin Margiela.

Der er fart på farverne hos Prada og Maryam Nassir Zadeh. Og når vi siger fart på, så mener vi fart på. Det kan ikke blive prangende nok, og jo mere neonfarvet og selvlysende din nye frakke, kjole eller din bøllehat er, jo bedre. Dette efterår skal du kunne ses i mørket og bøje din garderobe i neonlys.

Dyreprint og camouflage. Det eneste sted, du falder i med tapetet er på savannen eller i junglen. Michael Kors. Foto: James Cochrane.

Bottega Veneta. Foto: James Cochrane.

Calvin Klein 205W39NYC. Foto: James Cochrane.

Tom Ford. Foto: James Cochrane.

Survival of the fittest

Trend: Dyreprint

Set hos: Bottega Veneta, Balenciaga, Tom Ford, Saint Laurent, Calvin Klein 205W39NYC, Michael Kors.

Den stærkeste overlever altid, og dyreprint er en sejlivet Trend, der sniger sig ind på os igen og igen. Modehusene har genoplivet det ikoniske print på frakker, bukser, sko og tasker i alt fra leopard- og slange- til tigerprint. En Trend, der kræver mod, men vil gøre dig til det hurtigste dyr på savannen.

Chanel. Foto: James Cochrane.

Loewe. Foto: James Cochrane.

Hvem siger tweed behøver være gråt og brunt? Ikke Balenciaga. Foto: James Cochrane.

Tweedledee & Tweedledum!

Trend: Kontorhabit.

Set hos: Stella McCartney, Chanel, Loewe, Marc Jacobs, Prada, Balenciaga.

Designerne har kigget i arkiverne og fundet stramme habitter og elegante tweedmaterialer frem og giver dem en velfortjent renæssance. Hos Chanel var det klassiske og nærmest Chanel-patenterede materiale at finde i små boucléjakker, kjoler og på tilbehøret, mens Loewe har taget jakkesættet på, og Balenciaga har skruet op for farverne.

Turkis drøm hos Miu Miu. Miu Miu. Foto: James Cochrane.

Hermés. Foto: James Cochrane.

Ingen lak, bare læder

Trend: Læder

Set hos: Givenchy, Miu Miu, Hermès, Tod’s.

Ja, vi kan godt blive enige om, at det ikke har samme lethed som silke. Men at læder kun kan være tungt, mørkt og konet, modbeviser både Hermès og Miu Miu med deres tag på det klassiske materiale. Du kan vælge at gå 80’er-vejen, som Miuccia Prada hos Miu Miu, farverigt og taljeret, som Hermès’ Nadège Vanhee-Cybulski.

Jacquemus' stråhat er allerede et ikon. Også efter strandturen. Jacquemus. Foto: James Cochrane.

Saint Laurent. Foto: James Cochrane.

Dior. Foto: James Cochrane.

Calvin Klein 205W39NYC. Foto: James Cochrane.

Toppen af poppen

Trend: Hatte

Set hos: Gucci, Versace, Prada, Saint Laurent, Jacquemus,Calvin Klein, Dior, Chanel.

Der er ingen grund til at fryse om ørene. Faktisk, skal du helst beholde din nye hat på, når du træder indendørs. Se bare Calvin Klein 205W39NYCs elefanthue i strik, der også kendes som en balaclava, en poset kasket hos Dior, Jacquemus’ enorme stråhat og et elegant punktum hos Saint Laurent, der satte en sort filthat på skrå.

Hovedet under armen og en øgle ved hånden. Det var ikke kun tøjet, der stjal showet hos Gucci. Gucci. Foto: James Cochrane.

Gucci. Foto: James Cochrane.

Gucci. Foto: James Cochrane.

Heads-up

Begivenhed: Gucci-showet

Man siger, at det at gå med hovedet under armen er et udtryk for, at man ikke tænker sig om. Det kan man ikke sige om Alessandro Michele, der er hjernen bag Guccis kreative og eklektiske kollektioner. Et af hans mange skøre påfund til fremvisningen af det italienske modehus’ a/w-kollektion var to modeller, der bar en eksakt kopi af deres hoved under armen. Mon det var en kommentar til vores hovedløse brug af sociale medier, hvor showet selvfølgelig blev delt på livet løs? Vi liker det i hvert fald.

Louis Vuitton. Foto: James Cochrane.

Ground Control to Major Tom. Louis Vuitton-showet var spacy. Louis Vuitton. Foto: James Cochrane.

Tilbage til fremtiden

Begivenhed: Louis Vuitton-showet

For anden gang fik Louis Vuitton med Nicolas Ghesquière i front som det første modehus nogensinde lov til at præsentere sin kollektion på Louvre i Paris. Iklædt tøj, sko og tasker med inspiration fra rummet spankulerede modellerne blandt museets skulpturer fra 1700- og 1800-tallet på, hvad der lignede et rumskib. Hvis ruminvasionen er så smuk, hilser vi den mere end velkommen.

Balenciaga. Foto: James Cochrane.

Balenciaga. Foto: James Cochrane.

Balenciaga. Foto: James Cochrane.

Frem med spraydåsen, nøglebundtet og de lange støvler. Danske Emma Leth gik Balenciaga for tredje gang.Foto: James Cochrane.

Ghetto glam

Begivenhed: Balenciaga-showet

Designer Demna Gvasalia lever af at overraske med vilde, uvante og provokerende påfund, der efterhånden ikke kommer bag på nogen. Denne sæson var showlokationen henlagt til et graffitibemalet bjerg i udkanten af Paris. Kollektionen var nemlig inspireret af 90’ernes snowboardkultur og kombinerede nervøs velour i neonfarver med klassiske og 3D-printede frakker, samt lag-på-lag-på-lag i en grad, at vi opgav at tælle.

Calvin Klein 205W39NYC havde sørget for popcorn til showet – og lange handsker og støvler. Calvin Klein 205W39NYC. Foto: James Cochrane.

Calvin Klein 205W39NYC. Foto: James Cochrane.

Calvin Klein 205W39NYC. Foto: James Cochrane.

Netflix and chill

Begivenhed: Calvin Klein 205W39NYC-showet

Hvis du ikke er en del af Generation Y, har du måske ikke hørt om fænomenet ‘Netflix and chill’, en dækbetegnelse for aktiviteter, der rækker lidt ud over at stene fjerner og binge serier med din date. Det var nok ikke intentionen bag designer Raf Simons og kunstner Sterling Rubys opsætning af Calvin Klein 205W39NYC-showet, hvor gulvet var dækket af popcorn. En installation, der bogstavelig talt rev benene væk under publikum.

Helt ude i skoven. Catwalken hos Chanel var en allé dækket af visne blade, og kollektionen var holdt i efterårsfarver. Chanel. Foto: PR.

Chanel. Foto: James Cochrane.

Løvfald

Begivenhed: Chanel-showet

Chanel ved, at efterår er lig med skovtur. Karl Lagerfeld, der har været kreativ direktør i modehuset i mere end 35 år, skaber ikke bare smukke kollektioner, men også fortællinger og havde med vanlig sans for spektakulær iscenesættelse indtaget Grand Palais, som han havde omdannet til en efterårsskov i smukke farver, der smittede af på kollektionen.

Kiki Willems. Dior. Foto: James Cochrane.

Hannah Motler. Jil Sander. Foto: James Cochrane.

Adut Akech. Marni. Foto: James Cochrane.

Cara Taylor. Isabel Marant. Foto: James Cochrane.

The Fab Four

Modellerne

Måske du allerede er på fornavn med Kaia (Gerber), Freja (Beha), Natalia (Vodianova) og Frederikke Sofie (Falbe-Hansen), de smukke modeller, der pryder forsider og kampagner måned efter måned. Ny sæson, nye modeller. Byd velkommen til sæsonens fantastiske fire: Hannah Motler, der indtog førstepladsen med 34 shows, og Cara Taylor, Adut Akech og Kiki Willems, der indtog henholdsvis anden-, tredje- og fjerdepladsen med 30, 29 og 28 shows. Fuld fart fremad.