Tungeskraberen: Er det skønhedsredskabet, du ikke vidste, du manglede?
Det siges, at den kan skrabe tungen fri for bakterier og hjælpe dig, hvis du har dårlig ånde. Men er en tungeskraber det næste skønhedsaggregat, du bør investere i? ”Ja,” siger skønhedsekspert Charlotte Torpegaard. Læs her hvorfor.
Gud ske tak og lov for at skønhedsbranchen også har humor. Det betyder dog ikke, at det kun er for sjov.
Se nu bare tungeskraberen fra mærket Cosmic Dealer, der er navngivet A Tongue Cleanser Changed My Life. Det er sjovt, men vi ved jo samtidig godt, at det ikke er tilfældet: En tungeskraber er ikke livsændrende.
Til gengæld siges det, at den kan skrabe tungen fri for de bakterier og den Roskilde Festival-ånde, din mund arbejder på i løbet af natten. Og netop mundhygiejne er blevet et af skønhedsbranchens nye hotspots med fokus på alt fra bambustandbørster, tandtråd og økologisk tandpasta til gammelkendte ayurvediske ritualer som oil pulling og tungeskrabere.
Tungeskraberen skal bruges som det første om morgenen, og det betyder efterfølgende morgenkys, der bliver taget vel imod. Det lyder jo meget godt alt sammen, men du sidder alligevel og tænker: ”Come on. En tungeskraber?”
Men der er faktisk mere til metaldimsen end evnen til at fremme god mundhygiejne og give frisk ånde.
Vi har bedt skønhedsekspert Charlotte Torpegaard om at uddybe og gøre os endnu klogere på den buede metaltingest; tungeskraberen.
”En tungeskraber er en slags bue i en form for metal, som du bruger til at skrabe tungen fri for bakterier med. Det gør du som det første om morgenen, lige når du står op. Det kan lyde skørt, men der er faktisk mening med galskaben, og tro mig, det er nærmest afhængighedsskabende, når du først har prøvet. Ikke mindst den rene mund og friske ånde, det giver som ekstra bonus.”
Hvorfor skal man bruge en tungeskraber – hvad gør den godt for?
”Tungeskraberen er i virkeligheden et gammelt ayurvedisk ritual, der vinder stort indpas igen. Ikke mindst under Corona, hvor mange af os har vendt os mod ritualer og remedier til at styrke vores sundhed og immunforsvar bedst muligt.
Ifølge ayurveda er munden en yderst vigtig del af immunforsvaret og bør omfattes med mindst lige så meget hygiejne som vores hud. Rensning af tungen er derfor en fast del af det daglige renseritual. Med tungeskraberen – eller tungerenseren om du vil – renser du netop din tunge fri for de bakterier, der akkumuleres i løbet af natten.”
Hvor ofte skal man bruge en tungeskraber?
”Du skal gøre det som det allerførste om morgenen, inden du begynder at drikke vand, strække ud - og helst også inden du taler for meget. Det tager kun et øjeblik, og når du først har prøvet at rense din tunge om morgenen gennem en periode, bliver du hurtigt afhængig af den rene fornemmelse og friske morgenånde. En ekstra bonus hos mig har været – i høfebersæsonen – at jeg har haft brug for mindre allergimedicin. I høfebersæsonen skraber jeg også tungen fri for pollen om aftenen, inden jeg går i seng.”
Kan det være skadeligt at bruge den for meget?
”Det har jeg aldrig hørt om. Når det er sagt, så handler det hverken om at overdrive, at gøre det i lang tid eller mange gange om dagen. Det er blot et hurtigt ritual om morgenen, hvor du først skraber midt for på tungen og dernæst i hver side. Gentag evt. efter behov. Voila, det er dét.”
Er det lige meget, hvilken tungeskraber man vælger?
”Det er faktisk ikke lige meget. Du kan finde tungeskrabere i forskelligt metal. Jeg ville holde mig fra almindeligt stål og især plastversioner, hvor bakterier kan sætte sig. Tandbørsten eller de små plastrensere, man kan få til sin tandbørste, duer heller ikke. De skubber blot bakterierne rundt i munden. Hos os har vi bevidst valgt én i kobber, og det er absolut ikke kun, fordi det er den pæneste (og den på markedet med mest humor). Fx er mange dørhåndtag lavet af kobber, fordi bakterier ikke kan gro på dette metal, og det giver derfor også god mening, at din tungeskraber er lavet af kobber.”
Findes der alternativer til en tungeskraber?
”Der findes et andet ayurvedisk ritual, som renser munden. Oil Pulling hedder det – eller Gandusha – og det handler om at skvulpe kokosolie rundt i munden i 20 minutter. Det er vitterlig en blandet fornøjelse, og ikke noget, jeg selv ynder. Vi har til gengæld stor succes med en mere moderne version af ritualet; Botanical Bouche, hedder produktet, der hverken skal gurgles eller spyttes ud, men blot sprayes i munden og fordeles med tunge eller tandbørste i mund og på tænder. Døjer du med sart tandkød, ubalancer i munden og deslige, er den eminent.”