Hvordan vasker og plejer jeg uld?

Sådan vasker du uld mest hensigtsmæssigt

Kashmir, merino eller lammeuld – uld er et lækkert materiale, men hvordan skal det vaskes? Vi giver dig svaret her med råd fra eksperterne.

Om den er Islandsk, af blød kashmir uld eller smuk merino uld, så er de lækre og store striktrøjer noget af det bedste året rundt. Men når de skal vaskes, er de pludselig ikke så nemme mere.

Myten om, at uld skal håndvaskes, er et levn fra tiden med ældre vaskemaskiner, som ikke havde ret mange vaskeprogrammer. I dag har de fleste maskiner et særligt uldprogram eller skåneprogram. Og maskinen gør det faktisk bedre end håndkraft.

For at få den ultimative vaskeoplevelse (og undgå krympede og fnuggede uldsweatre) har vi søgt hjælp hos to eksperter, nemlig underviser på VIA University College, VIA Design, Vera Friis og projektleder hos Forbrugerrådet Tænk, Christel Søgaard Kirkeby.

– Det bedste, du kan gøre for din uld, er at lufte tøjet efter brug og kun vaske, når det er nødvendigt, siger Vera Friis og minder os om huskereglen nummer 1: Mere luft og mindre vask.

7 korte tips til vask af uld

  1. Uldens værste fjende er temperaturskift, så vær meget omhyggelig, når du vasker i hånden.
  2. Undgå vaskemidler med enzymer. Det kan ødelægge ulden.
  3. Fjern pletter med en klud inden de tørrer ind.
  4. Undgå tøjklemmer – de giver grimme mærker og strækker tøjet ud af proportioner.
  5. Du kan desinficere uld ved at lægge det i en gryde med koldt vand, kog det op, sluk og lad det ligge til vandet er koldt. Der må ikke røres rundt samtidig!
  6. Uld tåler ikke at blive bevæget under vask, så uldprogram er din bedste ven.
  7. Når du skal tørre dit nyvaskede tøj, så skal det tørre liggende.

Håndvask af uld

Du har sikkert stået der ved håndvasken med din nye yndlingstrøje i vandet og ikke helt kunnet mærke efter, hvor varmt vandet egentlig er. Faktisk føles de anbefalede 30 grader lidt koldt for hænderne. Derfor har mange en tendens til at bruge vand, som er 35-37 grader til håndvask. Når du så bruger koldere vand til at skylle tøjet, opstår problemet, og ulden kryber på grund af kuldechokket.

– Faktisk er uldens værste fjende temperaturskift, så det kan nemt gå galt, hvis du vasker i én temperatur, og så skyller i blot fem grader koldere eller varmere vand. Desuden har tøjet ikke godt af at blive vredet. En let centrifugering i maskine er klart at foretrække, skriver Samvirke i artiklen ”Sådan passer du på dit fine tøj”:

– Uld tåler heller ikke at blive bevæget under vask, og det er netop derfor, at uldvaskeprogrammet på maskinen skal anvendes. Hvis du vasker uld på et almindeligt program, så vil ulden filte uanset temperaturen, siger Vera Friis.

Maskinvask af uld

Du skal ikke lade dig narre af vaskeanvisningen. Uld trives med en tur i maskinen! Det handler bare om at bruge vaskemiddel beregnet til uld. Uldvaskemiddel indeholder nemlig fedtstoffet lanolin, som findes naturligt i uld og hindrer udtørring samt gør fibrene mere smidige og holdbare. Brug flydende vaskemiddel, for det har en lavere pH-værdi og afholder ulden fra at svulme op og blive ødelagt. Undlad derfor også skyllemiddel.

Nogen gange kan det være rart at køre noget tøj på en højere temperatur og derved dræbe bakterierne.

– Hvis du har brug for at desinficere din uld, kan du koge det i en gryde i ti minutter, men så skal du ikke røre rundt! Kombinationen af varmt vand og bevægelse kan få ulden til at krympe, så derfor er det meget vigtigt, at det ligger helt stille i vandet. Bagefter er det en god ide at centrifugere tøjet, siger projektleder hos Forbrugerrådet Tænk, Christel Søgaard Kirkeby.

Vaskemaskinen har endnu en fordel frem for håndvasken, for centrifugeringen er nemlig både mere effektiv og mere skånsom end opvridning i hånden, hvor du med håndkraft kan forvride fibrene.

Hvis det er gået helt galt, kan jeg så få en skrumpet strik tilbage til den oprindelige form?

- Nej, desværre. Den er ødelagt, siger Vera Friis.

Der findes flere forskelige vaskemidler til uld- og finvask, men er det overhovedet nødvendigt at bruge et særligt middel? Her har projektleder hos Forbrugerrådet Tænk, Christel Søgaard Kirkeby én meget vigtig regel.

– Helt grundlæggende skal man gå efter vaskemidler, der er beregnet til uld, fordi almindelige vaskemidler indeholder enzymer, som kan ødelægge ulden, siger Christel Søgaard Kirkeby og fortsætter:

– Vi har testet uldvaskemidler, og vores test viste, at uldvaskemidler ikke er gode til at fjerne pletter på uld. Derfor kan det være en god idé at passe lidt ekstra godt på uldtøjet, og fx undlade at bruge det til meget snavsede aktiviteter. Af med uldtrøjen, hvis du skal skifte kæde på cyklen! Hvis uheldet er ude, så fjern pletten, inden den tørrer ind.

Tørring af uld

Når du skal tørre din nyvaskede striktrøje, er det bedste, vigtigste og nemmeste råd at smide tøjklemmerne langt væk. På den måde undgår du at få strakt tøjet ud af proportioner og tilført det grimme klemmemærker. Bred den våde strik ud på et håndklæde, og lad den tørre ved stuetemperatur. Læg den aldrig på et varmeapparat eller i direkte sollys. Uld bør altid ligge ned og tørre, så de ikke strækkes ud af facon.

3 hurtige råd til pleje af uld

  1. Al uld og især kashmir fnulrer. Selv om der findes diverse redskaber til at trimme de små kugler væk med, er det bedst at fjerne dem forsigtigt i hånden, da du hurtigt risikerer at skade ulden mere ved at bruge redskaberne.
  2. Undgå at vaske for ofte! Hvis en lugt har sat sig i strikken, så hæng den på en bøjle på badeværelset, mens du bader og lad den lufte igennem udendørs. Uld har en selvrensende effekt, der gør, at lugt hurtigt forsvinder fra garnet, men hvis den hænger ved kan en nat på en varm radiator hjælpe.
  3. Husk altid at læse vaskeinstruktionen, før du vasker. Der er nemlig stor forskel på, hvordan de forskellige kvaliteter skal behandles. Det anbefales dog ikke at vaske ved højere temperatur end 30 grader!

Hvad er kashmir?

Kashmir er en type uld, der er lavet af fibre, som stammer fra den tibetanske kashmirged. Dyret lever kun under særlige klimatiske forhold i Kashmirregionen ved Himalayabjergene, og dets uld er derfor meget kostbar. Kashmirens fibre er længere end almindelige uldfibre, og jo længere og tyndere fibrene er, des mere eksklusiv er kashmiren. Den allerfineste uld findes på gedens bug og hals, mens den mindre fine findes på bagpartiet. En kashmirged producerer kun ca. 80-100 gram på et år, og der går derfor uld fra ca. tre geder til en enkel sweater.

Hvad er merino?

Merinould kommer fra fåret af samme navn – merinofår, der stammer fra Spanien og faktisk er verdens mest talrige fårerace. Fårets uld er blandt den finere, af sin slags og bruges især til merinoulds undertøj, striktrøjer og fine strik. Til sammenligning med den tibetanske kashmirged giver et merinofår ca. 11 kg årligt.

Hvad er lammeuld?

Modsat kashmir og merino uld, er denne type uld ikke betonet af racen, men af hvornår ulden er klippet. Lammeuld, er en betegnelse for uld fra den første klipning af et får. Betegnelsen omhandler altså en særlig form for høj kvalitets uld fra en given fåretype.

LÆS OGSÅ: 11 varme striktrøjer

LÆS OGSÅ: Derfor er din bedstemor moderne

LÆS OGSÅ: 7 favoritter du altid skal have i dit skab - på to budgetter